Jens Lægreid, leder for Studentparlamentet UiO, tror at OsloMet blir Norges neste universitet. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Vil gjøre studiehverdagen til mer enn bare bøker

Jens Lægreid, leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, vil gjøre tidenes satsning på utdanning til tidenes beste satsning på utdanning, og at alle skal få studentombud.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Hvordan havnet du i lederstolen?

— Ved å smile pent og lese masse sakspapirer. Det er vel det som er suksessoppskriften, spør Jens Lægreid, leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO).

Selv over telefonen smiler han pent, og har helt sikkert lest masse sakspapirer for å forberede seg. Svarene kommer i alle fall på løpende bånd.

— Hva er de tre viktigste tingene du vil jobbe for dette året?

— Det må være «liv og røre på campus» - et bedre faglig, sosialt og kulturelt tilbud på campus, for å gjøre studiehverdagen til mer enn bare bøker, sier han, og legger til:

Dersom man må rapportere trakassering så er det allerede for sent - så vi må kartlegge tilstanden i sektoren, og forebygge at trakassering finner sted.

Jens Lægreid

— Og så vil jeg gjøre tidenes satsning på utdanning til tidenes beste satsning på utdanning.

Åpenbart behov for læringsmiljølov

Lægreid vil i tillegg kartlegge omfanget av trakassering blant både studenter og tilsatte på UiO.

— Trakassering har jo vært sommerens tema i sektoren. Vet studentene hvor de kan gå for å si fra om denne type alvorlige hendelser?

— UiO er heldige som både har Si fra-system og studentombud. Men det er fortsatt en jobb å gjøre med å sørge for at alle studentene vet at disse kan brukes. Og dersom man må rapportere trakassering så er det allerede for sent - så vi må kartlegge tilstanden i sektoren, og forebygge at trakassering finner sted, sier han, og legger til:

— Vi må ikke bare bruke brannslukking, men også forebygge.

— Bør studentenes rettigheter styrkes?

— Ja. Vi burde ha en læringsmiljølov for studenter. Når man skal være student på heltid  burde det være like åpenbart å ha en læringsmiljølov som å ha en arbeidsmiljølov, sier Lægreid.

— Bare kopiér Bergen sitt svar

— Hvilket parti er best på høyere utdanning?

— Kan du kopiere svaret til Håkon Randgaard Mikalsen på UiB? «De siste fire årene har vi mye å takke Venstre for» - tolk dét som du vil, sier han, og vil ikke si mer.

— Har man fusjonert nok innen høyere utdanningssektor, eller bør det gjøres mer?

— Bra spørsmål, det må jeg si først. Man bør fusjonere dersom behov, men ikke fusjonere for å fusjonere, sier han og blir avbrutt av neste spørsmål:

— Bør det være ett eller to universiteter i nord?

— Dét kan ikke vi sitte her i Oslo og bestemme.

— Hvem blir det neste universitetet i Norge?

— OsloMet!

Kutte kostnader eller øke gjeld?

— Hvem håper du blir kunnskapsminister etter valget?

— Marianne Andenæs hadde vært fint, sier han om forrige NSO-leder.

— Har du tre råd til henne, da?

— Finansiere Livsvitenskapsbygget til UiO, finansiere vedlikeholdsetterslepet i sektoren, og sørge for at alle får studentombud.

— Mer i studiestøtte eller flere studentboliger?

— Flere studentboliger, sier han kontant, og forklarer:

— Dersom man har valget mellom å kutte kostnader eller øke gjeld, så velger man å kutte kostnader. Flere studentboliger vil redusere kostnadene til studentene ved at man får flere billigere steder å bo. Man må ha tak over hodet, det er det mest prekære behovet.

— Er heltidsstudenten viktig?

— Ja, sier han, og ber nytteløst om at det skrives i store bokstaver.

Utfolde seg på egne premisser

— Hvordan engasjerer man best studenter?

— Man kan ikke konstruere engasjement, men man kan skape rammene for det. Og da må studentene ha fysiske rom, og tid nok, dvs råd nok, til å være med i foreninger, øvrig studentkultur eller studentdemokrati, sier han, og legger til:

— Dersom du må vaske gulvet på Rema 20 timer i uka for å nå opp til fattigdomsgrensen, da har du ikke tid eller overskudd til å engasjere seg.

— Hvorfor er det så viktig at studentene engasjerer seg da?

— I studietiden definerer man mye av personligheten sin, og da er det viktig at man har mulighet til å utfolde seg på sine egne premisser og ikke blir konstruert etter strenge normer.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS