— Kjeller blir glemt
Mens det holdes foreningsdag og deles ut flyers i Pilestredet, er det lite informasjon å finne på Kjeller. Studenter ved Kjeller mener at Kjeller blir glemt.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er lite som minner om studiestart i lokalene på Kjeller. En stand fra Samfunnet Kjeller er den eneste synlige aktivieten i oppstartsuken. Etter at de to høgskolene i Oslo og Akershus ble fusjonert, er den ikke-faglige aktiviteten ved Kjeller blitt mindre, mener mange.
Parlamentet lite synlige
Sykepleiestudentene Hedda Meinert (20) og Michelle Christensen (24) (bildet under) synes både høgskoleledelsen, Studentparlamentet og Studentsamskipnaden gjør en for dårlig jobb i å inkludere Campus Kjeller, og mener blant annet at Parlamentet må bli mer synlig.
— At Parlamentet sitter på kontoret sitt her en dag i uka holder ikke. Få vet at de er her, hva de gjør, eller hvilken funksjon de har. De kan ikke sitte på kontoret sitt og vente på at studentene skal komme og ta kontakt. De må vise seg, sier Meinert.
Parlamentet kan ikke sitte på kontoret sitt og vente på at studentene skal komme og ta kontakt. De må vise seg.
Hedda Meinert
Christensen er enig:
— De er veldig frampå i begynnelsen av studieåret, men så dabber de av. Det er en kjent sak at Kjellerstudentene ikke engasjerer seg i studentpolitikken, sier hun.
Lillestrøm som studentby
Jentene er også lei av at alle aktiviteter legges til Oslo, og synes HiOA gjør en for dårlig jobb med å selge inn Lillestrøm som en studentby.
— Jeg opplever at det alltid Oslo som blir hentet fram. Da står man der som student i Lillestrøm og tenker «jaha?», sier Meinert. Hun mener ledelsen bør begynne å prioritere Kjeller i større grad.
— Vi har mange viktige fag og øker stadig i antall studenter. Det kan ikke fortsette slik framover. Folk gir opp litt når de får følelsen av at Kjeller er nedprioritert, mener Meinert.
Ønsker å engasjere seg
Lene Benedikte Løvbak (bildet) er førsteårsstudent på vernepleie deltid, og synes det er synd at informasjonen uteblir. Hun er en av de som ønsker å engasjere seg i studentpolitikken, men synes det er vanskelig å vite hvor man skal begynne.
— Jeg ønsker å stille til valg som tillitsvalgt i klassen, og har også lyst til å engasjere meg i studentpolitikken høyere opp, men da kreves det at vi får mer informasjon. Jeg skjønner at noen informasjon kommer senere enn annen, men føler likevel at Pilestredet blir prioritert, sier hun. Allerede under åpen dag fikk hun et bedre inntrykk av Pilestredet enn av Kjeller.
— De gangene jeg har vært i Pilestredet i forkant har jeg fått inntrykk av at det er en langt mer sosial skole enn Kjeller. Det har også vært mer reklamering for idrettslag og sosiale hendelser der enn her, sier hun.
— Det jeg har funnet ut om Studentparlamentet og studentpolitikken har jeg funnet ut ved å lese på nett selv. Det har vært gitt lite informasjon, foruten det lille som henger av plakater i gangene, trekker Løvbak fram.
Hun skulle også ønske å at SiO hadde vært på banen tidligere.
-- Jeg skulle gjerne hatt mer informasjon om SiO også. Her har jeg også måttet lese meg opp på nett. Jeg har hørt at man kan få billigere lege og sånt, men om dette også gjelder for oss på Kjeller vet jeg ikke, sier Løvbak.
Ønsker mer synlighet
Kommunikasjonsdirektør i SiO, Nina Langeland, mener tilbudet på Kjeller er godt.
— I dag tilbyr vi bolig, kafe, trening, rådgivning og barnehage, og en særskilt legerefusjonsordning for studenter på Kjeller. Akademika har også butikk på Kjeller. SiO vurderer tilbudet i forhold til etterspørsel og grunnlaget for aktivitet. Enkelte tilbud leveres av SiO-ansatte, andre tjenester av samarbeidspartnere, sier hun.
Hun er likevel enig i at SiO ikke er synlige nok på Kjeller og oppfordrer studentene til å komme med forslag.
-- Vi er ikke synlige nok på Kjeller, og det ønsker vi å gjøre noe med. Vi markedsfører tilbudene våre på Kjeller ved semesterstart i form av plakater og annet informasjonsmateriell. I tillegg deltar vi på mange infomøter for studentene. Tirsdag 20. august kommer vi og står på stand hele dagen på foreningsdagen på Kjeller. Vi håper å få gode innspill fra studentene vi møter til hvordan vi kan bli bedre.
Hun legger til at SiO i vår har fått en ny grafisk profil og ny merkevare og at det skal skiltes på nytt både i Oslo og Kjeller, noe som også kan gi mer synlighet i løpet av høsten.
Svarer på kritikken
Leder for Studentparlamentet Eline Stølan svarer på kritikken fra studentene.
-- Studentparlamentet er på Kjeller hver torsdag, og det skal vi fortsette med. De som var arbeidsutvalget i fjor opplevde at det var veldig få som kommer innom for å snakke med parlamentsmedlemmene, sier leder i det nyvalgte studentparlamentet, Eline Stølan (bildet under), til kritikken om at de er lite synlige og tilstede på Campus Kjeller.
Hun legger til at de deler kontor med studentrådene og holder til rett ved siden av kantina, så det skulle være lett å finne.
— Men kanskje vet ikke studentene hva de kan og eventuelt bør snakke med dere om?
— Kanskje ikke, men de kan faktisk snakke med oss om alt mulig. Hvis det er ting de er misfornøyd med, ting som ikke fungerer, hvis de har strøket på eksamen – ja, hva som helst. Hvis vi ikke kan hjelpe direkte, så kan vi i hvert fall hjelpe dem med å si hvor de skal henvende seg og hva de bør gjøre, sier Stølan.
Kritiske røster vil også ha det til at det er lite studentpolitisk engasjement generelt, og på Kjeller spesielt, og at det er blitt mindre på Kjeller etter fusjonen.
— Etter et ekstra allmøte har vi nå akkurat så mange studentrepresentanter fra Kjeller som vedtektene sier, men vi vil selvfølgelig gjerne ha flere, sier hun og legger til at to av sju studentparlamentsmøter holdes på Kjeller hvert år. Hun minner også om at Kjeller har 3.000 studenter, mens Oslo har 15.000, og at det også gjør noe med prioriteringene.
Mange deltidsstudenter på Kjeller
Stølan kan ennå ikke svare på om det er vanskeligere å engasjere Kjeller-studentene enn de andre. Det har det nye Parlamentet ikke noen erfaring med ennå.
— Mange på Kjeller studerer deltid og er godt voksne med et familieliv og kan derfor være vanskelig å dra med. Men det er også mange yngre studenter der som det burde gå an å friste, sier hun.
— Det har vært snakk om en felles HiOA-identitet. Er det den som ikke er der i og med at debatten Kjeller-Oslo stadig dukker opp?
— Det går sakte framover der. Nå har vi for første gang i hvert fall fått èn felles Fronter, slik at man slipper å logge seg inn ulike steder. Det er et lite framskritt. Men det er fortsatt en litt rar og ulogisk organisering som gjør at fakultetene ikke er samla, og tilhørigheten blir deretter. Men nå skal jo organiseringen også evalueres, så da er det håp om bedring der også, sier Eline Stølan.
Når det gjelder aktivitetene på Kjeller ved studiestart og fadderuka så kan ikke Stølan si noe om det da det ikke er Studentparlamentet som har ansvar for dette.
Det blir arrangert foreningsdag ved Kjeller tirsdag 20.august.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!