Samskipnaden reduserer sine aktiviteter og tilbud overfor studentene på Nesna, men garanterer at de skal sørge for at andre utfører tjenestene.
Samskipnaden reduserer sine aktiviteter og tilbud overfor studentene på Nesna, men garanterer at de skal sørge for at andre utfører tjenestene.

— Raner Nesnastudentene

Velferd. Ordføreren i Nesna kommune, Hanne Davidsen (Ap), er opprørt etter at samskipnaden ved Nord universitet har vedtatt å legge ned mesteparten av aktiviteten sin for Nesnastudentene, og la andre videreføre disse oppgavene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samskipnaden for studentene ved Nord universitet, Studentinord, sier de ikke klarer å få økonomien til å gå rundt for mange av sine velferdstilbud for studenter på studiested Nesna.

På et budsjettmøte tidligere i år vedtok styret blant annet:

«Styret vil at det skal være gode velferdstilbud til studentene på Nesna. Styret forholder seg til at det er vanskelig å få positiv økonomisk drift av tjenestene på Nesna slik det er organisert i dag. Administrasjonen bes derfor utrede tiltak og alternative driftsmodeller for boliger, kantine, rådgivning og barnehage gjennom dialog med ansatte, Nord universitet og andre aktører. Arbeidet startes umiddelbart og skal senest gi effekt fra 1.1.2019. Under disse forutsetningene godkjennes fremlagte budsjett for 2018 for virksomheten på Nesna.»

Les også: Vedtok å avvikle flere tilbud om studentvelferd på Nesna

Realiteten er at nedleggelse av tilbud og salg av boliger flytter store pengesummer fra Nesna til Bodø. Det er ran av Nesnastudentene.

Hanne Davidsen

Enstemmig for å overlate kantine og barnehage til andre

Onsdag 11. april, hadde styret for Studentinord et ekstraordinært styremøte der saken igjen ble diskutert.

Styreleder Jørgen Husby forteller at resultatet av dagens møte blir at Studentinord i samarbeid med Nord universitet skal jobbe svært aktivt med å finne en annen aktør for å drive kantinene på studiested Nesna.

I tillegg vil barnehagen få en virksomhetsoverdragelse og drives videre av annen aktør.

Har fortsatt bolig- og rådgivningstjeneste

— Hvilke aktiviteter på Nesna har dere tidligere avviklet?

— Vi har ikke avviklet noen tilbud etter fusjonen i 2016, svarer styreleder Jørgen Husby.

— Når man har fått satt bort både kantine og barnehage, hva er da igjen av aktivitet fra Studentinord på Nesna?

— Det er enda bolig og rådgivningstjeneste i vår regi, i tillegg til at vi skal være med å sikre barnehage og kantine fremover, sier Husby.

— Stemmer det at kantina har hatt krav på seg til å drive med overskudd uten både tilskudd fra semesteravgift og statsstøtte?

— Nei, men vi har stilt krav til en fornuftig økonomisk drift ut i fra forutsetningene. Driftsunderskuddet de siste par årene reflekterer ikke det, dessverre, svarer han.

Nord: — Vil hjelpe til å finne privat aktør

Direktør for digitalisering og infrastruktur ved Nord universitet, Lasse Finsås, har følgende kommentar til vedtaket i samskipnaden for universitetet:

— Vi tar vedtaket i styret i Nord studentsamskipnad til etterretning. Vi vil følge opp vedtaket om nedleggelse av kantina og i samarbeid med samskipnaden, og se om det er mulig å få en privat driver til å forestå et serveringstilbud.

Nesna-ordfører Hanne Davidsen (Ap).
Nesna-ordfører Hanne Davidsen (Ap).

Ordfører i Nesna kommune, Hanne Davidsen (Ap) sier hun ikke skjønner hvorfor Studentinord ikke lenger kan ta ansvar for studentvelferden på studiested Nesna.

— Det er deres oppgave og ansvar som studentsamskipnad. Slagordet til student i nord er «studenten først og fremst», bare ikke hvis du bor på Nesna, tydeligvis, bemerker Davidsen.

Ordfører: — Et ran av Nesnastudentene

Davidsen trekker fram at med all egenkapitalen som Nesna hadde ved fusjon og etter salg av boliger i tre omganger, til sammen mange millioner kroner, kunne det vært drevet kantina og studentbarnehage på Nesna i mange år.

— Jeg ser at styreleder uttaler at det ikke er økonomisk forsvarlig å drive på Nesna, men realiteten er at nedleggelse av tilbud og salg av boliger flytter store pengesummer fra Nesna til Bodø. Det er ran av Nesnastudentene, sier ordføreren og fortsetter:

— Det er umoralsk å la Nesna sitte igjen med gjelda uten tilbud i regi av egen velferdsorganisasjon, uten inntekter fra semesteravgiften og uten statsstøtte å drive et alternativt tilbud for.

— Hjertlig velkomne i 100 år

Davidsen sier hun skjønner veldig godt at studentene reagerer sterkt på de nye reduksjonene fra samskipnaden for Nesnastudentene.

— Kommunen støtter studentene og beklager at Studentinord trekker seg ut av drifta på Nesna. Nesna kommune beklager også at studentsamskipnaden som ble oppretta etter mye og hardt arbeid for å sikre studenter på Nesna det samme velferdstilbudet som andre studenter i Norge, nå ikke lenger vil ta dette ansvaret, sier Davidsen og avslutter:

— Kommunen skal selvfølgelig støtte studentene og sørge for barnehageplass til alle som har behov for det. Studentene er hjertelig velkommen til oss. Det har de vært i 100 år og det vil de fortsatt være.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS