Flere vil ta master på HiOA
Master i anestesisykepleie er den mest populære masterutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus, målt i antall søkere per studieplass.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det hadde meldt seg 131 søkere til 10 masterplasser i anestesisykepleie innen fristen 1. mars. Det er ingen andre masterstudier det er større rift om enn denne, blant de 41 programmene på høgskolens liste.
I likhet med master i intensivsykepleie og barnesykepleie, er dette en videreutdanning i spesialsykepleie som fra høsten av gjøres om til master.
— Anestesisykepleie har alltid vært et populært studium, forteller førsteamanuensis Berit Taraldsen Valeberg.
De to andre spesialsykepleierutdanningene kommer også høyt opp på listen med 6,5 og 6,8 søkere per studieplass.
Totalt var det 3 søkere per masterplass på HiOA i år, sammenlignet med 2,7 ifjor.
Flere vil til HiOA
Studiedirektør Marianne Brattland (bildet under) er fornøyd med økningen i søkertall. Hun viser til at antall søkere har økt med over 21 prosent, men hvis man korrigerer for antall studieplasser er økningen på 11 prosent.
— Dette er en gledelig utvikling, og det viser at det er stor interesse og behov for våre utdanninger ute i arbeidslivet, sier Brattland.
— De gode søkertallene tyder også på at HiOAs studietilbud har blitt bedre kjent, sier hun.
Hun trekker fram flere av masterprogrammene i helsefag og sosialfag, blant annet master i klinisk familiebehandling, som har en økning på 150 prosent i søkertall.
Lærerutdanningene øker også, og masterprogrammet i skolerettet utdanningsvitenskap kan vise til en økning på 19 prosent.
— Dette lover godt for den planlagte 5-årige lærerutdanningen, sier hun.
Flest økonomisøkere
Masterprogrammet som har aller flest søkere totalt sett, er siviløkonomutdanningen på HiOA. I år er det 434 søkere til utdanningen, sammenlignet med 443 ifjor. Målt i søkere per studieplass ligger utdanningen på andreplass på HiOA, med 7,2 søkere per plass.
Det første kullet på nesten 40 siviløkonomer gikk ut fra HiOA før sommeren ifjor. Instituttleder Trine Ellekjær (bildet over) er glad for at søkertallet har holdt seg høyt siden starten i 2012.
— Vi har stabilt høye søkertall. Det er veldig bra og viser at det ikke er en utopi å se for seg at vi kan etablere Handelshøyskolen HiOA, sier hun.
Ellekjær er fortsatt bekymret for søknadsfristen 1. mars for masterprogrammene på HiOA.
— Vi fikk en nedgang i søkertall da søknadsfristen ble framskyndet til 1. mars for opptaket i 2013, men ser ut som vi er på vei opp igjen nå. Likevel er jeg fortsatt bekymret over at vi har tidligere søknadsfrist enn våre konkurrenter, sier hun.
Mens HiOAs master har søknadsfrist 1. mars, har for eksempel Handelshøyskolen BI søknadsfrist 15. april og handelshøyskolen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) frist 1. juni.
Ikke alle øker
Det er likevel ikke alle masterutdanningene som øker.
Dekan Nina Waaler ved Fakultet for helsefag (bildet under) er ikke spesielt fornøyd med utviklingen i master i sykepleie, der det var 29 søkere til 10 studieplasser.
— Med noen få unntak har fakultetet veldig positive søkertall til sine masterprogrammer. Et unntak er masteren i sykepleie, men både i biomedisin, psykisk helsearbeid, læring i komplekse systemer, og spesialsykepleieutdanningene har vi gode tall. Det sier noe om hvor stort behovet er for våre utdanninger ute i arbeidslivet, sier Waaler.
Økt markedsføring
Studiedirektør Marianne Brattland sier at markedsføringen av høgskolens masterstudier har vært mye mer omfattende i år enn tidligere, og med påminnelse om at søknadsfristen er 1. mars. Det har vært helsides annonser i flere dagsaviser, annonsering i digitale medier og på sosiale medier.
— Så langt tyder søkertallene på at kampanjen har gitt resultater, sier hun, og legger til:
— Den økende interessen for masterstudier ved høgskolen er en trend vi har sett over flere år.
Tallene viser riktignok at søkertallet gikk ned fra 2593 i 2012 til 1752 i 2013, for så å gå litt opp igjen og ende på 2393 i år. I tillegg var det litt over 2099 søkere til de ulike videreutdanningene på høgskolen
— Det viser at Oslo- og Akershusregionen har et behov for den kompetansen som HiOAs arbeidslivsrettede masterprogrammer og etter- og videreutdanninger gir, sier Brattland.
Stort hopp i gjennomføring
Tall fra HiOAs årsrapport for 2014, som skal behandles i høgskolestyret tirsdag 10. mars, viser at en langt større andel av masterstudentene gjennomførte på normert tid ifjor, sammenlignet med året før.
I 2014 spratt prosentandelen som gjennomførte masterstudiet på normert tid opp til 45,9 prosent. I 2013 var det prosentandelen bare 33,9.
— Eksakt hvilke tiltak som har ført til denne forbedringen skal jeg være varsom med å uttale meg bastant om, sier Brattland.
Ifølge studiedirektøren er det satt i verk flere tiltak for å bedre gjennomføringen.
— Men en tettere oppfølging av studentene, mer veiledning, tidligere fokus og start på masteroppgaven og økt bruk av studentassistenter er tiltak vi ser har hatt en positiv effekt. Siden fusjonen har vi kontinuerlig søkt etter forbedring av studiekvalitet, og vi har hatt fokus på evalueringer og studentens tilbakemeldinger, sier hun.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!