Vil lære studentene demokrati
For få studenter engasjerer seg i studentdemokratiet, ifølge tilbakemeldingene fra NOKUT. Det vil Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) gjøre noe med.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Over 80 studenttillitsvalgte deltar denne uken på høgskolens tillitsvalgtkonferanse, som har som mål å skolere studentene og skape mer engasjement for studentmedvirkning.
Dette skjer etter at NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) har gitt tydelig tilbakemelding til Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) om at høgskolen må sørge for at flere studenter deltar i tillitsvalgtarbeidet.
«Høgskolen bør vurdere tiltak som kan inspirere flere studenter til å delta i tillitsvalgtarbeidet, og legge til rette for opplæring av tillitsvalgte studenter med kurs og lignende», sto det i tilbakemeldingen fra NOKUT da HiOA fikk underkjent sitt kvalitetssystem ifjor høst.
Skal bli skodd
I konferansesalen i hotellet på Økern i Oslo får de tillitsvalgte studentene høre om satsingen som skal gjøre høgskolen til et universitet, om hvordan høgskolen kan bli mer internasjonal, hvordan bygge kvalitet og et godt læringsmiljø. De får en innføring i hvordan studentdemokratiet fungerer og høre om erfaringer med studentmedvirkning.
Deres initiativ kan bli et pluss for alle. Ta plass, ta rom. Det er ingenting vi liker bedre enn studenter som er engasjerte.
Nina Waaler
— Målet er at dere etter disse to dagene har fått kunnskap og innblikk i HiOAs strategi og kjerneoppgaver, og blir godt skodd til å løse oppgaven som tillitsvalgt, sier studiedirektør Marianne Brattland.
— Jeg tok umiddelbart ballen, og inviterte Studentparlamentet med på å etablere tillitsvalgtkonferansen som et årlig konsept for læring og relasjonsbygging .I fjor var vi 20 påmeldte, i år er vi over 80 personer. Det er bra, sier Brattland.
Liker engasjement
Prorektor for utdanning, Nina Waaler (bildet under), oppfordrer studentene til å la sin stemme bli hørt.
— Deres initiativ kan bli et pluss for alle. Ta plass, ta rom. Det er ingenting vi liker bedre enn studenter som er engasjerte.
— Din stemme og dine tanker er viktige, sier hun.
Av de drøyt 80 deltakerne er de fleste klassetillitsvalgte, men også noen som sitter i råd og utvalg på høgskolen. Det foreligger ikke noe eksakt tall på hvor mange studenttillitsvalgte det finnes på høgskolen, men studentparlamentets anslag er at det er minst 400. Nina Waaler er fornøyd med deltakelsen.
— Målt i oppslutning er konferansen allerede en knallsuksess, mener hun.
Snakker om detaljer
Dekan Knut Patrick Hanevik har lang erfaring med å samarbeide med studenter, blant annet som dekan på HiOA de siste åtte årene.
— Det er viktig å tilrettelegge for at alle stemmer blant studentene skal høres, og melde videre hva kollektivet mener, sier han.
Selv er Hanevik litt overrasket over alle småsakene studentene tar opp, for eksempel om en brusautomat skal flyttes en halvmeter eller søppelbøtter som ikke blir tømt.
— Jeg er vant til å forholde meg til de store tingene, men jeg innser at det er nødvendig å få detaljene på plass for at ting skal fungere, slik at vi kan gå videre og diskutere de store tingene, sier han.
Kan styrke omdømmet
De siste to omdømmeundersøkelsene som HiOA har gjort viser at høgskolen har et svakt omdømme, også blant egne studenter og ansatte.
Julie Backer, er seksjonssjef ved Seksjon for profilering, rekruttering og omdømme på HiOA sier at de studenttillitsvalgte spiller en viktig rolle i byggingen av høgskolens omdømme.
— Hvordan dere snakker om HiOA har mye å si. Man kan si hva man vil, men man må være bevisst på hva det betyr, sier hun.
Ifølge omdømmeundersøkelsen oppfatter egne studenter omdømmet som bedre før man søker enn etter man er blitt student.
— HiOA har en kompleks omverden. Ofte kan vi oppfatte oss selv annerledes enn verden der ute, sier Backer.
— Produktet må være på plass, men et godt omdømme kommer ikke av seg selv. Vi må trekke lasset sammen, forklarer hun.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!