Jens Lægreid, leder for Studentparlamentet UiO, tror at OsloMet blir Norges neste universitet. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Jens Lægreid, leder for Studentparlamentet UiO, tror at OsloMet blir Norges neste universitet. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Vil gjøre studiehverdagen til mer enn bare bøker

Jens Lægreid, leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, vil gjøre tidenes satsning på utdanning til tidenes beste satsning på utdanning, og at alle skal få studentombud.

Publisert Oppdatert

— Hvordan havnet du i lederstolen?

— Ved å smile pent og lese masse sakspapirer. Det er vel det som er suksessoppskriften, spør Jens Lægreid, leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO).

Selv over telefonen smiler han pent, og har helt sikkert lest masse sakspapirer for å forberede seg. Svarene kommer i alle fall på løpende bånd.

— Hva er de tre viktigste tingene du vil jobbe for dette året?

— Det må være «liv og røre på campus» - et bedre faglig, sosialt og kulturelt tilbud på campus, for å gjøre studiehverdagen til mer enn bare bøker, sier han, og legger til:

Dersom man må rapportere trakassering så er det allerede for sent - så vi må kartlegge tilstanden i sektoren, og forebygge at trakassering finner sted.

Jens Lægreid

— Og så vil jeg gjøre tidenes satsning på utdanning til tidenes beste satsning på utdanning.

Åpenbart behov for læringsmiljølov

Lægreid vil i tillegg kartlegge omfanget av trakassering blant både studenter og tilsatte på UiO.

— Trakassering har jo vært sommerens tema i sektoren. Vet studentene hvor de kan gå for å si fra om denne type alvorlige hendelser?

— UiO er heldige som både har Si fra-system og studentombud. Men det er fortsatt en jobb å gjøre med å sørge for at alle studentene vet at disse kan brukes. Og dersom man må rapportere trakassering så er det allerede for sent - så vi må kartlegge tilstanden i sektoren, og forebygge at trakassering finner sted, sier han, og legger til:

— Vi må ikke bare bruke brannslukking, men også forebygge.

— Bør studentenes rettigheter styrkes?

— Ja. Vi burde ha en læringsmiljølov for studenter. Når man skal være student på heltid  burde det være like åpenbart å ha en læringsmiljølov som å ha en arbeidsmiljølov, sier Lægreid.

— Bare kopiér Bergen sitt svar

— Hvilket parti er best på høyere utdanning?

— Kan du kopiere svaret til Håkon Randgaard Mikalsen på UiB? «De siste fire årene har vi mye å takke Venstre for» - tolk dét som du vil, sier han, og vil ikke si mer.

— Har man fusjonert nok innen høyere utdanningssektor, eller bør det gjøres mer?

— Bra spørsmål, det må jeg si først. Man bør fusjonere dersom behov, men ikke fusjonere for å fusjonere, sier han og blir avbrutt av neste spørsmål:

— Bør det være ett eller to universiteter i nord?

— Dét kan ikke vi sitte her i Oslo og bestemme.

— Hvem blir det neste universitetet i Norge?

— OsloMet!

Kutte kostnader eller øke gjeld?

— Hvem håper du blir kunnskapsminister etter valget?

— Marianne Andenæs hadde vært fint, sier han om forrige NSO-leder.

— Har du tre råd til henne, da?

— Finansiere Livsvitenskapsbygget til UiO, finansiere vedlikeholdsetterslepet i sektoren, og sørge for at alle får studentombud.

— Mer i studiestøtte eller flere studentboliger?

— Flere studentboliger, sier han kontant, og forklarer:

— Dersom man har valget mellom å kutte kostnader eller øke gjeld, så velger man å kutte kostnader. Flere studentboliger vil redusere kostnadene til studentene ved at man får flere billigere steder å bo. Man må ha tak over hodet, det er det mest prekære behovet.

— Er heltidsstudenten viktig?

— Ja, sier han, og ber nytteløst om at det skrives i store bokstaver.

Utfolde seg på egne premisser

— Hvordan engasjerer man best studenter?

— Man kan ikke konstruere engasjement, men man kan skape rammene for det. Og da må studentene ha fysiske rom, og tid nok, dvs råd nok, til å være med i foreninger, øvrig studentkultur eller studentdemokrati, sier han, og legger til:

— Dersom du må vaske gulvet på Rema 20 timer i uka for å nå opp til fattigdomsgrensen, da har du ikke tid eller overskudd til å engasjere seg.

— Hvorfor er det så viktig at studentene engasjerer seg da?

— I studietiden definerer man mye av personligheten sin, og da er det viktig at man har mulighet til å utfolde seg på sine egne premisser og ikke blir konstruert etter strenge normer.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!