Forsker på dysleksi og søkesystemer
Gerd Berget er doktorgradsstudent og forsker på dysleksi og brukervennlighet på søkesystemer. Nå trenger hun frivillige, både med og uten diagnosen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Gerd Berget er ferdig med tredje semester av sine doktorgradsstudier. Berget er stipendiat på Institutt for informasjonsteknologi på Høgskolen i Oslo og Akerhus (HiOA). Hun er i permisjon fra sin stilling som høgskolelektor ved arkiv, bibliotek- og informasjonsfag (ABI).
— Mitt prosjektarbeid gjøres i samarbeid med Dysleksi Norge. Jeg trenger ca 50 frivillige studenter, halvparten med og halvparten uten «diagnosen» dysleksi, forteller Berget.
Hun legger til at det er viktig at alle frivillige har norsk som morsmål, for å gjøre testingen mest mulig lik.
Brukervennlig på søkesystemer
— Hva er det du skal undersøke?
— Sånn i store bokstaver skal jeg se hvordan utformingen av søkesystemer påvirker brukervennligheten for personer med dysleksi, sier Berget.
Samtidig forteller hun at referansegruppen uten dysleksi også er viktig for henne.
— Når man skal gjøre en løsning brukervennlig for en gruppe, ender man ofte opp med å lage løsninger som ikke er brukervennlige for andre. Det optimale er jo å finne løsninger som passer alle, sier Berget.
Lære om øyets bevegelser
— Skal de frivillige løse store oppgaver?
— Jeg vil gjerne understreke at det ikke er skummelt å melde seg til dette prosjektet. Man kan ikke være selvdiagnostisert, men jeg skal ikke gå inn med mange spørsmål om diagnose og denne type utfordringer. Vi bruker noe tid på lab og en såkalt «eyetracker». Jeg tror det kan være spennende for mange å se hvordan øyet vårt faktisk jobber, sier Berget.
Hun forteller at den første seansen med studentene blir den lengste, med varighet rundt 1-1,5 timer.
— Deretter skal vi se dem igjen to ganger i løpet av året, men da blir besøket av kortere varighet. Et gavekort på 400 kroner venter de som fullfører alle tre besøk hos meg, lokker Berget.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!