Teknisk sett er det frivillig å bruke tid på lesesalen - men hvilke HiOA-studenter er flinkest til å sette seg ned med pensumbøkene? Foto: Benjamin A. Ward/HiOA

Elektronikkstudentene bruker mest tid på studiene

Elektronikkstudentene bruker over 20 timer i uka på pensum, mens barnevernsstudentene bare bruker 7. Stort sprik i tidsbruk, viser undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lærerne, sykepleierne, journalistene eller ingeniørene? Hvem som bruker mest og minst tid på pensum kommer fram av HiOAs studentundersøkelse 2015. 

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) spør hvert år førsteårsstudentene på bachelor og på de fireårige lærerutdanningene hvor mye tid de bruker på «ikke-organiserte studieaktiviteter», det vil si pensumlesing, oppgaveskriving og frivillig gruppearbeid i løpet av en uke. 

Ut fra undersøkelsen kommer det fram at det er heltidsstudentene på barnevernsutdanningen som bruker aller minst tid på studiene sine ukentlig. De som har svart bruker i gjennomsnitt 7,2 timer i uka på «ikke-organiserte studieaktiviteter». 

Gjennomsnittet for førsteårsstudentene på HiOA var 13,3 timer i uka. 

Usikker årsak

Å studere hos oss er et fulltidsstudium, og vi legger opp løpet slik at det skal være en god andel av egne studier.

Ola Jetlund

Jan Storø har ansvaret for førsteklassingene på barnevernstudiet. Han er usikker på hvorfor det er slik at det er barnevernsstudentene som antar at de bruker minst tid på «ikke-organiserte studieaktiviteter» i uka. 

— Jeg vet helt ærlig ikke hva dette kan komme av. Vi lærerne spør oss til tider om studentene gjør nok av slike aktiviteter, og det finnes nok helt klart enkelte som kunne gjort mer av det, sier Storø.

Han legger likevel ikke skjul på at studentenes mulig manglende egeninnsats kan komme av læringsmetodene på studiet. 

— Det er ikke bare studentenes ansvar, og det kan godt hende at andre læringsmetoder fra oss lærere kunne vært med på å få studentene til å for eksempel lese mer pensum, legger han til. 

(Jan Storø, kullansvarlig for førsteklassingene på barnevernsutdanninga. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm)

Ingeniørene studerer mest

De som skal bli elektronikkingeniører er den studentgruppen som ifølge seg selv bruker aller mest til på slike aktiviteter på en uke, viser undersøkelsen. De som har svart på undersøkelsen antar at de bruker rundt 20,2 timer i uka på studiene, utenom forelesninger og obligatorisk gruppearbeid. 

Fungerende studieleder på studiet Ingeniørfag - elektronikk og informasjonsteknologi, Ola Jetlund, mener årets førsteårsstudenter har kommet inn i en god rutine når det kommer til egenarbeid. 

— Førsteårsstudentene hos oss nå er en klasse med veldig høy aktivitet, og de har funnet tonen veldig godt sammen. Det er en stor gruppe som sitter utenfor våre lab’er og jobber sammen, sier Jetlund.

Han legger til at det er noe de forventer av studentene på studiet, og at når det kommer til antall timer egeninnsats, skiller ikke årets studenter seg vesentlig fra tidligere år. 

— Å studere hos oss er et fulltidsstudium, og vi legger opp løpet slik at det skal være en god andel av egne studier. På et normalt semester har de rundt 12 timer undervisning, tre timer regneøving og seks timer lab i uka, i tillegg forventer vi at de skal legge inn en god del egenarbeid, forklarer Jetlund. 

Også de andre ingeniørutdanningene bruker mye tid på skolen utenfor forelesningssalen. De som studerer ingeniørfag - maskin bruker i snitt 19,7 timer, mens byggingeniørene regner med at de i snitt bruker 19,3 timer i uka. 

Vernepleie og journalistikk

Blant de studentgruppene som bruker minst tid på studier finner man også vernepleierne i Lillestrøm og i Sandvika på deltid. De bruker henholdsvis 8,5 og 8,5 timer i uka. 

Vernepleierstudentene på heltid studerer litt mer - 11,6 timer i uka. 

Journalistene viser seg heller ikke som veldig nitidige pensumlesere. Journaliststudentene på førsteåret anslo selv at de brukte 9,3 timer i uka på pensumlesing med mer. 

Kunst og design

Også studentene på en del av de estetiske studiene bruker mye tid. Kunst og design-studentene på førsteåret bruker 16 timer i uka. De må likevel se seg slått av fysioterapeutene, som studerer så mye som 17,9 timer i uka ved siden av organisert aktivitet og studentene på mensendieck som studerer nesten en time mer i uka enn sine medstudenten på fysioterapi, med 18,7 timer i uka. 

Hakk i hæl bak dem følger de som studerer Økonomi og administrasjon - med 17,6 timer i uka, ifølge undersøkelsen. 

Les hele undersøkelsen her. 

Det vakte nasjonal oppsikt under presentasjon av studiebarometeret til Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) viste at enkelte studenter samlet sett bare brukte rundt 20 timer i uka på studiene sine - da er både forelesninger og egeninnsats tatt med. Året etter var tallet økt noe, da spørsmålsstillingen var endret. Men tendensen og forskjellene var de samme.

Ikke nok utfordringer

— En betydelig andel studenter i Norge får ikke nok faglige utfordringer i sine studieprogrammer. I noen utdanninger er det nok å bruke vel 20 timer i uka på studiene for å få gode karakterer. Det burde ikke være mulig, sa direktør i NOKUT. Terje Mørland den gangen (bildet under).

— Dette må universitetene og høgskolene ta tak i, mente han.

— Studentenes egne ambisjoner og institusjonenes forventninger til dem avgjør hvor stor innsats som legges ned av hver enkel student, sa han.

 

 

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS