Sofie Høen, Kristian Kaspersen og Hanne Cecilie Messel Bæren studerer alle sykepleie pŒå Campus Kjeller ved HiOA og er storfornøyde med utdanningen. PåŒ bildet har Kristian nettopp prøvd åŒ Œstikke Hanne i overarmen.

Stor forskjell mellom Kjeller og Pilestredet

Sykepleiestudentene i Pilestredet er enda mer misfornøyde enn i fjor, mens de på Kjeller smiler og er strålende fornøyde.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For andre gang er tallene fra Studiebarometeret, den nasjonale studentundersøkelsen om studiekvalitet, publisert. Igjen viser undersøkelsen at sykepleiestudentene på Campus Kjeller ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er langt mer fornøyde enn de som tar samme utdanning på Campus Pilestredet ved HiOA i Oslo. 

Utdanningen på Kjeller skårer 4,4 på en skala fra 1 til 5, mens tilsvarende skår for utdanningen i Pilestredet er 3,2.  Begge holder seg omtrent på samme nivå som forrige barometer, da Kjeller fikk 4,5 og Pilestredet 3,4.

For mange studenter

I kantina i Pilestredet 32 ved HiOA sitter et par tredjeklassestudenter som er veldig interessert i å snakke om utdanningen sin.

Maria Østermann og Torill Haugen Øye (bildet over) er imidlertid ikke klare for å skryte av sykepleieutdanningen i Pilestredet.

— Vi blir sykepleiere, og kanskje til og med gode sykepleiere, men ikke på grunn av studiet. Det er mest på grunn av praksisdelen, sier Østermann.

Studentene er sikre på hva som er årsak til misnøyen:

— Vi er rett og slett for mange studenter. Første året hadde vi samme studiegruppe hele veien, men siden har vi byttet hele veien. Da blir det ikke noe særlig samhold, forteller Haugen Øye.

Skryter av Kjeller

På Kjeller opplever de tre sykepleiestudentene Hanne Cecilie Messel Bæren (27), Sofie Høen (25) og Kristian Kaspersen (21) studiet ganske annerledes. De skryter spesielt av god personlig oppfølging, engasjerte lærere, godt miljø studentene mellom, og god kontakt mellom studiested og praksis.

— Jeg hadde ikke ventet meg så god oppfølging på en høgskole. Lærerne er engasjerte til tusen og gjør mye mer enn jeg hadde trodd, sier Hanne Cecilie Messel Bæren.

— Lærerne her er engler, sier Sofie Høen.

Jobber i grupper

De er spesielt fornøyd med at studentene er delt inn grupper på 12 studenter, som har samme veileder. Første året er dette organiserte grupper, men studentene forteller at gruppen har fortsatt uformelt i det andre året.

— Det gjør at vi blir godt kjent med hverandre. Vi har tett kontakt med vår felles veileder, og dette gjør at alle føler seg inkludert, sier de.

Kristian Kaspersen (bildet over)  trekker fram den gode kontakten mellom sykepleieutdanningen på Kjeller og praksis, blant annet på Ahus.

— Alt blir veldig godt lagt til rette av praksiskoordinator, og det setter vi veldig pris på. Ofte har sykepleierne vi møter på Ahus selv hatt våre lærere, så og vi blir godt mottatt, sier han.

Er det ingenting å sette fingeren på her?

— Vi sliter litt med romforholdene her innimellom. Det har vært iskaldt om vinteren og stekvarmt om sommeren i undervisningsrommet, og for liten plass på datarommet, men noe annet kommer vi ikke på, sier de.

Kristian Kaspersen legger til at han gjerne skulle hatt noen flere gutter på utdanningen, der det er under 10 prosent mannlige studenter.

— Jeg trives godt, jeg, men det hadde sikkert vært fint for jentene om det var noen flere gutter her også, sier han, og legger også til at beliggenheten er litt stusslig.

— Det er ikke noe særlig miljø rundt skolen, men jeg synes at denne ulempen blir mer enn oppveid av det gode faglige tilbudet vi har her, sier han.

Rektor viser til størrelse

Da NOKUT presenterte Studiebarometeret på Høgskolen i Oslo og Akershus tirsdag, satt rektor Kari Toverud Jensen i panelet og fikk spørsmål om hva den store forskjellen mellom sykepleieutdanningene på HiOA skyldes.

— Hva som er årsaken er ikke så lett å si, men en faktor kan være størrelsen. På Kjeller er utdanningen mye mindre, og i Pilestredet er det store kull. Det kan ha en betydning, svarte rektor, og la til at det er satt av midler til et prosjekt for å finne ut av dette.

— Dette skal være med å heve kvaliteten på utdanningen, så det gjøres ting, men størrelse har muligens noe å si, sa hun.

Studieleder Kari Hjerpaasen (bildet over) på sykepleieutdanningen på Kjeller mener at det også kan være andre ting enn størrelsen som teller.

— Jeg mener at årsaken kan være sammensatt, og kan omfatter både organisering av studiet og den pedagogiske tilnærmingen, sier hun.

Lite intimt

Begge studiesteder opplever ifølge Studiebarometeret en nedgang fra i fjor, men i Pilestredet er den dobbelt så stor med 4 mot 2 prosentpoeng.

— Vi har snakket med folk om det i tre år, vi er altfor mange studenter. Vi kjenner folk som har sluttet på grunn av manglende oppfølging, sier en av studentene i Oslo, Østermann.

— Kjellersykepleierne opplever studiet gjennomgående som mye bedre, hva tror dere er årsaken til det?

— Jeg vil anta at de er færre og dermed får bedre oppfølging og får til et bedre samhold, sier Haugen Øye.

— Alle er sikkert venner. Mens vi treffer nye folk hver dag, spekulerer Østermann.

Studentene finner dog fort enkle grep som kan tas for å bedre utdanningen:

— At vi kan beholde studiegruppene hele veien. Da vil vi få bedre oppfølging og få et skikkelig miljø studentene imellom, mener Østermann og Haugen Øye.

Administrativ løsning?

Fra høsten av blir sykepleieutdanningene på Kjeller og i Pilestredet slått sammen til ett institutt. I følge Database for statistikk om høgre utdanning (DBH) var det i 2014 tre ganger flere sykepleiestudenter i Pilestredet enn på Kjeller (1 491 mot 489). Østermann tror at på tross av den geografiske avstanden så kan det bli positive konsekvenser:

— Kanskje man kan lære noe av Kjeller og få til bedre klassemiljøer, håper hun.

Studentene på Kjeller er langt fra begeistret over sammenslåingen.

— Det vi hører fra Pilestredet er at det er altfor stort, studentene finner ikke fram, får ikke hjelp og alt er kaos. Det virker veldig kronglete og vanskelig der. Så det er ille at vi skal slås sammen, sier Sofie Høen.

— Helt katastrofe, mener Hanne Cecilie Messel Bæren.

Studieleder Kari Hjerpaasen er ikke enig i dette.

—  Jeg er ikke bekymret over dette og synes at vi er i en god dialog.  Det er fullt mulig å bevare det gode vi har her på Kjeller i et sammenslått institutt. Vi skal ta vare på og bevare det beste fra begge studiestedene, og her gir Studiebarometeret og andre studentundersøkelser oss viktig informasjon som vi kan bruke på veien mot å bli Norges beste sykepleiehøgskole, sier hun.

Ett kjempeinstitutt fra høsten

Rett før jul vedtok høgskolestyret å fusjonere de to utdanningene. Et nytt felles sykepleieinstitutt vil få rundt 3000 studenter og 250 ansatte, og blir på størrelse med to av fakultetene på høgskolen. 

Dag Karterud er leder for sykepleieutdanningen i Pilestredet. Han er ikke bekymret for at alle studentene skal bli like misfornøyde som hans egne i Pilestredet, etter fusjonen.

— Vi får håpe at de som er fornøyde Kjeller smitter over til den store utdanningen i Pilestredet, sier Karterud i en kommentar til Khrono etter at han har vært på framleggingen av resultatene av studiebarometeret. 

— Vi både håper og tror at vi kan få til mange gode synergier mellom de to utdanningene, sier han og beroliger studentene på Kjeller som er skeptiske til fusjonen: 

— Vi kommer til å fortsett og ha egen studieleder på Kjeller fordi vi blir så store, så i stor grad vil utdanningen på Kjeller fortsette omtrent som nå, sier han. Selv om det blir ett stort sykepleieinstitutt fra høsten skal man ha tre studieområder: Pilestredet, Sandvika og Kjeller. 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS