Anita Tøien Johansen har vært studentombud ved Høgskolen i Oslo og Akershus, men har nå sluttet for ny jobb i Brussel. Foto: Øyvind Aukrust

Advokatfirma hyret inn som studentombud på HiOA

Høgskolen i Oslo og Akershus har hyret inn advokatfirmaet Brækhus for å jobbe med studentombudsaker ut februar. Til 1500 kroner timen. — Såpass viktig å fylle funksjonen, sier direktør Tore Hansen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Diskusjonen om studentombudsordningen skulle gjøres permanent eller ikke, og i hvilken form, har pågått en stund ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Ordningen har også vært igjennom en ekstern evaluering. 

Forrige styremøte ved høgskolen kom med klare signaler om at de ønsket å videreføre ombudsordingen, men det endelige vedtaket kommer ikke før møtet den 20.desember. 

Les også: Positive til studentombud, men sa nei til å gjøre vedtak nå

Studentombudet ved HiOA har vært et prøveprosjekt over to år, og Anita Tøien Johansen hadde sin siste dag på jobb i forrige uke. Hun flytter til Brussel på nyåret og trer inn i stillingen som nasjonal ekspert i EU-kommisjonen for Barne- og likestillingsdepartementet.

Slik blir landets største høgskole stående uten et daglig og permanent ansatt studentombud inntil man har rekruttert og ansatt en ny person i stillingen.

Det vi har spilt inn er et krav om et fullverdig tilbud, og det vil ikke studentene få nå.

Sunniva Myrene Braaten

Det er viktigere at studentene har tilgang på ordningen enn det at det vil koste mer denne perioden.

Tore Hansen

Ikke fullverdig tilbud

 — Det er fint at funksjonen blir fylt til vi får et nytt studentombud på plass, sier leder av Studentparlamentet på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Sunniva Myrene Braaten og legger til:

— Men det er ikke akkurat optimalt når tilbudet blir redusert. Det vi har spilt inn er et krav om et fullverdig tilbud, og det vil ikke studentene få nå.

Studentleder Braaten (bildet) viser til at åpningstidene i overgangsperioden kun vil være to dager i uken, selv om funksjonen vil være tilgjengelig utover det.

1500 kroner i timen

Styret ved høgskolen skal behandle om ordningen skal bli permanent i sitt møte neste uke, og først etter det kan stillingen lyses ut på nytt, med påfølgende ansettelsesprosess.

Fungerende direktør for organisasjon og virksomhetsstyring ved HiOA, Tore Hansen (bildet under), forteller at advokatfirmaet Brækhus har blitt forespurt om å fylle funksjonen midlertidig og har takket ja.

Ifølge Hansen vil oppdraget i utgangspunktet vare ut februar, og at man jobber med å finne en mer permanent midlertidig ordning.

— Hva vil dette koste?

— Avtalen er på 1500 kroner timen, men dette er en svært begrenset periode, sier Tore Hansen og legger til:

— Det er viktigere at studentene har tilgang på ordningen enn det at det vil koste mer denne perioden.

Får nå merke at dette har tatt for lang tid

— Såpass ja, er studentleder Braaten sin første reaksjon på hva avtalen vil koste høgskolen, før hun fortsetter:

— Jeg synes i og for seg at det er bra at de bruker penger på dette, og at de holder løftet om å holde ombudsordningen tilgjengelig. Men dette kunne vært gjort mye bedre dersom man hadde sett på det tidligere, og da hadde man også sluppet en overgangsfase med et ufullstendig tilbud, sier hun og legger til:

— Vi har hele tiden påpekt at dette har tatt for lang tid, og det får vi nå merke med denne timeprisen.

Vedkommende skal ta imot og registrere henvendelser sømløst, men ifølge Hansen vil nok ikke åpningstiden tre i kraft før på nyåret.

Eksplisitt uavhengighet

I saken som skal på styrets bord til uken er det foreslått en rekke endringer av studentombudets mandat. Den kanskje viktigste endringen er at ombudet vil flyttes fra enhet for internrevisjon til HR-avdelingen.

Se også: Sakspapirene til styrets møte

— Hvordan vil man sikre studentombudet sin uavhengighet dersom funksjonen flyttes?

— Uavhengigheten sikres ikke bare gjennom hvem som er vedkommendes personalmessige leder, men også gjennom mandatet. Mandatet slik det er foreslått gjør det, og uavhengigheten er eksplisitt. Samtidig har studentombudet mulighet til å fremme saker til styret utenom linjen, svarer Hansen.

Han forklarer videre at årsaken til at man ønsker å flytte ombudet til HR-avdelingen er fordi man mener at fagmiljøet der vil kunne være veldig nyttig, og at man har gode skussmål fra Universitetet i Bergen hvor studentombudet er organisert på samme måte.

HR er sånn sett den delen av organisasjonen som er lengst unna den type saker som studentombudet arbeider med, avslutter Hansen.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS