Sendte 1 mill. videre til fusjonert studentting
På sitt siste møte noensinne ga Studentparlamentet ved Høgskolen i Bergen 1 million til det nye Studenttinget ved Høgskulen på Vestlandet. — Helt naturlig, mener snart avtroppende leder Fredrik Bødtker.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fra 1. januar blir høgskolene i Bergen, Stord/Haugesund og Sogn og Fjordane til den nye Høgskulen på Vestlandet. Det samme gjelder for de respektive sine øverste studentorganer og torsdag denne uken hadde Studentparlamentet ved Høgskolen i Bergen (HiB) sitt aller siste møte.
— Hvordan føles det å være den siste i rekken?
— Det er godt å få alt i orden, starter snart avtroppende parlamentsleder Fredrik Bødtker.
— For å være helt ærlig så tenker jeg mer at vi har et halvt år igjen, så det var ikke så veldig avsluttende. Diskusjonene på møtet i går viste egentlig mer at vi er klare for å fortsette i et nytt Studentting, enn det var en vemodig avslutning av Studentparlamentet HiB.
Han skal fortsette å drifte parlamentet frem til den nye organisasjon skal stiftes i februar neste år. Urnevalg til det nye felles studentdemokratiet, Studenttinget ved Høgskulen på Vestlandet (ST-HVL), skal gjennomføres 20.-27. januar.
For å være helt ærlig så tenker jeg mer at vi har et halvt år igjen, så det var ikke så veldig avsluttende. Diskusjonene på møtet i går viste egentlig mer at vi er klare for å fortsette i et nytt Studentting, enn det var en vemodig
avslutning.
Fredrik Bødtker
1 million til oppstart
Blant en av møtets mange formaliteter var hva som skulle skje med parlamentets egenkapital på nesten 1 million kroner.
Bødtker forteller at holdningen til disse pengene har hatt litt av en utvikling det siste året.
— I utredningene var det lagt opp til å gjøre investeringer med midlene, det var ikke tidligere et ønske om overføring til det nye studentdemokratiet. De tre forslagene viste seg å innebære for stor risiko, sier han om forslag om blant annet å investere i hytte og representasjonsbolig.
Bødtkers opplevelse i torsdagens møte var imidlertid enda lenger unna.
— Helheten på resultatet har snudd helt i løpet året, og utviklet seg etter hvert som vi har kommet nærmere og nærmere det nye studenttinget. Det virket i går som om det lå som et premiss fra parlamentet sin side at egenkapitalen skulle videreføres til den nye organisasjonen, sier han, noe også det enstemmige vedtaket tilsier.
— Dette er jo et godt utgangspunkt for studentene på nye Vestlandet?
— Ja. Jeg tror det har en sammenheng med at prosessen frem til nå, og arbeidet i fusjonskomiteen, gjør at man allerede føler et eierskap til det nye Studenttinget. Så vi gir jo egentlig pengene videre til oss selv, bare litt flere av oss, etter nyttår, sier han.
Et godt politisk utgangspunkt
Han presiserer også at summen speiler tanken parlamentet har hatt hele veien om å ha cirka ett årsbudsjett i bakhånd.
— Men det er jo samtidig et fint sted å være på før studentorganene skal legges ned, og et nytt et opprettes til neste år?
— Det er jo min tolkning av det, presiserer han og fortsetter:
— Men vi er godt på vei. Vi har hatt én møtehelg i fusjonskomiteen som var veldig konstruktiv med god dialog. Alle har hele veien hatt den samme tanken om et felles studentdemokrati, og det er mer detaljene ting har handlet om. Det har blitt en vedtatt sannhet at vi fortsetter parlamentene sitt arbeid i det nye Studenttinget, sier han.
Være raus og vise forståelse
I tillegg til én million i egenkapital hadde også HiB-studentene 600.000 på bok, som var øremerket studenter i Bergen. Her ga Studentparlamentet 250.000 til øvingslokale for studentband, og 70.000 til gjennomføring av arrangementer. Resten vil ifølge Bødtker bli forvaltet av Bergensfraksjonen av det nye Studenttinget.
— Hva er ditt beste råd til Tinget som skal føre ballen videre?
— Det må være å behandle saker likt, være raus og vise forståelse for andre sine tanker og meninger, på tross av geografisk spredning, sier Fredrik Bødtker.
Det tror han blir viktig både for samarbeidsklimaet, men også for å stå sterke utad som en samlet enhet.
— Når man møtes med de forskjellige bakgrunnene man har er det viktig å være oppmerksom på det. Jeg tror ikke vi vil komme på første møte i Studenttinget og være enige om alt, og da er det viktig å være konstruktive og finne gode løsninger, avslutter han.
Det siste parlamentsstyret ved HiB. Fra venstre: Vibecke Utgård (læringsmiljøansvarlig), Eirik K. Kjevik (fag- og forskningspolitisk ansvarlig), Fredrik Bødtker (leder), Øyvind Hatland (organisatorisk nestleder), Eigil Hole Lønning (politisk nestleder) og Pia Oline Lilleskare Lunde (internasjonalt ansvarlig).
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!