venstre
Skolepolitikk som en av tre fanesaker foran valget
Klima, rus og skolepolitikk står fremst på agendaen til partiet Venstre, som ligger godt under sperregrensen på de siste målingene.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Venstre-leder Guri Melby har ikke panikk foran partiets landsmøte førstkommende helg, til tross for at partiet fortsatt vaker rundt 3 prosent på de siste meningsmålingene, og rusreformen er på usikker grunn.
— Helt siden vi tok over har vi vært tydelige på at det kommer til å ta tid for Venstre å snu en negativ utvikling som har vart en stund, sa Melby på en pressekonferanse mandag, foran partiets landsmøte kommende helg.
BLI VARSLET
OM SISTE NYTT
Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
Last ned til iPhone - Last ned til Android
-
Svaret kom på et spørsmål om hva partiet har igjen i verktøykassa foran høstens valg. Siden Melby ble valgt som partileder i høst har Venstre i gjennomsnitt ligget an til å beholde kun to mandater på Stortinget – partilederens eget i Oslo og nestleder Abid Rajas mandat i Akershus. Med en oppslutning oppunder 3 prosent ligger seks av dagens åtte stortingsplasser an til å ryke.
— Det tar mer enn et halvår å bygge organisasjon og troverdighet for sakene vi kjemper for. Det er fortsatt flere måneder fram til valget, og jeg føler meg trygg på at vi skal klare å vise fram Venstre-initiativ i regjeringen, sier Melby.
Tre sentrale saker
Partiledelsen brukte store deler av mandagens pressekonferanse til å skryte av Venstres gjennomslag i regjering, innen områder som klimapolitikk, skolepolitikk og ruspolitikk. Med Melby som kunnskapsminister, Iselin Nybø som næringsminister og Raja som kulturminister har partiet sittet med sentrale roller under koronapandemien.
Tre av regjeringens viktigste saker denne våren har også båret et kraftig Venstre-avtrykk. Klimameldingen ble lagt fram av nestleder og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn, fullføringsreformen i videregående skole stammer fra Melbys departement, og rusreformen har vært en fanesak for Venstre gjennom hele Erna Solbergs regjeringstid.
Klimameldingen fikk ikke det brede flertallet i Stortinget som regjeringen håpet på, mens rusreformen fikk et kraftig skudd for baugen fredag, da Arbeiderpartiet vedtok at de går imot avkriminalisering av brukerdoser for alle rusbrukere. Dermed har regjeringen flertall imot seg i det Venstre anser som selve kjernen i reformen.
— Uten avkriminalisering er det ingen rusreform, sier Melby til NTB.
Landsmøte starter fredag
Landsmøte til Venstre starter fredag denne uka. Det er ingen av uttalelsene som er sendt inn til landsmøtet som handler om skolepolitikk eller høyere utdanning.
Men forslag til program for Stortingsvalget inneholder en rekke løfter til kunnskapssektoren.
Når det gjelder studenter og økonomi vil Venstre øke studiestøtten til 1,5 av grunnbeløpet i folketrygden. Det heter også at venstre ønsker å åpne for at studenter som har opparbeidet seg retten til det, kan motta dagpenger.
— For studenter som også mottar støtte fra Lånekassen vil vi at dagpenger regnes som del av inntektsgrunnlaget, skriver Venstre. I tillegg vil de gi småbedrifter skattefradrag for å finansiere videreutdanning for bedriftens ansatte.
I programmet heter det også at Venstre vil endre finansieringssystemet for høyere utdanning slik at det blir lettere for universitetene og høgskolene å tilby kortere videreutdanningsopplegg, men hvordan dette skal endres er ikke utdypet.
Vil fjerne kjønnspoeng
Så vil Venstre gi universitetene og høgskolene større frihet til å vektlegge ulike karakterer og opptaksformer. De vil senke maksimumsgrensen for tilleggspoeng og fjerne tilleggspoeng for alder og kjønn. De vil også gi flere insentiver til å vektlegge undervisning og pedagogisk kompetanse ved ansettelse av forskere og forelesere.
Når det gjelder internasjonalisering vektlegger Venstre at alle studenter i Norge, også utenlandske, skal få gratis utdanning. Og de vil som alle andre at alle norske studenter skal få mulighet til å dra minst ett semester på utveksling i utlandet.
— Vi vil øke finansieringen av internasjonal nettverksbygging og utenlandsopphold for unge forskere, skriver Venstre i sitt program.
I tillegg vil de innføre en ordning med forskervisum for å gi flere akademikere muligheten til å arbeide i Norge.
— Vi vil gjøre det enklere for utenlandske borgere med utdanning fra et norsk universitet eller høgskole å jobbe i Norge etter fullført grad. I dag er det altfor mange hindre som gjør at dette blir vanskelig, og at studentene forlater Norge, heter det i programforslaget.
Venstre vil også gjøre Students at Risk til en permanent ordning. I dag blir ordningen vedtatt fra år til år.
I tillegg vil partiet også utrede muligheten for å legge mer vekt på undervisningskvalitet, heller enn publiseringspoeng.
— Vi vil trappe opp statlig støtte til forskning opp mot tre prosent av statsbudsjettet. Vi støtter opprettelsen av flere private stiftelser og fond for forskning, slik at spesielt unge forskere får flere finansieringskilder, heter det blant annet i programforslaget.