Leder ved Studenttinget NTNU er skuffet over at det nå ikke blir studentombud i 2016 allikevel. Foto: Øyvind Aukrust
Leder ved Studenttinget NTNU er skuffet over at det nå ikke blir studentombud i 2016 allikevel. Foto: Øyvind Aukrust

NTNU-studentene må vente på eget ombud

Studentene trodde at alt var klart for studentombud på NTNU i 2016, men nå har universitetet snudd.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studentene på NTNU har arbeidet med å få på plass studentombud på universitetet siden 2014. På nyåret var prosessen så godt som i mål, men så ble det tilsettingsstopp frem til sommeren 2017.

Jone Trovåg (bildet over), leder for Studenttinget på NTNU, mener at dette er noe man enkelt kan gi dispensasjon for:

— Det er forkastelig at en så viktig sak faller på en teknikalitet. Det er helt innafor å se bort i fra tilsettingsstoppen siden dette er noe helt nytt og spesielt, sier han.

— Vi har ikke sagt nei til studentombud, men vi har sagt nei nå, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim til Khrono.

Var klare for studentombud

I løpet av 2015 har det blitt etablert studentombudsordninger på Norges Handelshøyskole, universitetene i Tromsø, Bergen og Stavanger, i tillegg til de allerede innførte ordningene på Universitetet i Oslo (UiO) og Høgskolen i Oslo og Akershus.

— Vi har vært mye i kontakt med de andre studentombudene, spesielt Marianne Høva Rustberggaard ved UiO. De har vært til stor hjelp med å utforme mandatet for stillingen her, sier Trovåg.

Vi har ikke sagt nei til studentombud, men vi har sagt nei nå.

Gunnar Bovim

Det er forkastelig at en så viktig sak faller på en teknikalitet.

Jone Trovåg

NTNU var alt klart, før innføringen ble satt på vent 10.februar. Arbeidsutvalget til Studenttinget på NTNU gikk sterkt ut angående dette i et innlegg i Under Dusken.

— Det var kommet så langt at alt var klart unntatt siste klarsignal. Vi har arbeidet målrettet med å få studentombud på plass til fusjonen siden april ifjor, sier Trovåg til Khrono og fortsetter:

— Stillingen skulle vært utlyst ifjor, men det ble knapt med tid. At det da blir utsatt på grunn av en periode med nye regler er dårlig.

Trovåg mener at det virker som om rektoratet er tilbakeholden med å gi dispensasjon til seg selv, og da gi seg selv fordeler.

— Men denne type stilling vil jo ikke arbeide for rektoratet, og dette er en planlagt innføring av noe nytt og spesielt, sier han.

Rektor uenig

Rektor Gunnar Bovim ved NTNU sier til Khrono at han ser studentenes perspektiv, men at universitetet er i en situasjon hvor det er stopp i opprettelsen av nye stillinger.

— Studentene mener at behovet var til stede i utgangspunktet, og at det under fusjonen er enda større?

— Jeg ser den, men vi forsøker å konsolidere behovene vi har nå, sier Bovim.

Til studentleder Trovåg sin påstand om at studentombud og hvor opprettelsen av studentombudsordning var i prosessen gjør en dispensasjon fra tilsettingsstoppen naturlig er Bovim uenig:

— Vi ser det ikke som en så spesiell stilling at det må opprettes nå.

Utvilsomt behov

Studenttingsleder Jone Trovåg mener behovet har vært tydelig lenge og henviser til at arbeidet med å få studentombud NTNU ble startet allerede i 2014.

— Det er absolutt et behov, og behovet er mer prekært nå under fusjonen. Det er mange nye regler å forholde seg til noe som er vanskelig for studentene, og det er vanskelig for saksbehandlere å holde tritt, sier han og legger til at forårets plan var et toårig prøveprosjekt, og at fusjonen da var et argument for å innføre ordningen nå.

Maria Honerød, tidligere studentpolitiker ved NTNU, skrev om saken i et innlegg i Universitetsavisa. Hun sier til Khrono at et studentombud kunne spart mange for mye arbeid.

— Både ledelsen ved NTNU og arbeidsutvalget til Studenttinget får mange henvendelser som gjelder studenter og som helt naturlig ville tilfalt et studentombud, sier hun og fortsetter:

— Jeg tror at studentombudsordning ville hjulpet i det som er en mer uoversiktlig situasjon, sier Honerød.

— Er dere skuffet?

— Ja. Vi jobbet mye med det da jeg satt på fulltid i arbeidsutvalget ifjor. Jeg følte vi nærmet oss et endelig vedtak, stillingsinstrukser og alt var klart. Saken skulle til styret i februar. Man blir veldig skuffet når det var så nært og så plutselig ikke blir noe av, avslutter hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS