Studentleder Nikolai Refshal Hansen ved Høgskolen i Østfold vil ha Torbjørn Røe Isaksen som kunnskapsminister i fire nye år. Foto: Bård Halvorsen/HiØ
Studentleder Nikolai Refshal Hansen ved Høgskolen i Østfold vil ha Torbjørn Røe Isaksen som kunnskapsminister i fire nye år. Foto: Bård Halvorsen/HiØ

Det er viktigere med bunnsolide bachelorer enn målløse mastere

Studentleder Nikolai Refshal Hansen ved Høgskolen i Østfold vil sørge for den høyeste valgdeltakelsen i sektoren, men vil ikke si hvordan. Og økt studiestøtte gir mer i lån, mens studentboliger gir mer å rutte med.

Publisert Oppdatert

Leder for Studentparlamentet ved Høgskolen i Østfold (HiØ), Nikolai Refshal Hansen, vil sørge for den høyeste valgdeltakelsen i sektoren, på tross av en synkende kurve på valgdeltakelsen de siste årene.

— Hvordan vil du oppnå det?

— Det er hemmelig, svarer han.

Hansen vil opprette et studentråd med Halden kommune, tilsvarende det de har i Fredrikstad, og slik bedre båndet mellom næringslivet og studiene.

— Vi utdanner ikke til arbeidsledighet, men til samfunnets behov, sier han.

Jeg vil ikke at Høgskolen i Østfold skal være NTNU sitt siste tilskudd i arsenalet av satellitter.

Nikolai Refshal Hansen

— Og det tredje du vil jobbe for?

Ja, det vil være å få ordning på litt diverse, som å holde effektive parlamentsmøter.

Heller mot Høyre

— Hvilket parti er best på høyere utdanning?

— Politikk som omfatter høyere utdanning spenner fra studentboliger til forskning. Ser man på tallene så har Solberg-regjeringen bygget et godt antall boliger, så jeg heller mot Høyre.

— Har man fusjonert nok innen høyere utdanning, eller bør det gjøres mer?

— Jeg vil ikke at Høgskolen i Østfold skal være NTNU sitt siste tilskudd i arsenalet av satellitter.

Han mener høgskolenes funksjon ofte blir glemt i denne debatten:

— Det å utdanne mennesker til de regionale jobbene. Hvordan dette skal gjøres vet vi rundt om på høgskolene best. Hvis Høgskolen i Østfold skulle ha blitt styrt fra et mer sentralt sted hadde det sikkert fungert det også, men det er absolutt verdt å bruke ressurser på utdanning i regionene, mener han.

Four more years

— Bør det være ett eller to universiteter i nord?

— Ett? Hva med Mordor State University, foreslår han, og viser til da navneforslaget «Mordor» gikk viralt som det nye navnet på region Troms/Finnmark denne våren.

— Og hvem blir det neste universitetet i Norge?

— Høgskolen i Sørøst-Norge er jo ambisiøse med valg av domenenavn…

— Hvem håper du blir kunnskapsminister etter valget?

— Jeg vil se Røe Isaksen i fire nye år. Han er en statsviter med god økonomisk forståelse, en egenskap det trengs mer av i politiske posisjoner. 

— Har du tre råd til ham om han blir gjenvalgt?

— Ikke fusjonér mer nå, det er så vanskelig å fisjonere. Hvis du leser dette Isaksen, kom til Østfold så skal jeg vise deg hvorfor - vi har en reaktor, svarer han, og fortsetter med to og tre:

— Det er viktigere med bunnsolide bachelorer enn målløse mastere. Og lær universitetene om Janteloven.

Økonomien blir glemt

— Mer i studiestøtte eller flere studentboliger?

— Igjen, det økonomiske perspektivet blir ofte glemt. Mer studiestøtte betyr mer lån, mens studentboliger vil gi studentene et billigere sted å bo, og dermed mer penger til disposisjon.

— Er heltidsstudenten viktig?

— Ja. Er deltidstudenten viktig? Ja. Er den ene viktigere enn den andre? Det vet jeg ikke.

Studentombud hjelper

— Trakassering har vært sommerens tema i sektoren. Vet studentene hvor de kan gå for å si fra om denne type alvorlige hendelser, og er studentene hos dere godt nok i varetatt på dette området?

— Om alle vet hvor de skal gå tror jeg ikke, men den økende representasjonen av studentombud på institusjonene er et godt initiativ. Det viktigste er å ha et lavterskeltilbud og i tillegg som student ta et kollektivt ansvar for medstudenter.

— Bør studentenes rettigheter styrkes gjennom bedre lovmessig vern?

— Det krever mye ressurser i å lage en eventuell «studentlov», men det er viktigere å informere om de nåværende rettighetene. Vet man ikke hvilke rettigheter man har så har man dem heller ikke.

Hemmelig frem til valget i november

— Hvordan havnet du i lederstolen?

— Long story short: Engasjement, lidenskap, tilfeldigheter og ambisjoner.

— Under presentasjonen av årets opptak til høyere utdanning og studentmobilitet pirket Isaksen i det at potensielle studenter kan studere både sykepleie og lærer om de bare er villige til å flytte på seg. Bør man det?

— Hvorfor skal man studere begge på fulltid samtidig?!

— Fair enough. Hvordan engasjerer man best studentene?

— Det eneste jeg vil si er at man må være en god selger og ha lidenskap for jobben. Hva jeg gjør på HiØ er hemmelig frem til valget i november.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!