Alt var mye bedre før
2014 er så 2014, ass. Men hva vil dagens studenter egentlig mimre om på reunionparty om tretti år? Sofie har noen teorier.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Denne uka fikk jeg invitasjon til barneskole-reunion. «Så gøy, da! Er du ikke spent på hvordan alle er nå?», spurte mamma.
Nei. Jeg har jo alle på facebook, og vet litt for mye allerede. Jeg vet for eksempel fryktelig godt hvem som har fått barn og ikke, hvordan disse avkommene ser ut, hvor mye de veier og hvor mange timer fødselen tok. «Da jeg var på ungdomsskole-reunion for noen år siden, var det noen jeg nesten ikke kjente igjen! Tror du at du kommer til å kjenne igjen alle?», fortsatte mamma. Ja - eller, det spørs hvor mye bildene på facebook lyver eller ei.
Hovedpoenget med en reunion er å mimre. Vi skal se på bilder, le av det vi hadde på oss, høre på den samme musikken, og gjenopplive gamle historier som ingen egentlig har et tydelig fasitsvar på. Dette fikk meg til å tenke på at studietiden min på høgskolen nå, vil være mimremateriale om tretti år. Hva kommer jeg til å huske best? Og hva kommer til å være annerledes? Her er noen teorier:
1. «Husker du Facebook?»
Sofie Frøysaa er Khronos uhøytidelige studentblogger. Som lærerstudent og standup-komiker samler hun på gode formuleringer.
[[{"fid":"3235","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_op_caption[und][0][value]":"","field_op_caption[und][0][format]":"filtered_html","field_byline[und][0][value]":"","field_image_tags[und]":""},"type":"media","attributes":{"height":"600","width":"450","class":"media-element file-default"}}]]
På fritiden kjemper hun aktivt for at kj-lyden ikke skal dø ut, og som kommende norsklærer vil hun helst tapetsere klasserommet med Ibsen-sitater.
På fredager publiseres nye innlegg fra Sofies univers. Velkommen skal du være!
Jeg har vært så heldig å vokse opp i takt med teknologiens utvikling. I 6. klasse fikk jeg min første mailadresse, etterfulgt av hyppig chatting på MSN. Først på videregående fikk jeg facebook, og det var vel helst på den tiden at facebook var mest interessant. Jeg tilhører brytningsgenerasjonen; foreldregenerasjonen bruker nå facebook slik vi gjorde før (som for eksempel at de ikke skjønner hvordan man endrer profilbilde, og laster opp samme bilde fem ganger etter hverandre), mens de barna som blir født nå gjerne har en mor som har blogget om dem før de i det hele tatt ble født.
Mine barnebarn kommer sikkert til å bli født gjennom en app (avansert humor der, altså), og om tretti år er det ikke lenger noe som helst form for personvern. «Husker dere da vi fortsatt kunne sende private meldinger?».
2. «Husker du da vi hadde lærere?»
Alle forelesninger foregår på nett, og vi som utdanner oss til å bli lærere sitter på en sliten bar i mariusgenserne våre og drømmer tilbake til den tiden det fortsatt var bruk for oss.
Høgskolen heter iUniversity (elektronisk universitetstjeneste), og Fronter, skriftlig eksamen og fadderuke-t-skjorter er utstilt på museum. Fadderukene er for øvrig oppgradert med et Paradise Hotel-liknende opplegg.
3. «Husker dere da vi fortsatt spiste mat?»
Om tretti år tar vi bare en pille hver dag, som dekker alle nødvendige næringsstoffer. Det er lovpålagt av staten å trene minst én gang om dagen, og vi ler av bildene fra 2000-tallet der vi la ut motivasjonsbilder alá «strong is the new skinny» (der vi egentlig spiste sjokolade i skjul). Herregud, så dumme vi var.
4. «Husker du stemmelokalene?»
Tenk at vi måtte slepe oss bort til de slitne valglokalene, og vi måtte til og med vise legitimasjon! Om tjue år har vi ikke lenger monarki, og Tybring-Gjedde lar seg inspirere av Øst-Europa og prøver seg på et statskupp. Vi i mariusgenserne prøver forgjeves å streike nok en gang, men Datalagringsdirektivet har for lengst snappet det opp - og geleider oss tilbake til iNav.
5. «Husker dere kaffen i kantina?»
Og alle ler, samtidig som vi gråter litt innvendig fordi vi egentlig savner tiden da avføringsmiddelet fra kantina var det eneste som holdt oss våkne da vi fortsatt hadde noe som het «arbeidskrav».
Få med deg tidligere blogginnlegg fra 2014:
En mørk affære
07.03.2014: Det er 8. mars, og i den anledning har jeg tatt meg en tur på nettet for å se hva mannen i gata mener om kvinnedagen og feminismebegrepet. Overraskende nok, ble det en mørk affære.
Hva er greia med OL, liksom?
21.02.2014: Jeg er veldig glad i akademiske briller, men ikke fullt så glad i OL. I forbindelse med OL har HiOA invitert studenter og ansatte til å følge sendingene med akademiske briller. Jeg er veldig glad i akademiske briller, men jeg er ikke fullt så glad i OL. Derfor skulle jeg ønske at HiOA kunne hatt et alternativt tilbud - ja rett og slett tilpasset undervisning for oss som ikke bryr oss om OL (med mindre det bare er meg, da).
Finner du deg selv?
14.02.2014: Allerede i fadderuka oppstår gruppedynamikken. Hvem er du i klassen?
Bortgjemt eller bortskjemt?
07.02.2014: Det nye studiebarometeret viser at høgskoler og universitet har et forbedringspotensiale. Se spørsmålene som studentene burde fått.
«Sosiale» medier
31.01.2014: HiOA er på Facebook, men hvor er studentene? Sofie kommer med tips om hvordan ta den helt ut i sosiale medier.
Skjerp deg!
24.01.2014: På dannelseseminaret ble det hevdet at vi må ta mer hensyn. Mora di jobber tross alt ikke her.
Nytt år, nye arbeidskrav
17.01.2014: Vi er godt i gang med 2014, og folk skriver at vi «lever tross alt i 2014» for fullt i kommentarfeltene (alltid et grundig og hardtslående argument - lurer på om folk skrev det før Kristus også? Sokrates bare «herregud (eller, det sa han kanskje ikke), hva er greia med at jeg må tømme et giftbeger? Vi lever tross alt i 298 år f. Kr»).
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!