Nytilsatt rektor ved nye Nord universitet i Bodø starter med styreseminar og -møte og feirer fusjonen 14.januar, mens NTNU og UiT inviterer til fest allerede mandag 4.januar.

Her har du det nye høgskole- og universitets-Norge

Struktur. Mens man i Bodø venter ennå 10 dager med å markere starten på nye Nord universitet, slår landets største, NTNU, på stortromma allerede 4. januar og feirer fusjon av 64 tonn hjernekraft.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

11 selvstendige høyere utdanningsinstitusjoner forsvant fra det nye universitets- og høgskolekartet 1. januar. Det ble åtte færre statlige høgskoler i Norge. Sju av dem blir del av et universitet, mens én ny høgskole oppstår ved at to slår seg sammen.

I tillegg ble fire private høgskoler gjort om til én.

En voksen menneskehjerne veier gjennomsnittlig 1400 gram. 46 000 hjerner utgjør over 64 tonn hjernekraft.

NTNUs hjemmeside

(Se det nye kartet over universitets- og høgskolenorge nederst i saken).

NTNU slår på stortromma

Universitetet i Oslo var størst i landet i 204 år, men nå er det NTNU i Trondheim, Ålesund og Gjøvik som er størst. I morgen, mandag, slår de på stortromma med direkte TV-overføring fra de tre universitetsbyene og topper laget med statsminister Erna Solberg, LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er på plass i Gjøvik og statssekretær Bjørn Haugstad i Ålesund, sammen med en rekke ordførere og stortingsrepresentanter fra regionene. I Trondheim møter man blant andre rektor Gunnar Bovim (bildet over) og ordfører Rita Ottervik. 

Marianne Synnes i Ålesund og Jørn Wroldsen i Gjøvik er nye viserektorer på NTNU - ihvertfall fram til endelig organisering er avklart i 2017.

Sendingen fra NTNU kan du se her fra 10 til ca. 10.20 mandag 4. januar:

Se programmet her: Åpning av nye NTNU 

«NTNU har forandret verden siden 1910. Nå har NTNU og høgskolene i Sør-Trøndelag, Gjøvik og Ålesund slått seg sammen. 46 000 studenter og ansatte fra mer enn 90 land skal jobbe sammen for løsninger på framtidens utfordringer. En ny epoke starter» heter det på NTNUs hjemmeside. Og videre: 

«En voksen menneskehjerne veier gjennomsnittlig 1400 gram. 46 000 hjerner utgjør over 64 tonn hjernekraft».

Er Norges største

I alt har NTNU nå cirka 39.000 studenter, 33.000 studenter i Trondheim, 3500 i Gjøvik og 2500 i Ålesund (avrundede tall). Etter fusjonen har NTNU 6700 årsverk, og består av 14 enheter på fakultetsnivå og 70 institutter.

— I dag skriver vi historie. Landet får et nytt universitet. Det kommer til å forandre Norge, sa rektor Gunnar Bovim i et intervju med Adresseavisen 1.januar. Han sier at han er styrket i troen på en fusjon. 

— Men vi har fortsatt mye å arbeide med, sier han til avisen.

Allerede tidlig i høst presenterte NTNU sitt nye felles studietilbud, som består av 406 studieprogrammer, hvorav 270 fra gamle NTNU.

— Vi er stolte over at vi allerede nå kan vise frem vårt samlede studietilbud. Vi håper at de som skal begynne å studere til neste år, lett finner det de ønsker å søke på, sa Berit Kjeldstad, prorektor for utdanning ved NTNU da det samlede studietilbudet ble presentert.

Husebekk til Harstad og Narvik

Første arbeidsdag over nyttår, mandag 4. januar, møter rektor Anne Husebekk ved UiT Norges arktiske universitet opp i både Harstad og Narvik for å ønske tidligere høgskolestudenter og -ansatte velkommen som en del av Norges aller nordligste universitet.

De to høgskolene er historie, og det har ikke skjedd helt smertefritt. For Høgskolen i Narvik det gått ganske greit fordi høgskolen allerede tidlig i prosessen ble lovet et eget fakultet, som nå er etablert og har fått navnet Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi.

I Harstad, derimot, har kampen stått om høgskolen skulle få et eget fakultet, og løsningen er blitt at den får et midlertidig fakultet med basis i vernepleieutdanningen, mens saken utredes videre.

Les også: Miljøet i Harstad får midlertidig fakultet

Rektor Husebekk byr ihvertfall på kaffe og kaker 4. januar, og i Narvik er høgkolebygget allerede omskiltet. Det skjedde de siste dagene før jul, så når studentene møter fram til semesterstart skal det ikke være tvil om at de er universitetsstudenter, som etterhvert vil få sitt vitnemål fra UiT Norges arktiske universitet.

(Inngangen ved tidligere Høgskolen i Narvik er allerede skiltet om. Foto: Espen Eidum, UiT, IVT-fakultetet, Campus Narvik)

Narvik skal også få en egen viserektor. Det har meldt seg åtte søkere til jobben, fire av dem interne, og tilsettingen vil etter planen skje i UiT-styret 11. februar. De fire interne søkerne er professor Annette Meidell (47), Børre Bang (52), som er prodekan i avdeling for teknologi, økonomisjef Eirik Sund (52) og professor Arne Lakså (63).

Viserektoren i Narvik får universitetsansvaret for regional utvikling innenfor næringsliv og innovasjon.

Også i Harstad kommer det en viserektor, som får ansvar for regional utvikling innenfor offentlig sektor og velferd.

Nord universitet feirer 14.januar

Ved Nord universitet i Bodø har man utsatt festlighetene til 14.januar. Da skal nytilsatt rektor, Bjørn Olsen, ønske studenter og ansatte ved Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag velkommen. Jule- og nyttårsdagene har den nye rektoren tilbragt med influensa, men satser på at han er fit for fight på jobb 4.januar. 

— Vi gleder oss til et nytt universitet. Vi har vel gjennomført tidenes raskeste fusjon, fra den ble endelig vedtatt 9.oktober til 1.januar, sier Olsen til Khrono. Og de er nesten i rute med alt: Alle nye skilt på de ni studiestedene skal være på plass og fra 7.januar vil også en ny felles nettside forhåpentligvis være klar: nord.no. 

Olsen starter det nye arbeidsåret og den nye jobben med styreseminar allerede 5.januar og styremøte 6.januar. 

NOKUT har bebudet tilsyn hos dere allerede før dere kom igang, hva tenker du om det? 

— Jeg synes det var en merkelig ting å gjøre overfor en institusjon som fortsatt ikke var offisielt i gang, men vi har ikke hørt noe mer om det enn så lenge. Vi har våre utfordringer, men de skal vi klare, sier Bjørn Olsen. 

Boller på åtte steder i Sørøst-Norge

På de åtte campusene som fra 1. januar er Høgskolen i Sørøst-Norge møter rektor Petter Aasen (bildet over) studentene med fakler, boller og kaffe når de kommer til semesterstart. Ansatte og studenttillitsvalgte iført jakker med den nye HSN-logoen skal ønske dem velkommen, og fortelle dem at de nå går på en annen høgskole enn før jul. De er ikke lenger studenter enten ved Høgskolen i Buskerud (HBV) og Vestfold eller Høgskolen i Telemark (HiT).

Fra 1. januar dukket også det nye nettstedet usn.no opp. Det står for Universitetet i Sørøst-Norge, men det betyr ikke at det er etablert noe universitet her over natten. Det viste seg nemlig at domenet hsn.no var opptatt, så da gikk like så godt HSN rett på usn.no, selv om universitetssøknaden først skal sendes inn i februar.

11. desember fikk Petter Aasen jobben som rektor på HSN, som blir landets nest største statlige høgskole målt i totalt antall studenter, bare slått av Høgskolen i Oslo og Akershus.

Les også: Aasen ansatt som rektor på Sørøst-Norge

HSN har 15.500 studenter og 1.500 ansatte og åtte studiesteder: Drammen, Vestfold, Kongsberg, Ringerike, Bø, Notodden, Porsgrunn og Rauland.

Privat kristen fusjon

Også i privat sektor skjer det endringer. De fire kristne høgskolene Misjonshøgskolen, Diakonhjemmet Høgskole, Haraldsplass Diakonale Høgskole og Høgskolen Betanien er blitt til VID vitenskapelige høgskole fra 1. januar.

VID får 3300 studenter og 300 ansatte, og blir landets nest største private høgskole etter BI. Den har den nest største sykepleieutdanningen i Norge, etter Høgskolen i Oslo og Akershus. Hovedsetet er i Oslo, men høgskolen skal ha utdanninger i Stavanger/Sandnes og Bergen.

Rektor ved VID vitenskapelige høgskole er Ingunn Moser, som kommer fra rektorjobben på Diakonhjemmet høgskole.

— Dersom våre ambisjoner og mål for fagutvikling, utdanning og forskning skal kunne realiseres, må vi gå sammen. Nå skal vi forsterke innsatsen på områder hvor vi har overlappende og lignende fagområder og kompetanse, og vi skal utvikle nye ting i skjæringsflatene mellom våre mer komplementære fagområder. Jeg har stor tro på at vi skal skape spennende fagmiljø som er relevante og svarer på samfunnsbehov, og samtidig utfordrer og videreutvikler de diakonale og kirkelige tradisjonene vi står i, sa Moser da hun fikk jobben i høst.

Flere fusjoner på gang

I Bergen skal det utredes videre om Kunst- og designhøgskolen (KHiB) og Griegakademiet kan organiseres sammen som et kunstnerisk fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB). Det er nedsatt en prosjektgruppe som skal utrede saken videre og levere en rapport 15. april 2016.

Fra før har en annen arbeidsgruppe siden våren 2015 utredet to ulike alternativer for fellesskap mellom Kunsthøgskolen i Bergen og Griegakademiet; Bergen University of the Arts eller et kunstnerisk fakultet ved UiB.  Det siste alternativet ble anbefalt og styret ved KHiB har også gått inn for å jobbe videre med dette.

Høgskolene i Bergen, Sogn og Fjordane og Stord/Haugesund utreder en mulig fusjon på Vestlandet. Det skal avklares i løpet av våren. Anbefalingen fra en utredning er klar på at det vil være mest fordeler ved en fusjon. 

Allianse skal avklares i januar

Fortsatt er det flere single høgskoler igjen i landet, men det er antakeligvis et tidsspørsmål for hvor lenge de vil forbli alene. Høgskulen i Volda og høgskolene i Molde og Lillehammer vurderer en allianse og nærmere samarbeid og skal levere et overbevisende innspill til statsråd Isaksen 8.januar. 

Men de siste signalene fra Isaksen er ikke lovende. Til Dagens Næringsliv i romjula sa han dette om samarbeid og allianser: 

— Et ekstra administrativt ledd som skal styre en løs allianse eller ha noen felles møter er ikke et svar på oppgaven vi har gitt. Vi ønsker færre institusjoner, og det betyr at man slår seg sammen, sa Torbjørn Røe Isaksen.

HiOA og Rice gratulerer 

I skyggen av festlighetene mandag finner man det som fortsatt er den største statlige høgskolen, HiOA. Rektor Curt Rice og resten av ledelsen har brukt romjula til å skrive på søknaden om å få lov til å kalle seg det han mener at HiOA allerede er, nemlig universitet.

Men i dag gratulerer han kollegene sine landet rundt:

— 1.januar 2016 var en stor dag i UH-sektoren og viser at vi er en sektor i endring. Også på HiOA implementerte vi en sammenslåing ved at forskningsinstituttene NIBR og SIFO ble en del av høgskolen, sier Curt Rice.

— Jeg har vært tungt involvert i to fusjoner i Tromsø, først med Høgskolen i Tromsø i 2009 og så med Høgskolen i Finnmark i 2013. Da vet jeg at det er gode grunner til å tro at de høgskolene som nå henger opp universitetsskilt vil oppleve fordeler med det, f.eks. i form av å få flere søkere til studieplasser. Samtidig vet jeg at implementering av en sammenslåing tar lang tid og at både UiT, NTNU, og Nord har mange krevende prosesser foran seg, sier han og legger til: 

— Men akkurat i dag, så vil jeg bare unne dem alle sammen et godt fellesskap og en start på 2016 som bidrar til å gjøre høyere utdanning og forskning bedre på samfunnets vegne.

Kartet over det nye UH-Norge/Grafikk ved Kunnskapsdepartementet:

(Pdf-versjonen av kartet her)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS