Fondet <span class="caps">UNIFOR</span> som Universitet i Oslo etablerte i 1993, disponerer rundt 2 milliarder og vil bli helt fossilfritt med tanke på hvor de plasserer pengene sine. Foto: Eva Tønnessen
Fondet UNIFOR som Universitet i Oslo etablerte i 1993, disponerer rundt 2 milliarder og vil bli helt fossilfritt med tanke på hvor de plasserer pengene sine. Foto: Eva Tønnessen

Vil bli fossilfri på fem år

Universitetet i Oslo er første kunde i det som blir kalt verdens strengeste fossilfrie fond. Rektor Ole Petter Ottersen er fornøyd.

Publisert Oppdatert

Nylig lanserte Storebrand verdens strengeste fossilfrie indeksfond. Universitetet i Oslo (UiO) er gjennom det som blir kalt UNIFOR den aller første kunden i fondet.

— Universitetet i Oslo ønsker å være en pådriver for en «grønn» investeringsstrategi og har lenge hatt som mål å gjøre sine investeringer fossilfrie for på den måten å bidra til å fremskynde den energiomstillingen som vi alle vet må komme, skriver Ole Petter Ottersen i sin blogg.

Se også: Rektors blogg om det fossilfrie fondet  

25 prosent flyttes

Det er 25 prosent av UNIFORs investeringer som i første omgang flyttes over i Storebrands nye fond.

Samtidig skal UiO fortsatt legge forholdene til rette for energiomstilling gjennom forskning og utdanning, slik vi gjør det i vår tverrfakultære satsing UiO Energi.  

Ole Petter Ottersen

UNIFORs administrerende direktør Hans Jørgen Stang sier i en pressemelding at han håper at dette vil bidra til at andre aktører i markedet også lanserer tilsvarende fossilfrie fond.

— Krever langsiktighet

Ottersen er fornøyd med at UiO på denne måten går foran sammen med Storebrand og UNIFOR for å bidra til å fremskynde samfunnets energiomstilling. 

(Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm)

— Investeringer i energisektoren krever langsiktighet. Ved å ta konsekvensen av at investeringer i fossile energikilder neppe vil være lønnsomme når Paris-avtalen skal settes i virksomhet, kan finansnæringen bli en sterk pådriver for energiomstilling og grønn økonomi. Å etablere fossilfrie indeksfond er et godt og viktig grep, skriver Ottersen, og legger til:

— Samtidig skal UiO fortsatt legge forholdene til rette for energiomstilling gjennom forskning og utdanning, slik vi gjør det i vår tverrfakultære satsing UiO Energi.  

Helt fossilfritt innen fem år

Da den fossilfrie strategien ble lansert i fjor gjorde UNIFOR det klart at målet er at alle investeringer er helt fossilfrie i løpet av fem år. 

Rektor Ottersen mener Storebrands nye fond viser at det er mulig å vri investeringer bort fra fossil sektor og samtidig oppnå lav risiko og god avkastning. 

Han trekker også fram at både studentene på UiO, Studentparlamentet og miljøorganisasjoner som Fremtiden i våre hender har stått på for å få til en slik endring av UiOs investeringer.

— Strategisk satsing

— Universiteter er noe av det mest bærekraftige vi har i et demokratisk samfunn. Da må det være en likhet med midlene som kommer til universitet og midlene vi representerer, sa Hans Jørgen Stang, direktør i Forvaltningsstiftelsen for fond og legater, UNIFOR, til NRK i høst da beslutningen ble offentlig. 

— Vi ser på det som en strategisk beslutning å trekke ut alle de investeringene som er med på å skade miljøet på lang sikt, legger Stang til overfor NRK.

I følge årsregnskapet til UNIFOR forvalter de opp mot 2 milliarder kroner. Ifølge en utregning fra Fremtiden i våre hender, hadde UNIFOR 183 millioner i fossile selskap før denne omleggingen. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!