Nekter å betale 15.000 for obligatorisk studietur
Paradise hotel-deltager Marcus Borger (23) er i en konflikt med Universitetet i Agder angående egenbetaling for obligatoriske studieturer.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Flere studenter ved Universitetet i Agder nekter nå å betale for obligatoriske studieturer, melder Fædrelandsvennen.
— De har ikke rett på pengene mine, sier tidligere Paradise hotel-deltager og student ved Universitetet i Agder (UiA) Marcus Borger til Fædrelandsvennen.
Foto: TV3/Rune Bendiksen
Borger har tatt et årsstudium i idrett, og har i løpet av året måttet betale mellom 15.000 og 20.000 kroner for fire obligatoriske studieturer. Nå har han fått siste varsel før inkassokrav, og har søkt hjelp hos en advokat.
De har ikke rett på pengene mine.
Marcus Borger
Har departementet på sin side
I Universitets og høgskoleloven heter det:
«Statlige institusjoner kan ikke kreve egenbetaling fra studenter for studieprogrammer som fører fram til en grad eller yrkesutdanning».
Les også: Lovstridig egenbetaling for obligatorisk studietur
Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Bjørn Haugstad (bildet under), er blant de som har vært veldig klar på dette. Blant annet uttalte han på landsmøte til Norsk studentorganisasjon (NSO) i mars:
— Det er ingen tvil: En studietur som er obligatorisk for å ta eksamen, skal ikke ha egenandel. Frivillige turer kan ha egenandel, men da må den være reelt frivillig - man må ha et alternativt opplegg som er faglig like godt, sa Haugstad da, før han fortsatte,
— Vi har et ganske tydelig gratisprinsipp i loven, som ble innført av min tidligere sjef Kristin Clemet, under Bondevik II. Det finnes gråsoner, og da må man finne løsninger, men obligatoriske studieturer er ikke en gråsone.
Har ikke vurdert tilbakebetaling
Universitetet i Agder har ifølge Fædrelandsvennen ikke vurdert hvorvidt de vil tilbakebetale pengene til studentene enda.
– Vi har tolket loven likt som mange andre utdanningsinstitusjoner, og planlagt studieturene der etter, sier studiedirektør ved UiA, Greta Hilding til avisen og legger til:
– Departementet har klargjort sin tolkning av regelverket nå, og vi ser at vår praksis ikke er i tråd med den tolkningen, fortsetter Hilding, og understreker at UiA aldri har ønsket å bryte lovverket.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!