Kunst- og designhøgskolen i Bergen anbefaler at skolen blir en del av Universitetet i Bergen. Men KHIB-styret setter en rekke vilkår for virksomhetsoverdragelsen. Foto: Tor Farstad Foto: Tor Farstad
Kunst- og designhøgskolen i Bergen anbefaler at skolen blir en del av Universitetet i Bergen. Men KHIB-styret setter en rekke vilkår for virksomhetsoverdragelsen. Foto: Tor Farstad Foto: Tor Farstad

Tar nytt skritt mot kunstfusjon i Bergen

Det følger en rekke vilkår med på kjøpet dersom Universitetet i Bergen skal overta Kunst- og designhøgskolen.

Publisert Oppdatert

Det har lenge vært klart at det går mot en sammenslåing av Kunst- og designhøgskolen i Bergen (KHiB) og Universitetet i Bergen (UiB).

Nå har KHiB-styret anbefalt sammenslåingen, som vi skje i form av en virksomhetsoverdragelse. Dermed overtar UiB alle ansatte og forpliktelser KHiB har, skriver På Høyden.

UiB skal behandle saken på styremøtet 2. juni, og sammenslåingen skal tre i kraft 1. januar 2017. Samtaler om sammenslåing ble startet allerede høsten 2014 etter at regjeringen varslet om strukturendringer. Men prosessen har altså tatt lengre tid enn en del andre fusjonsprosesser i sektoren, hvor en rekke institusjoner fusjonerte 1. januar 2016.

Stiller vilkår

KHiB-styret stiller en del vilkår for fusjonen: 

Det første er at det må opprettes et eget fakultet hvor virksomheten til KHiB og Griegakademiet, som i dag ligger under Det humanistiske fakultet, inngår. På det nye fakultetet for kunst, design og musikk skal kunstnerisk utviklingsarbeid være den største delen av forskningen og grunnlag for undervisningen. 

Det andre vilkåret er at det nye fakultetet må få med seg all finansieringen til KHiB og Griegakademiet, og finansieringen må følge nasjonale rammer for kunstutdanning og kunstnerisk utviklingsarbeid. Kunstutdanning er plassert i høyere studiefinansieringskategorier, slik at institusjonen får mer penger per student. KHiB stiller også som vilkår at UiB skal ta på seg ansvaret for å finansiere minst sju nye stipendiatstillinger, og jobbe for å få dette til på statsbudsjettet. 

Vil ha samlokalisering

Videre er samlokalisering av all virksomhet på Møllendal et vilkår, og KHiB-styret støtter UiBs arbeid for å få dette til. Det nye bygget til KHiB er under bygging på Møllendal, men det vil ikke ha plass nok til Griegakademiet. 

Et siste vilkår er at hvis UiB-styret vedtar noe som avviker vesentlig fra vedtaket til KHiB, skal saken behandles på nytt i KHiBs styre. 

— Jeg er glad for at styret har fattet dette vedtaket da det vil styrke oss i det faglige arbeidet og gjøre oss rustet til å møte fremtidige utfordringer, sier KHiB-rektor Gerd Tinglum i en pressemelding.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS