Bare fem HiOA-foreninger har søkt

Færre enn fem studentforeninger ved HiOA har søkt om økonomisk støtte fra samskipnaden i høst. Kulturstyret vil ha flere og bedre søknader fra høgskolen.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Videoene i saken er en presentasjon av et utvalg av HiOAs studentforeninger og er tatt opp under studentforeningsdagen på campus Pilestredet i august 2013).

Det er Kulturstyret under Velferdstinget for Samskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) som tildeler midler til studentforeningene på alle institusjoner som er medlem av SiO.

Kulturstyret har møter en gang i måneden, der de fortløpende bevilger til de som har søkt innen fristen, som er en uke før møtene. 

I 2012 mottok Kulturstyret totalt 23 søknader fra foreninger på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Det utgjorde 7 prosent av søknadsbunken. 18 av disse ble innvilget og tildelingen var 385.000 kroner, noe som igjen var 12 prosent av budsjettet til Kulturstyret. I våres fikk Kulturstyret 12 søknader fra HiOA, mens hittil i høst er det under fem foreninger som har søkt om støtte.

Under fem har søkt i høst

På HiOAs hjemmesider står det listet opp 33 studentforeninger på høgskolen. I tillegg kommer studentmagasinet Ergo som søker støtte gjennom kulturstyrets mediepott og ikke som forening. I vår måtte alle studentforeninger gjennom en søknadsrunde for å bli godkjent som studentforening. 27 studentforeninger søkte og 25 fikk ja. Start HiOA og Islam Net fikk ikke ja i første runde. Islam Net fikk endelig nei nå i høst, mens gründerforeningen Start HiOA trakk sin søknad.

De 25 studentforeningene som er godkjent er eksempelvis klarert for å kunne søke støtte fra SiO og låne lokaler gratis fra høgskolen. 

Blant de 25 godkjente studentforeningene ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), er det så langt i 2013 nå under fem som har søkt støtte fra Kulturstyret. Karl Kristian Kirchhoff, leder i Kulturstyret, mener søkertallet hittil er for lavt.

— Når under fem foreninger fra HiOA har søkt støtte er det et veldig lavt tall. Det kommer alt for få søknader inn i forhold til antallet studenter på høgskolen, sier Kirchhoff.

Dårlige søknader

— I tillegg er mange av søknadene preget av dårlig forarbeid. Man må forstå at Kulturstyret behandler mange søknader per møte og er derfor helt avhengig av at søknadene gir all nødvendig informasjon på en oversiktlig måte, sier han.

— Hvilke råd har dere til studentforeningene ved HiOA for å komme bedre i betraktning?

— Ta SiO Foreningers søknadskurs. Det er gratis og man får all informasjon man trenger. Er foreningen av en viss størrelse er det veldig lurt å ta regnskapskurset også. Mange søknader avslås fordi søker ikke har gode nok budsjetter/regnskaper, sier Kirchhoff.

Velferdstinget mandag 14. oktober

Mandag 14. oktober holder Velferdstinget til SiO sitt årlige budsjett- og tildelingsmøte. Her blir det avklart hvor stor økonomisk ramme Kulturstyret har å bevilge fra i 2014.

Rammen er fra arbeidsutvalget i Velferdstinget besluttet kuttet ned med nesten 200.000 kroner. Dette begrunnes med at noen foreninger fra 2014 skal få penger direkte fra Velferdstinget.  

Hvert år behandler Kulturstyret mellom 250-300 søknader fra studentforeninger, og totalt søkes det om støtte på rundt 2,9 millioner kroner. Kulturstyrets økonomiske ramme er fordelt mellom foreninger og medier. Mediesummen er årlig på rundt 1,1 million kroner, mens foreningspotten ligger på rundt 2,4 millioner.

— Er det vanlig at foreningene søker støtte for et helt år, når behandles i så fall søknadene for 2014? 

— Man kan søke driftsstøtte, prosjektstøtte og underskuddsgaranti. De to siste er naturlig nok for enkeltprosjekter. Driftsstøtte får man for et år eller et semester, søknader for hele 2014 behandles på vårsemesterets møter i 2014, forteller kulturstyrets leder Kirchhoff .

Har søkt og fått støtte

Trude Myhre Søreide, styreleder i studentkoret Gullstrupene, forteller at hun syns søknadsprosessen overfor kulturstyret er problemfri. Hun føler prosessen er gjort enkel ved tilrettelagte opplysninger om søknadsform- og innhold.

Gullstrupene har søkt om støtte fire ganger tidligere. Opparbeidet egenkapital og uforutsette oppdrag skal ha fått deres økonomi til å gå rundt, sammen med driftsstøtten.

— Vi har søkt om 10.000 kroner hvert semester. De siste gangene har vi fått noe mindre enn dette. Det henger sammen med vår opparbeidede egenkapital. Vi er derfor fornøyde og håper på godkjent søknad senere i høst, sier Søreide.

Oppfordrer til aktivitet

Kirchhoff mener det er viktig å være aktiv i foreningene. Videre oppfordrer han studentene til å starte opp egne foreninger.

— Man lærer å engasjere seg, og erfarer å drive mellomstor økonomi. Å koble studiene sammen med et medlemskap i én, helst to foreninger, inkluderer mye lærdom man får bruk for resten av livet, sier Kirchhoff.

I vår søkte tilsammen bare tolv av de da 33 registrerte HiOA-foreningene om støtte. Nå i høst har under fem av 34 studentforeninger søkt om støtte.

Det gjenstår å se om antall søkere vil stige utover semesteret, og om søknadene vil bli godkjent av Kulturstyret.

Synd med lav aktivitet

— Det er synd at så få studentforeninger søker om støtte. Vi håper at aktiviteten etterhvert kan ta seg opp, sier leder av Studentparlamentet på HiOA, Eline Stølan.

— Men økt aktivitet blant foreningene vil jo også være bra for studentdemokratiet på skolen?

— Ja, det er absolutt i vår interesse at det blir økt interesse og aktivitet blant foreningene, men det er ikke vårt ansvar å utvikle dette, sier Stølan.

— Hvem sitt ansvar er det da?

— Slik det er lagt opp nå er det SiO, sier Stølan.

— Gjør de ikke en god nok jobb?

— De har nettopp hatt stor aktivitet her med informasjon til studenter og foreninger, så det står ikke på innsatsen, mener Stølan.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS