Middagshjelp: 22 kroner per måltid

Jeg har alltid trodd jeg har laget økonomiske måltider - helt til jeg møtte hobbykokk Sofie Moore. Det er utrolig hva du får ut av en kylling til 50 kroner.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er to uker siden jeg startet med prosjektet «student på budsjett», der jeg skal leve utelukkende på studielånet i en måned. Jeg har fått hjelp av en økonom til å sette opp et budsjett for hele måneden.

Det som er den største utfordringen er matbudsjettet som er på 1100 kroner.

Levde som vanlig i starten

Første uka levde jeg som vanlig, kjøpte mat i kantina to dager på rad (jeg glemte matpakke) og spiste det jeg ville ha til middag. Etter den første uka skjønte jeg at det ikke gikk an å leve sånn, hvis jeg virkelig skulle klare å gjennomføre prosjektet.

Nå er det så ille at jeg føler dette har blitt en tvangstrøye, og at jeg har fått en form for anoreksi (bare i en annen form).  Jeg tenker mer på mat enn noe annet i døgnet. Jeg må hele tiden tenke over hva jeg putter i meg på grunn av prisen, og om det gir meg næring, sånn at jeg kan holde meg oppegående i lengre tid. Jeg prøver å spise minst mulig mat og heller spise frukt og grønnsaker, for da slipper jeg å gå rundt sulten. Jeg har blitt sprø!

Nå føler jeg at jeg har (nesten) 100 prosent kontroll. Jeg har tatt vare på alle kvitteringer, satt opp budsjett i Excel og følger hele tiden med på bankkontoen. 

35 kroner i mat hver dag

1100 kroner på mat i måneden tilsvarer 35 kroner per dag. Det er svært lite og det fører til at man må være litt mer kreativ og grådig enn vanlig.

Økonom Vidar Dalsbø i DNB anbefalte meg å kjøpe Toro-mat. Vel, det skal jeg love dere er dyrt. Å lage sin egen hjemmelaget mat, er faktisk billigere og smaker selvfølgelig bedre. Det tar heller ikke så lang tid som folk tror. Maten lager stort sett seg selv.

Se alltid på kiloprisen

Møtet med hobbykokk Sofie Moore ga meg seriøst hakeslipp. Jeg har alltid trodd at jeg tenkte økonomisk på handleturer, men tvert om. Jeg har også alltid trodd at mamma var en «matgud» som satt på mye kunnskap, men sorry mutter‘n: Sofie slår deg langt ned i støvlene.

I studentlivet går det ikke an å spise klubb og duppe og lutefisk om hverandre (ikke at jeg har gjort det tidligere altså). Her må man tenke økonomisk. Sofie ga meg enkle tips i hverdagen som er nyttig å ta meg seg: se alltid på kiloprisen og kjøp linser istedenfor kjøttdeig.

Kast Toro ut av vinduet

Toro er det bare å kaste ut av vinduet og heller satse på egen kunnskap (bruk Google hvis du ikke har). Det er utrolig hva du får ut av en hel kylling til 50 kroner og litt grønnsaker. Soyasaus, ingefær og krydder er kanskje litt dyrt, men det er noe som står i evigheter og koster deg nesten ingenting når du først bruker det. Hver porsjon i oppskriftene koster omtrent 22 kroner, for hver oppskrift inneholder flere måltider, og det gjør det selvfølgelig billigere.

Til sammen er alle oppskriftene beregnet for sju måltider. 22x7=154 kroner for råvarene. Soyasaus, krydder og mel kommer utenom. Prisen forutsetter at du tar den billigste varen på butikken og at du kjøper grønnsaker hos en grønnsaksforhandler. 

Knekkebrød resten av dagen….

Når hver porsjon i hver oppskrift koster rundt 22 kroner, så burde jeg teorien klare meg i en hel måned på dette. Men det forutsetter at jeg spiser knekkebrød resten av dagen, da. Det er lettere sagt enn gjort.

Første uke var jeg i kantina to dager på rad, for jeg glemte lunsj. Det var 84 kroner rett ut av vinduet. Siden den gang har jeg ikke satt min fot innenfor. Hvis jeg ser en fristelse, spør jeg meg selv: «Hva i alle dager skal jeg med dette?»

Fra 200 til 430 kroner

Juleballet som jeg nevnte i første episode, kostet ikke bare 200 kroner. Prisen steg til 430 kroner. Det førte til budsjettet mitt ble enda trangere. Allerede etter første uke bestemte jeg meg for å slette fest-posten på 500 kroner og heller bruke pengene på mat og andre nødvendige ting.

Jeg velger lett lørdagskvelden hjemme istedenfor å reke rundt på byen som en pengelens idiot, for da kan det hende at jeg må ha taxi – og det har jeg selvfølgelig ikke råd til. Jeg krysser fingrene for at noen ser at jeg «lider» og inviterer meg på middag en dag. Det hadde vært himmelen, for det er lenge til jeg er ferdig.

Fikk du ikke med deg Student på budsjett episode 1?

Her er den:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS