Nestleder for Studentparlamentet i Tromsø, Emil Ellefsen, sier NSO kommuniserer for dårlig, og gir universitetet i Tromsø for få resultater. Foto: Torbein Kvil Gamst

Tromsø diskuterer utmelding av Norsk studentorganisasjon

Studentparlamentet i Tromsø skal til uka ta stilling til et vedtak om å si opp sitt medlemskap i Norges studentorganisasjon. De føler de ikke får nok igjen for medlemsavgiften.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til Studentparlamentet ved Universitetet i Tromsø (UiT) sitt møte 19. mai er det fremmet et forslag til vedtak om utmelding av Norsk studentorganisasjon (NSO).  

Nestleder i Tromsø, Emil  Ellefsen, begrunner forslaget med at de ikke får nok igjen for medlemsavgiften.

— Vi føler vi gir mye ressurser, men vi ser ikke nok resultater eller et tett samarbeid, sier han.

Nåværende leder i NSO, Therese Eia Lerøen, sier at de tar Ellefsens kritikk på alvor, og sier:

— Vi ønsker å ha en åpen dialog med studentparlamentet hvor vi kan legge frem hvorfor vi mener det er viktig å ha studentene ved UiT med på laget, og hva de får igjen for å være medlemmer.

Stemningen blant parlamentet i dag er at vi skal melde oss ut. Det er en naturlig debatt å ta

Emil Ellefsen

Vi ønsker å ha en åpen dialog hvor vi kan legge frem hvorfor vi mener det er viktig å ha studentene ved UiT med på laget.

Therese Eia Lerøen

Diskutert saken i ett år

Ellefsen sier debatten har vært aktuell det siste året, og at ressurser har vært en sentral del.

— Ønsket om utmelding går på spørsmålet om økonomi. NSO har sett på hvordan de skal effektivisere ressursbruken, men de har bare kuttet småbeløp, og hauset det opp som en kontroversiell sak, sier han.

Ellefsen understreker at Studentparlamentet ved UiT ønsker å se ordentlige kutt.

— Forslaget om kutt har også blitt brukt litt mot oss. Vi har blant annet gitt uttrykk for at vi ønsker mer besøk fra NSO i Tromsø, men de har svart med at «det skulle vi tenkt på før vi ba dem kutte reisebudsjettet.»

Da studentparlamentet valgte en ny ledelse for det studieåret 2016/2017, fikk de nye kandidatene til styret spørsmål om de ønsket nasjonalt studentparlamentet, eller et lokalt lag i nord.

Samtlige fem kandidater svarte at de ønsket sistnevnte.

— Stemningen i parlamentet i dag er at vi skal melde oss ut. Det er en naturlig debatt å ta, understreker Ellefsen.

NSO ønsker dialog

Therese Eia Lerøen, leder for NSO, sier at de tar Ellefsens kritikk på alvor.

— Vi syns det er fruktbart at medlemmer diskuterer medlemskapet sitt hos oss og har et kritisk blikk på organisasjonen. Dette kan føre til forbedringer, sier hun.

Hun sier at studentene i Tromsø er en viktig del av organisasjonen, og hun håper de kan komme frem til en løsning i fellesskap.

— Vi opplever at de tillitsvalgte fra UiT bidrar godt inn i NSO både politisk og organisatorisk, og har selvsagt et stort ønske om å ha de med på laget, fortsetter hun.

Lerøen understreker at det ikke er noe nytt at medlemslagene har gitt uttrykk for at de vil melde seg ut.

— Allikevel er det aldri noen som har meldt seg ut, avslutter hun.

Må godkjennes av NSO

Det er en lang prosess å melde seg ut av NSO.

I vedtektene står det følgende:

«Vedtak om utmelding fattes av medlemmet. Vedtaket må også stadfestes av samme organ i den påfølgende virkeperioden til organet før utmeldelsen er gyldig. Medlemskapet er gyldig ut det semesteret medlemmet har andre gangs utmeldingsvedtak.»

Studentparlamentet må altså gjøre vedtak om utmelding i to omganger, i to ulike perioder. Blir det flertall for forslaget lengst nord 19. mai, må de gjøre et nytt vedtak i neste periode for parlamentet, og utmeldingen kan først ha virkning fra 1. juli 2017. 

Les også: Er du sikker på at du vil melde deg ut? Y/N

I tillegg til vedtaksforslaget om utmelding har studentparlamentet fremmet et forslag til uttalelse hvor de krever at NSO reduserer kostnadene sine vesentlig, slik at medlemskontigenten kan reduseres tilsvarende.

— Jeg tror denne uttalelsen om kutt kommer til å gå gjennom, understreker Ellefsen. Han er allikevel usikker på om studentparlamentet kommer til å gå for utmeldingen.

— Støtter ikke medlemslagene

Ellefsen sier forslaget har blitt ansett som radikalt, men at tett oppunder halvparten av Studentparlamentet mener en utmelding er fornuftig.

Han sier Studentparlamentet i Tromsø heller ønsker å bruke ressursene på lokale formål enn å sende dem til NSO.

NSO har et budsjett på 19 millioner, og 12 av dem går til drift av kontor og personell, sier Ellefsen, og legger til:

— Vi ser at med den nye regjeringen av de fått gjennomslag for flere studentboliger og 11 måneders studiestøtte. Men NSO skal drive fagpolitikk, og det er ikke sterkt nok synlig.

Ellefsen sier at NSO skal være en fagpolitisk organisasjon som styres nedenfra og opp gjennom medlemslagene, men at slik er det ikke i dag.

— Vi ønsker en mer effektiv studentorganisasjon, som kommuniserer med medlemslagene, som er kjernen i virksomheten, sier han.

— Trist at de vil ut

Christoffer Alsvik (bildet under), leder for Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), sier det er synd om forslaget lengst nord får flertall.

NSO er et hensiktsmessig organ å ha, og hvis studentparlamentet i Tromsø vil melde seg ut er det kjempetrist, sier han.

Alsvik understreker at i NSO er det styrke i tall.

— Jo flere som er stiller seg bak organisasjonen, jo mer gjennomslagskraft har den. Dette svekker alles sak. Jeg håper ikke forslaget får flertall, sier Alsvik.

Sunt med debatt

Michael Melbye, leder for Studentparlamentet ved Høgskolen i Sørøst-Norge, sier seg enig med Alsvik, men understreker at det er greit at noen vil melde seg ut.

— Det er naturlig at ikke alle er enig med NSO, og det må være lov. De står fritt til å mene hva de vil, og det er sunt, sier han.

Likevel ønsker han at de blir i NSO.

— Jeg ønsker at alle skal være representert. Det er synd at de vil melde seg ut, for NSO bør jo være en organisasjon hvor alle er samlet.

Også Julie Sørlie Paus-Knudsen, leder for studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, sier en eventuell utmelding er leit.

— Hvis de melder seg ut vil NSO snakke for færre studenter, og de mister kunnskap om den regionen. Kunnskapen til Studentparlamentet ved UiT er viktig, ettersom NSO har kontorer i Oslo, og sitter langt unna Tromsø.

Påtroppende leder i NSO, Marianne Andenæs, sier til Khrono at hun ikke ønsker å uttale seg om NSO-saker før hun starter opp som leder 1. juli.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS