Vil beholde et eget fakultet i Harstad
Ansatte ved Høgskolen i Harstad vil at Harstad skal få beholde et eget fakultet etter fusjonen med UiT - Norges arktiske universitet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Høgskolen i Harstad og Høgskolen i Narvik skal fusjonere med Universitetet i Tromsø om bare tre og en halv måned.
Mens Høgskolen i Narvik er lovet at Fakultet for teknologi skal plasseres hos dem, ligger det ikke an til at Harstad får noe eget fakultet. Dette reagerer en gruppe ansatte i Harstad på. De mener at et Fakultet for velferd og samfunn bør plasseres i byen, basert spesielt på vernepleieutdanningen og beredskapsutdanningen som foregår ved høgskolen, ifølge Harstad Tidende.
Les også:
- Et skritt videre etter fusjonssamtaler i nord
- Anbefaler Narvik å fusjonere med Tromsø
- Famlende mot fusjon
Fakultet viktig
De seks er professor Rikke Gürgens Gjærum, professor Trond Hammervoll, førsteamanuensis Line Medbøe, førsteamanuensis Trond Bottolfsen, førsteamanuensis Bjørn Eirik Johnsen og instituttleder Vivi-Ann Pettersen.
Fire av disse, blant dem instituttleder Vivi-Ann Pettersen, jobber ved Institutt for helse- og sosialfag, mens de to andre er ved Institutt for økonomi og samfunnsfag.
—Vi er positive til fusjonen med Norges arktiske universitet, og ønsker den velkommen. Men det er viktig at Harstad får et eget fakultet for å beholde og videreutvikle den unike kompetansen som er bygget over år. Fusjonen vil gi oss tyngde og utviklingsmuligheter ved at vi blir en del av et større fagmiljø. Samtidig gir en viss grad av selvstendighet mulighet til å gjøre egne prioriteringer. Det er viktig for at den unike kompetansen ved vernepleierutdanningen og beredskapsstudiet skal blomstre også i framtiden, skriver de.
Lover ingenting
Rektor Anne Husebekk (bildet under) kan ikke love Harstad noe eget fakultet, men hun sier at hun kan love at Høgskolen i Harstad sikres innflytelse i det fusjonerte universitetet.
Spørsmålet om Campus Harstad skal ha eget fakultet ble tatt opp på rektorrådsmøtet i Narvik 1. september, ifølge uit.no. Det ble ikke gjort noe vedtak der, men det er satt i gang et arbeid med tanke på et eventuelt fakultet i Harstad.
Rektorrådet understreker likevel at et eventuelt fakultet må ha en faglig berettigelse, og at en også må vurdere andre alternativer for den faglige organiseringen.
Utreder saken
Rektorrådet består av rektorat, universitets/høgskoledirektører, tillitsvalgte og studentrepresentanter fra de tre institusjonene.
– Nå er vi i en prosess for å finne ut hvordan organisasjonen skal være i framtiden. Ett alternativ er å ha et fakultet i Harstad, men det må i så fall være faglig begrunnet. Det kan også tenkes andre løsninger som kan være vel så gode. Men arbeidet med å finne ut av dette pågår nå i arbeidsgruppene, og de leverer sine rapporter 9. oktober. Dette skal så sammenfattes, sendes på en kort høring, tas opp i rektorrådet, og deretter sendes forslag til vedtak på styreseminaret 27. oktober. Først da blir den endelige organisasjonsstrukturen vedtatt, sier Husebekk.
Ikke enkelt
UiT-rektoren legger ikke skjul på at fusjonsprosessen langt fra er en enkel oppgave.
— Det er klart at fusjon er vanskelig, men etter at den kongelige resolusjonen ble klar i juni, så har alle tre institusjoner vist vilje til å finne gode løsninger. Situasjonen er annerledes enn da UiT fusjonerte med tidligere Høgskolen i Tromsø og Høgskolen i Finnmark. Den gang ble man enige om en felles plattform først, og så fusjonerte man. Denne gangen skjer det motsatt: Vi blir enige om fusjon, og nå må vi bli enige om hvordan, sier hun.
Husebekk er likevel ikke i tvil om at fusjonen kommer i havn.
— Det gjør vi. Vi må bare gjøre det på en slik måte at de fleste føler at dette var riktig å gjøre, sier hun.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!