Vil flytte hele HiOA til Kjeller
Hele Høgskolen i Oslo og Akershus bør flytte til Kjeller når Forsvaret legger ned sitt anlegg der, foreslår professor Gunnar H. Gundersen. Han mener det vil gi en unik mulighet til å bygge opp en komplett universitetscampus fra bunn av.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Professor Gunnar H. Gundersen har funnet det han anser som den perfekte lokaliseringen for universitetet HiOA. I Forsvarets langtidsplan, som ble lagt fram 17. juni, går regjeringen inn for å legge ned sitt anlegg på Kjeller. Dermed frigjøres 1100 mål midt mellom dagens HiOA-campus på Kjeller og Lillestrøm sentrum.Nedleggingen skal skje gradvis fram mot 2023.
— Her kan vi ta et overordnet grep og få en komplett campus bygget opp fra «scratch» med plass til 25.000-30.000 studenter og med alle fasiliteter som hører til et universitet, inkludert studentboliger, idrettsanlegg, restauranter, og boliger for besøkende akademikere. Her er det masse plass, og det er sentralt, like ved Lillestrøm sentrum, sier Gundersen.
Dette innebærer i så fall at Høgskolen i Oslo og Akershus flytter fra sine lokaler på Bislett, der høgskolen holder til i en rekke leide bygg ved gamle Frydenlund bryggeri og tidligere Rikshospitalet.
— Det ville passet fint med Universitetet i Oslo på vestsiden av byen og det nye HiOA-universitetet på den andre siden av Oslo, på Kjeller, mener Gundersen.
En drøm for arkitekter
Det ville passet fint med Universitetet i Oslo på vestsiden av byen og det nye HiOA-universitetet på den andre siden av Oslo, på Kjeller.
Gunnar H. Gundersen
Jeg er glad i sprelske idèer, jeg, og et universitet her på dette stedet er en fascinerende, spennende
tanke.
Ole Jacob Flæten
Gundersen har latt seg inspirere av enkelte utenlandske campuser som er bygget opp fra bunnen, blant annet har universitetet i Torino i Italia fått en helt ny innovativ campus for sine jus- og statsvitenskapelige fakulteter, tegnet av arkitektfirmaet Foster + Partners. Et annet eksempel han vil vise til er Incheon Global Campus i Korea, som er en nybygget campus som skal huse Asia-campuser for 10 ledende universiteter, blant annet University of Utah.
Han mener prosjektet på Kjeller vil være en drømmeoppgave for arkitekter.
— Alle arkitektkontorer i verden ville siklet på denne muligheten, så her ville vi fått verdens beste arkitekter, sier han.
Foreløpig er Forsvarets store område gjerdet inn. Her holder blant annet Forsvarets logistikkorganisasjon til og en bred flystripe går gjennom området. Det er også et stort, ubebygd skogsområde ned mot Nitelva, og det er her - i den mest naturskjønne delen av området at Gundersen ser for seg at det nye universitetet skal ligge.
Elv og skog
— Se hvor vakkert det er her, sier han og tar oss med langs Forsvarets gjerder for å se hvor han mener at kjernen av campus bør ligge.
Nitelva slynger seg rundt området, vi ser et tjern der inne, og det er fine skogspartier. Rett ved Forsvarets område ligger Nebbursvollen bad, som allerede er et yndet rekreasjonssted for befolkningen i nærheten.
Et og annet småfly lander, og ved inngangen til flyplassen er det satt opp en utendørsutstilling som viser planene om å etablere Kjeller flyhistoriske kulturpark her. Det er flere om benet når «Skedsmos indrefilet», som forsvarstomta kalles, blir ledig.
Trenger ikke hele
— Vi trenger ikke hele Forsvarets område, langt i fra. Det vil være plass til mye annen virksomhet her også. Den unike muligheten for oss ville være å bygge opp noe helt nytt i den ubebygde delen, sier Gundersen.
Han peker også på at området er sentralt, en kort sykkeltur fra Lillestrøm togstasjon - han anslår 3 minutter.
— Men det er litt lenger å gå så vi vil nok trenge en liten bane fra togstasjonen og til campus - en sånn som er mellom terminalene på store flyplasser hadde vært perfekt, sier han.
Han trekker også fram nærheten til forskningsmiljøene på Kjeller, som han mener vil være en fordel for universitetet.
«Spenstig idé»
Ordfører Ole Jacob Flæten (bildet under) i Skedsmo kommune synes Gundersens tanker er spenstige og spennende.
— Jeg er glad i sprelske idèer, jeg, og et universitet her på dette stedet er en fascinerende, spennende tanke, sier han.
Han understreker at det er er mange interessenter til flyplassområdet når det blir frigjort, og sier at kommunen skal gjøre en helhetlig vurdering av hva dette sentrale og viktige området skal brukes til.
— Nå har vi et mulighetsrom og vi skal tenke nøye gjennom hvordan vi vil bruke dette. Vi har allerede bevilget penger til et prosjekt for å ivareta flyhistorien her, men det er et stort område og det er plass til mye, sier han.
Han viser også til at Oslopakke 3 åpner for nye kollektivløsninger på Nedre Romerike som vil gjøre flyplassområdet enda mer attraktivt.
Planlegger for Lillestrøm
HiOA er allerede i gang med å utrede flytting fra dagens campus på Kjeller til nye lokaler i Lillestrøm sentrum, noe HiOA-styret også har gått inn for. Høgskolens leiekontrakt på Kjeller utløper i 2023 og ønsket er å flytte nær togstasjonen i Lillestrøm.
Høgskolen ser også på mulighetene for å komme seg ut av leiekontrakten på Kjeller tidligere enn 2023.
— Det er viktig for oss i første omgang å understøtte HiOAs ønske om å flytte campusen på Kjeller til et bygg i Lillestrøm sentrum. Det er noe kommunen også ønsker seg for å bidra til en god byutvikling i Lillestrøm, sier Flæten.
Ser potensialet
Ifølge Langtidsplanen for Forsvaret anbefaler regjeringen en gradvis frigjøring av arealet og en avvikling av Kjeller innen utgangen av 2023. Forsvaret har heller ikke behov for rullebanen etter den kommende utfasingen av jagerflyene F-16 og Sea King- helikoptrene i perioden 2020–2022, går det fram av langtidsplanen.
Dette innebærer også at småfly- og luftsportsaktiviteten som foregår på Kjeller må flyttes.
«Avviklingen av basen gir et betydelig potensial for verdiskaping for samfunnet dersom arealet omreguleres. Dette sammen med behovet for byutvikling i området, har skapt et mulighetsrom der Forsvaret kan avhende basen Kjeller, som vil kunne utvikles for salg og gi betydelige inntekter», står det i planen.
Vil tenke stort
Gunnar H. Gundersen mener frigjøringen av forsvarstomta på Kjeller skaper mulighetene for å ta et stort, overordnet grep og bygge en helt ny campus.
— Hvor realistisk tror du dette er?
— Jeg forholder meg ikke til eventuell motstand. Jeg ønsker bare å peke på mulighetene som ligger her for å få til noe helt unikt og designe et universitet fra bunnen av. Her gjelder det å tenke litt stort og se mulighetene, ikke begrensningene, mener han.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!