Europa-colleget

Storm rundt rektorvalg ved europeisk prestisjeskole

Sviktende kompetanse. Kameraderi. Anklagene hagler rundt valget av ny rektor for Collège d'Europe. Midt i stormen står EUs tidligere utenrikssjef.

EUs tidligere utenrikssjef Federica Mogherini blir trolig ny rektor for Europa-colleget.
EUs tidligere utenrikssjef Federica Mogherini blir trolig ny rektor for Europa-colleget.
Publisert Oppdatert

Denne artikkelen er mer enn et år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): Hun har vært utenriksminister i Italia. Utenrikssjef for EU og visepresident i EU-kommisjonen. Er hun også den nye rektoren for Collège d'Europe?

Alt tyder på det.

Den endelige avgjørelsen er riktignok ikke tatt, men torsdag kveld ble hun enstemmig omfavnet som ny rektor av det akademiske rådet ved institusjonen, etter å ha blitt presentert som eneste kandidat. De sendte sin anbefaling videre til det administrative rådet, som skal ta en endelig beslutning 26. mai.

Ikke alle er like fornøyd. Etter at det ble kjent at Mogherini var kandidat til jobben har det haglet anklager om at hun ikke er kvalifisert for jobben, at hun ikke oppfyller kriteriene som er satt for jobben.

Det stilles dessuten spørsmål ved prosessen. Og ved rollen til tidligere EU-president og statsminister i Belgia, Herman Van Rompuy.

— Hun er ikke en gang i nærheten

Collège d'Europe, eller Europa-colleget, ble opprettet tilbake i 1949, etter initiativ fra Europabevegelsen. Siden da har den prestisjetunge institusjonen klekket ut toppolitikere og embetsfolk til EU-systemet på løpende bånd, med campuser i den belgiske byen Bruges og i Natolin utenfor den polske hovedstaden Warszawa. Institusjonen blir hovedsakelig finansiert av EU og den belgiske regjeringen.

I fjor ble det klart at colleget startet jakten på ny rektor, etter Jörg Monar, som går av til høsten.

I utlysningen av jobben ble det streket opp noen tydelige kriterier. Det slås blant annet fast at kandidatene må demonstrere «substantial academic qualities in the field of European studies, a proven experience of the administration and management of an academic structure of some complexity».

Disse kriteriene er det ikke alle som mener Mogherini oppfyller.

— Hun er ikke en gang i nærheten, hun er milevidt fra dem, sier Jon Worth til Khrono. han viser til at hun har en grad i statsvitenskap fra universitetet La Sapenzia i Roma og at hun aldri har ledet en akademisk organisasjon.

Mener det skader ryktet

Worth er visiting professor ved Europa-colleget. Han har vært en av de tydeligste kritikerne og står bak et åpent brev undertegnet av tidligere studenter og ansatte, som kritiserer prosessen.

— Jeg har ikke noe imot henne som sådan, hun er en erfaren politiker og det er mulig å argumentere for en politisk leder av colleget, sier han. Men om det er det de vil får de heller skrive om kriteriene og starte på nytt, mener han.

Worth er ikke den eneste som er kritisk. Avisa Politico siterer blant annet Michiel van Hulten, en tidligere student.

— Det er litt som å gjøre noen som aldri har lært å fly til kaptein på et stort passasjerfly, sier han og legger til at det synes som om de har satt «stjernekraft og nettverksdyktighet» foran akademisk erfaring.

Fra et omdømmeståsted er det «katastrofalt», mener han. Worth er inne på noe av det samme på sin egen blogg, der han langer ut mot prosessen og hevder at «Europa-collegets rykte er skadet».

Stiller spørsmål ved prosessen

Men kritikken retter seg som sagt ikke bare mot hvorvidt Mogherini oppfyller kriteriene. Det stilles spørsmål ved hele prosessen.

Ifølge Politico skal 30 personer ha søkt på jobben som rektor. I november, på samme tid som Mogherini var ferdig med sin periode som EUs utenrikssjef, ble fem av dem intervjuet til jobben. Siden da skal ingen av dem opprinnelige kandidatene ha hørt noe mer om jobben, før Mogherini dukket opp.

— Det er en svært uvanlig praksis i den akademiske verden. Om kandidatene ikke anses som gode nok lyser du ut på nytt, du erstatter dem ikke med en tidligere kommisær som ser etter jobb, sier en anonym kilde kilde med bakgrunn fra colleget og EU-systemet til Politico.

Blikket er rettet mot Herman Van Rompuy. Den tidligere presidenten for Det europeiske råd er leder av det administrative rådet ved Europa-colleget og har vært leder av ansettelseskomiteen. Worth hevder alt synes å ha skjedd fordi Rompuy «foretrakk sin egen ukvalifiserte» foran «fem kvalifiserte».

Mener det skader uavhengigheten

Den franske avisa Libérations mangeårige korrespondent Jean Quatremer er inne på noe av det samme i en kommentar med tittelen «L'Union européenne soigne ses anciens dirigeants» (Den europeiske union tar vare på sine tidligere ledere).

Flere verdige kandidater søkte, skriver han og legger til at Van Rompuy ikke var fornøyd med noen av dem. Det er da navnet til «Mogherini, som har verken doktorgrad eller akademisk erfaring, dukker opp av hatten, uten at hun hadde søkt», skriver han og viser til at EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen 22. april ga grønt lys for nominasjonen av den tidligere utenrikssjefen.

Etter dette sendte 15 representanter for den grønne gruppa i EU-parlamentet ifølge Politico et brev til Ursula von der Leyen der de skriver at den tilsynelatende støtten til Mogherini fra von der Leyen og Van Rompuy, til tross for at hun ikke har erfaringen som kreves i stillingsannonsen, skader «både like muligheter til rekruttering og institusjonens uavhengighet».

Intervjuet én ekstra kandidat

Van Rompuy selv har ikke uttalt seg, og sier til Politico at han ikke vil uttale seg før den endelige beslutningen er tatt.

Mogherini selv sier i en kommentar til den belgiske avisa Le Soir at hun for noen måneder siden ba om klarering fra EU-kommisjonen i tråd med de etiske retningslinjene og at hun stilte som kandidat etter å ha fått grønt lys. Til samme avis avviser en talsperson for kommisjonen at det er snakk om støtte eller hjelp til kandidaturet.

Da Khrono torsdag var i kontakt med Europa-colleget viste de til en pressemelding som skulle sendes ut fredag. I pressemeldingen offentliggjør de at det akademiske rådet enstemmig har besluttet å anbefale Mogherini til jobben. Om prosessen skriver de at ingen av de opprinnelige kandidatene klarte å overbevise et flertall av medlemmene i ansettelseskomiteen, og at de derfor ble enig om å sette ned en komite som skulle se etter andre kandidater.

I februar skal ansettelseskomiteen ha blitt enige om å intervjue en eneste annen tilleggskandidat: Federica Mogherini. Intervjuet ble gjort 30. april og endte ifølge pressemeldingen med en enstemmig konklusjon om at hun var den beste til å lede colleget av kandidatene. Sittende rektor Jörg Monar sier i samme pressemelding at han ikke har vært involvert i valget av etterfølger, men at han som rektor har ansvar for å verne om vedtektene. «Utvelgelsesprosessen har vært helt i tråd med vedtektene for colleget», heter det.

Powered by Labrador CMS