null Foto: Skjalg Bøhmer Vold
null Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Yngve Røe disputerer

25. april presenterer Yngve Røe sin doktorgrad om smerter i skulder.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fysioterapeut Cand. San. Yngve Røe ved Institutt for fysioterapi, forsvaret sin avhandling for graden ph.d. (philosophiae doctor) ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo, fredag 25. april.

Tittel på avhandlingen: Shoulder pain within the ICF framework; patient experiences of functioning and assessment methods

Fysioterapeut Cand. San. Yngve Røe har gjennomført stipendiatperioden som tilsatt stipendiat ved Institutt for fysioterapi ved Fakultet for helsefag, HiOA.

Professor Bård Natvig, Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo, leder disputasen. Yngve Røes hovedveileder er Helene Lundgaard Søberg, PhD, PT. Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering, Oslo Universitetssykehus HF, Ullevål / Instituttet for fysioterapi, Fakultetet for helsefag, Høgskolen i Oslo og Akershus.

Fysioterapeut og forsker Yngve Røe har i sitt doktorgradsarbeid kartlagt pasienterfaringene med skuldersmerte og utført en innholdsanalyse av de standardiserte målemetodene for funksjon, som benyttes av kliniske eksperter og forskere.

I alt ble 165 polikliniske pasienter ved et sykehus intervjuet og 475 målemetoder analysert. Resultatene fra doktorgradsarbeidet kan hjelpe kliniske eksperter i valg av målemetoder og bidra til utvikling av kliniske retningslinjer og differensierte behandlingsmetoder for skuldersmerte. Samlet gir de identifiserte ICF kodene en ny og omfattende oversikt over skuldersmerte. Denne tilstanden er ofte langvarig og er en vanlig årsak til redusert arbeidsevne.

Den siste delen av avhandlingen beskriver en utvikling- og utprøvingsprosess av en ny test for å måle bevegelseskvalitet hos pasienter med skuldersmerte. Reetablering av et normalt bevegelsesmønster er ofte et hovedfokus i behandlingen, noe den aktuelle testen er egnet til å fange opp.  Den nye testen består av 3 forskjellige armbevegelser og viste seg å være pålitelig når den ble skåret av erfarne fysioterapeuter. Før testen anvendes i klinisk praksis, må gyldigheten av den undersøkes nærmere.

Kilder: UiO og HiOA

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS