NRK tar selvkritikk etter at lege tegnet dyster bilde av koronasituasjonen

Sterke reaksjoner etter «Debatten»

Tirsdag kveld stilte lege og forsker Gunhild Alvik Nyborg opp «Debatten» på NRK. Det hun fortalte om koronasituasjonen, gjorde mange urolige og redde, men Nyborg får også støtte fra flere.

Slik så det ut inder tirsdagens Debatten på NRK. Helsedirektør Bjørn Guldvog og overlege ved Folkehelseinstituttet Preben Aavitsland var med via videochat, mens programleder Fredrik Solvang og lege og forsker Gunhild Alvik Nyborg hadde tatt plass i studio. Foto: NRK (skjermdump)
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Twitter-reaksjoner nederst i artikkelen!

Koronaviruset herjer verden over, og onsdag morgen er rundt 200.000 mennesker bekreftet smittet. I Norge er tallet bikket 1500.

I dag kom også meldingen om at Norge har fått sitt fjerde koronadødsfall. Denne gangen var det en sykehjemsbeboer i Lillestrøm som mistet livet.

Fikk prate fritt

I motsetning til for eksempel Italia, der over 2500 har mistet livet, har Norge dermed få dødsfall. Men skal man tro på det lege og forsker Gunhild Alvik Nyborg fortalte under tirsdagens Debatten på NRK, kan virkeligheten bli en ganske annen hvis det ikke iverksettes enda strengere tiltak.

Nyborg tegnet et – mildt sagt – dystert bilde av situasjonen, og fikk prate relativt uavbrutt og sammenhengende i rundt en halvtime før etter hvert helsedirektør Bjørn Guldvog og overlege ved Folkehelseinstituttet Preben Aavitsland fikk komme med sine svar, reaksjoner og innspill.

— Dette er krig. Det er som å si at tyskerne er på vei, men det er ikke så farlig fordi de ikke kommer sikkert ikke til å gjøre så mye skade. Vi kan ikke ha den holdningen, sa Nyborg i starten av sendingen.

— Vi må skjønne at nå må vi våkne. Det er ikke sånn at det alltid er riktig å la være å fortelle folk sannheten. Vi må vite, det er skummelt og skremmende, men vi er nødt til å brette opp ermene og sloss. For å vinne dette, må alle forstå hva vi har med å gjøre, og alle må delta og ta det på dypeste alvor, fortsatte forskeren, etter at programleder Fredrik Solvang kalte den forrige uttalelsen hennes for en «voldsom metafor».

— 150.000 kan dø

Nyborg sitt hovedbudskap kan sies å være at for å hindre det man må kunne en total katastrofe som følge av koronautbruddet, så må alle landets innbyggere isolere seg fullstendig i minst 14 dager, og det er kun de som har svært kritiske samfunnsoppgaver som kan få bevege seg utendørs – når de må.

Hun uttalte også at dersom det ikke ble innført strengere tiltak fra myndighetshold snarest mulig, så viser prognoser at opp mot 150.000 av landets innbyggere kan komme til å miste livet som følge av covid-19, som er navnet på sykdommen det nye koronaviruset fører med seg.

— Jeg er redd at vi ut ifra denne voldsomme smitteøkningen vi har sett her de siste dagene kan risikere å komme i en posisjon hvor samfunnskritiske posisjoner kan være truet. Hvis helsevesenet slutter å fungere fordi for mange her blir syke, vil alt falle sammen, og da vil vi se tall som er verre enn det vi ser i Italia, så dette må Norge ta på det aller største alvor med en gang. Dette er åpenbart ikke influensa, og det likner mer på en pest, kom det fra Nyborg.

Hun viste også til Kina, der strenge tiltak som full isolasjon etter sigende har ført til lavere smittetall.

— Vi har ingen kontroll, det er ingenting som tilsier at kurven vil flate ut, sa OUS-legen og forskeren.

Fikk svare etterpå

Bjørn Guldvog og Preben Aavitsland fikk på langt nær like mye taletid under sendingen tirsdag kveld, men brukte minuttene de fikk på bortimot å avfeie de fleste av påstandene og ytringene Nyborg hadde kommet med.

– Vi har ikke en strategi for å stenge ned landet og forsøke å stoppe spredningen totalt, svarte sistnevnte på isolasjonsforslaget fra Nyborg.

– Vi må la epidemien gå langsomt, slik at helsevesenet rekker å holde tritt med utviklingen. Det betyr at det blir dødsfall, fortsatte overlegen.

Helsedirektør Bjørn Guldvog uttalte at Norge satser alt på å redde så mange som mulig. Han mener Norge er et av de landene som gjør mest for å stanse spredningen av koronaviruset.

I etterkant av sendingen stormet det på sosiale medier. Særlig på Twitter var reaksjonene sterke, både fra folk innenfor og utenfor forsknings- og helsesektoren. Det Gunhild Alvik Nyborg fortalte om koronasituasjonen, gjorde mange urolige, men mange mener også at Nyborg har rett, og at den norske befolkningen nå må ta realitetene innover seg i en større skala enn det som har vært tilfelle til nå.

NRK tar selvkritikk

Mange er også opptatte av NRKs fremstilling av det hele, og at Nyborg fikk mye mer taletid enn de to andre debattdeltakerne.

Blant de første som var ute og meldte på Twitter tirsdag kveld, var en av debattdeltakerne selv, Preben Aavitsland:

Onsdag morgen gikk programdirektør i NRK, Knut Magnus Berge, ut og tok selvkritikk.

Til Medier24 understreker han at han svarer på vegne av programmet og at poenget med debatt er å få inn nye stemmer, men at det ble en krevende form da Nyborg var med i studio, mens Guldvog og Aavitsland var med på videochat.

— Det er i seg selv krevende. Og motforestillingene mot hennes måte å tenke på kunne med fordel fått mer plass.

– Hva mener du om kritikken fra Aavitsland om skjev taletid?

– Jeg skjønner det at han tenker det og gir han rett i at vi med fordel kunne brakt motforestillingene tidligere og tyngre inn.

Fredrik Solvang har også vært ute og uttalt seg onsdag morgen. Til VG sier programlederen at han er enig i at intervjuet og antall kritiske spørsmål til Gunhild Alvik Nyborg kan diskuteres, men sier også:

– Det er komisk og ironisk at mye av kritikken handler om at vi gir intervjuobjekter god tid til å svare uten for mange avbrytelser slik at de får fullført alle resonnementer. Det er stort sett det vi får kritikk for ikke å gjøre.

Scroll deg nedover i artikkelen for flere Twitter-reaksjoner...

Powered by Labrador CMS