Studieleder Knut Boge på bachelorutdanningen i Facility Management er ikke fornøyd med eksamensresultatene fra forrige studieår, men regner med bedre resultater dette året.
Studieleder Knut Boge på bachelorutdanningen i Facility Management er ikke fornøyd med eksamensresultatene fra forrige studieår, men regner med bedre resultater dette året.

Høy strykprosent på ny økonomutdanning

Over 60 prosent av studentene strøk i matte og statistikk ved den nye utdanningen Facility Management i vår.

Publisert Oppdatert

Studentene på det første kullet på den nye bachelorutdanningen i Facility Management fikk seg en kalddusj da de fikk resultatene fra vårens eksamener. 62,5 prosent av dem strøk i matematikk og mikroøkonomi, mens 66,7 prosent strøk i faget statistikk, kvalitet og prosessutvikling i servicevirksomheter.

Medregnet alle fag ble strykprosenten ved vårens eksamener 32,5 prosent. Dette går fram av tall som ble offentliggjort i Database for høyere utdanning (DBH) 15. oktober.

Facility Management er en ny utdanning som bygger videre på de gamle husøkonom- og kostøkonomutdanningene på Høgskolen i Oslo og Akershus. Første kull startet på Kjeller høsten 2013.

Les også: Litt mer stryk på HiOA i år

Svake forkunnskaper

Mange av studentene var nok ikke klar over hva de gikk til.

Knut Boge

Studieleder Knut Boge er ikke særlig fornøyd med resultatene. Han sier at en av forklaringene er at studentene ikke visste helt hva de gikk til.

— Dette er jo en ny utdanning med en helt nye studieplan. Mange av studentene var nok ikke klar over hva de gikk til. På det første kullet var det dessuten mange som hadde yrkesfag med allmen påbygning fra videregående skole, og dermed litt for svake forkunnskaper, sier han.

Utdanningen i Facility Management følger nasjonal rammeplan for tre-årig bachelor i økonomi og administrasjon og stiller andre krav enn de gamle utdanningene i kost- og husøkonomi.

Også på de første eksamenene de nye studentene tok ifjor høst var resultatene nedslående. 68,2 prosent strøk i økonomistyring i servicevirksomheter og 42,2 prosent i matematikk og mikroøkonomi.

(Foto: Tommy Alvestad Wiik)

Et nytt kull startet på utdanningen nå i høst (bildet over). Khrono var på besøk på den nye utdanningen tidligere i høst da det viste seg at Facility Management er det studiet ved høgskolen som har jevnest kjønnsfordeling, med tilnærmet 50/50 kvinnelige og mannlig studenter. 

Les også: 50/50 jenter og gutar

Knut Boge mener at årets studenter er bedre rustet til å klare eksamenene.

— Det er langt flere som har hatt matematikk i alle tre årene på videregående skole i det nye kullet. Dessuten har studentene i det første kullet gjort en god jobb med å informere nye studenter om hva utdanningen går ut på, og vi har også gjort noen endringer som vi regner med skal føre til bedre resultater, sier han.

Serviceledelse

Facility Management dreier seg om ledelse av et bredt spekter av tjenesteytende virksomhet - for eksempel storkjøkken, renhold, sikkerhet, infrastruktur - kort sagt alle tjenester som støtter opp om kjernevirksomheten i offentlig og privat næring.

Utdanningen hører inn under Fakultet for helsefag, men skal etter planen overføres til Fakultet for samfunnsfag fra neste høst og legges inn under Institutt for økonomi og administrasjon. Endelig avgjørelse om dette skal tas av høgskolestyret i høst.

Populær utdanning

En arbeidsgruppe som har utredet overføringen anbefaler at bachelor i Facility Mangaement fortsetter som en egen grad, på linje med bachelor i økonomi og administrasjon og bachelor i revisjon. Det vil da være felles undervisning for de tre utdanningene første år og delvis i andre år.

Utdanningen har vist seg populær, og til de 60 studieplassene var det i år 1047 søkere, av disse 143 førsteprioritetssøkere. Det er 24,3 prosents økning fra året før, går det fram av en rapport som arbeidsgruppen har lagt fram for fakultetsstyrene på helsefag og samfunnsfag.

Ny professor

Nylig ble det ansatt en professor på utdanningen, delfinansiert av NHO Service. 

Professor Susanne Balslev Nielsen (bildet over) holder sin tiltredelses­forelesning ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) mandag 20. oktober, skriver NHO Service på sine nettsider. 

Hun blir høg­skolens første professor i Facility Management.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS