Norsk studentkunst stilles ut i London
Stadig flere studenter dra utenlands for å studere. I England kan de gjøre mer enn å pugge pensum. Stille ut kunst for eksempel.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
London, Khrono: Norske studenter i Storbritannia viser fram sin kunst på utstillingen «NorskArt» på Camden Image Gallery i London. Galleriet ligger på Camden Town som er et av de kjente turiststedene i London og dermed tilrekker seg både turister, lokalbefolkningen og andre forbigående i tillegg til norske studenter som besøker utstillingen.
Utstillingen er satt sammen av kuntsverk fra seks kreative nordmenn som studerer på ulike steder i Storbritannia. Alt fra fotografi og maling til illustrasjon og bevelgelseskunst er å finne på utstillingen.
Arrangøren er lokallaget til ANSA (Association for Norwegian Students Abroad) i London.
Flere reiser ut
Rekrodmange har søkt utdanning i Norge i år, men de siste tallene fra Lånekassen viser også at stadig flere nordmenn ønsker å studere utenlands. Norske studenter i utlandet har øt de siste årene. I fjor var det registrert 24.653 norske studenter i utlandet mot 18.939 i 2007, en økning på over 30 prosent.
På åpningen hadde vi over 100 besøkende, det var kjempe-morsomt.
Marte Knudstad
Fotograferte Londons bydeler
En av de norske studentene i Storbritannia som er med på utstillingen er Markus Andersson (22) (bildet over) fra Tønsberg. Andersson er fotostudent på siste året på Middlesex University og deltar på utstillingen med sitt fotoprosjekt «Tribes of London» (Londons Stammer) hvor han har fotografert gateportretter av mennesker fra de ulike bydelene i den engelske hovedstaden.
— Jeg forsøker å uttrykke identiteten til de forskjellige stedene gjennom klesstilen til menneskene som bor der. Jeg har gått rundt i gatene i London og spurt mennesker om jeg kan ta bilder av dem og klesstilen deres, forteller Andersson (bildet over) til Khrono
Det er kun seks portretter som utstilles i NorskArt, men Andersson opplyser at han har tatt over 100 portretter allerede og at han kommer til å forsette å gå rundt London og fotografere flere. Han har jobbet med prosjektet sitt siden i vår, og har planer om å jobbe mer fram til sommeren. Han har vært i dialog med flere gallerier i Oslo og prosjektet hans kommer mest sannsynlig til å bli utstilt i Oslo også til høsten.
Brukte analogkamera
London er en av verdens mest multikulturelle byer som rommer mennesker med bakgrunn fra overalt i verden. Områdene i London har dermed dannet sine egne unike identiteter. Andersson forteller at folk stort sett er åpne for å bli fotografert av en fremmed og at han ikke har opplevd noen uheldige situasjoner under prosjektet.
— Og noe som gjør prosjektet mer spennende er at jeg fotograferer med gammeldags kamera. Når jeg kommer til folk med en svær sort boks og lysmåler blir de også mer nysgjerrige. Og så er det slik at fotografering med analogt kamera med filmrull påvirker selve bildet siden fargene blir annerledes og fokusområdet blir smalere, sier han og legger til:
— Men det har selvfølgelig vært tidkrevende og dyrt. Både film og framkalling koster mye. På en typisk dag fotograferte jeg mellom klokken 11 og 15 og endte opp med kanskje 10-20 portretter. Og etterpå må disse bildene bli fremkalt på et mørkerom som også tar tid, sier han.
Andersson synes det er stas å være med på utstillingen NorskArt på Camden Image Gallery.
Fornøyd prosjektansvarlig
Marte Knudstad (22) (bildet over) er en av de prosjektansvarlige bak kunstutstillingen NorskArt. Hun er selv student i Storbritannia og studerer PR, media og reklame på andre året på Middlesex University. Hun er veldig fornøyd med utstillingen og responsen den har fått.
— Det var rundt 10 stykker som søkte om å være med på utstillingen og vi måtte rett og slett velge ut seks stykker for å kunne gi dem som stiller ut god nok plass, sier Knudstad. Og responsen har vært veldig bra. På åpningen hadde vi over 100 besøkende, det var kjempemorsomt, sier Knudstad.
— Vi er også veldig glade for å ha en stor variasjon blant det som utstilles. Vi har alt fra studenter som driver med illustrasjon og foto til studenter som driver med bevegelseskunst gjennom å knytte ulike objekter til dansbevegelser, forsetter hun.
(Dansstudent Maria Lothe lager objekter som hun deretter knytter til dansbevegelser)
Videre forteller hun at studentene som stiller ut ikke nødvendigvis trenger å være kunstnere eller studere noe kunstrelatert. Hun peker på at formålet med prosjektet er å fremme kreative sjeler blant norske studenter i Storbritannia og gi dem en mulighet til å vise seg fram.
Knytter nordmenn tettere
Knudstad har i de to årene hun har studert i Storbritannia engasjert seg i ANSA. Hun er blant annet medlem av styret til ANSAs lokallag i London som står bak utstillingen og har planer om å stille til valg igjen for neste år.
— Det er et verv som er veldig lærerikt. Jeg får både møte mange andre engasjerte norske studenter og bruke det jeg lærer i studiene i praksis. For eksempel i dette prosjektet har vi brukt sosiale medier aktivt som står sentralt i mitt studium, sier hun og anbefaler andre studenter å engasjere seg i ANSA.
- Når man flytter til et annet land er det veldig vanlig å ha hjemlengsel og man ønsker noen ganger å henge med mennesker fra samme kultur. ANSA er en forening som knytter norske studenter i utlandet sammen. Det er veldig sosialt og også veldig enkelt å bli kjent med andre, konstaterer hun.
(Illustrasjon fra Oslo sentrum av Ane Barstad Solvang)
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!