Orderud vil bli studentombud
Drapsdømte Veronica Orderud er en av 30 som har søkt på den nye stillingen som studentombud ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Veronica Orderud ble dømt til 21 års fengsel for medvirkning til overlagt drap i 1999. Nå har hun sonet nesten ferdig og ønsker å bli et av landets første studentombud (se fullstendig søkerliste i spalten til høyre).
— Jeg er i en fase nå hvor jeg søker mange forskjellige jobber. Jeg tenkte at det kunne være hyggelig med en jobb hvor jeg har med mennesker å gjøre, sier Orderud.
— Hva mener du gjør deg kvalifisert til denne jobben?
— Jeg vil ikke si så mye om det, men jeg tror jeg er like kvalifisert som mange andre. Jeg vet jo mye om det å være student, og kanskje særlig under til tider ekstremt dårlige forhold, sier hun.
Hyggelig miljø
Jeg har veldig lyst til å bruke den kompetansen jeg har som kanskje er litt spesiell når det gjelder
mennesker i vanskelige
situasjoner.
Veronica Orderud
Jeg smiler fra øre til øre. Jeg gleder meg sykt til å sette i gang med alt det som skal gjøres for å ansette
studentombud.
Tord Øverland
Orderud tok første avdeling juss «for mange år siden», tar nå master i organisasjon, ledelse og arbeid ved Unviersitetet i Oslo, og har tidligere tatt en årsenhet i organisasjon og ledelse ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).
— Jeg likte meg veldig godt ved HiOA. Det var et veldig hyggelig og inkluderende miljø, derfor kan jeg gjerne tenke meg tilbake dit, forteller hun.
— Spesiell kompetanse
At det er 29 andre søkere synes Orderud illustrerer hvor tøft det er å finne jobb.
— Det virker som det er veldig trangt arbeidsmarked for tiden. Jeg har søkt på flere andre jobber innen veiledning og HR, og nesten uansett hva man søker på så er det veldig mange andre søkere, sier hun.
— Har du mer lyst på denne jobben enn de andre du har søkt?
— Jeg vil bare ha en jobb jeg nå, jeg må jo tjene til livets opphold. Men jeg har veldig lyst til å bruke den kompetansen jeg har som kanskje er litt spesiell når det gjelder mennesker i vanskelige situasjoner, sier hun.
Orderud er ikke ferdig sonet før til nyttår, men er i overgangsbolig og kan dermed lovlig jobbe allerede nå.
Krevende stilling
Søknadsfristen til jobben som studentombud ved landets størst høgskole, gikk ut for få dager siden. Leder for internrevisjonen ved HiOA, Tore Dæhlin (bildet under), er fornøyd med søkertallet til stillingen.
— Men det er kvaliteten på søkerne, ikke antallet som betyr noe. Vi har ikke rukket å gå igjennom søkerlista ennå, så det er det for tidlig å si noe om, sier han.
Studentombudet skal være «en uavhengig instans som gir råd og bistand i saker om studentenes studiesituasjon», ifølge stillingsutlysningen.
— Det er en veldig krevende stilling, så vedkommende må være rimelig sikker på seg selv faglig sett. Vedkommende må ha god innsikt i regelverket og de retningslinjer man må forholde seg til, forklarer Dæhlin.
— Midt i striden
— Ombudet skal jo være en hjelpeperson for studenter som har kommet i trøbbel. Vedkommende vil være en slags meklingsperson som må stå midt i striden, og da er det viktig å kunne takle det på en god måte, sier han.
Ombudet blir også ansvarlig for å promotere seg selv.
— Dette er en ny stilling. Det er et kun Universitetet i Oslo og nå snart HiOA som har et slikt ombud, så det å utvikle stillingen og gjøre den godt kjent blir også en viktig oppgave, sier Dæhlin.
Lokkemat
Til gjengjeld for høye krav til kan den utvalgte bli få opptil 580 300 i lønn — eller også høyere «for spesielt godt kvalifiserte søkere».
— Det er rett og slett for å kunne være konkurransedyktig. Sånn er det bare i arbeidsmarkedet, sier Dæhlin, som regner med at tilsettingen bør være ferdig til midten av november.
— Gleder meg
Leder i studentparlamentet, Tord Øverland (bildet under), er ikke så opptatt av søkertallet.
— Det er et forholdsvis greit tall, men det sier jo ikke noe om kandidatene. Hvis det er 30 gode kandidater er det jo kjempebra, men jeg har ikke rukket å se på på søkelista, sier han.
Han har imidlertid store forventninger til å starte arbeidet.
— Jeg smiler fra øre til øre. Jeg gleder meg sykt til å sette i gang med alt det som skal gjøres for å ansette studentombudet, sier han.
— Hva mener du er viktigst for å lykkes i stillingen?
— Det er viktig at personen er flink til å lytte, har god kjennskap til regelverket og er flink til å formidle til studentene. Ombudet må også være flink til å kommunisere både i store settinger og en til en.
Stillingen gjelder for budsjettåret fra 01.01.2015.
Foreløpig vil stillingen bli innført som en prøveordning over to år, for deretter å evalueres og eventuelt omgjøres til fast stilling.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!