nye dekaner

Sju ledige dekanstillinger i Agder

Universitetet i Agder skal ha sju nye dekaner fra årsskiftet. Foreløpig har én av dagens dekaner bestemt seg for å søke, andre er i tenkeboksen.

Universitetet i Agder skal ha sju nye dekaner, og rektor Sunniva Whittaker fikk gjennomslag i styret for at de må ha det fulle ansvaret for hele virksomheten ved fakultetet.
Publisert Sist oppdatert

Det ligger an til stor lederutskiftning ved Universitetet i Agder fra årsskiftet. Sju dekanstillinger er lyst ut med utvidet ansvar i forhold til i dag.

— Det blir en litt annen type stilling enn i dag, i og med at dekanene får det overordnede ansvaret både faglig og administrativt. Særlig når vi går inn i en krevende tid ressursmessig, er det viktig at vi tenker nytt og skaper en sterkere kobling mellom faglig ledelse på den ene siden og økonomi- og personalledelse på den andre. Jeg tenker vi vil få bedre diskusjoner når dekanene har den fulle oversikten, sier rektor Sunniva Whittaker.

Dagens dekaner er ansatt, men har kun faglig ansvar, mens fakultetsdirektør har det overordnede administrative ansvaret.

Wergeland søker

Khrono har spurt dagens dekaner om de kommer til å søke nye åremål. Søknadsfristen er 13. juni.

Dekan Hilde Inntjore ved Avdeling for lærerutdanning er allerede ansatt i en ny stilling som viserektor for utdanning fra 1. august, så hun er ikke aktuell for ny dekanperiode.

Dekan Marit Wergeland.

Ved Fakultet for kunstfag sier dekan Marit Wergeland at hun kommer til å søke en ny periode.

— I forbindelse med styrevedtak om å gå fra todelt til enhetlig ledelse ved fakultetene, ble det vedtatt at alle dekanstillingene skulle ha nye åremål fra 1. januar 2024. Dette for å samkjøre innføring av enhetlig ledelse ved alle fakultetene. En konsekvens av det er at mitt åremål ble forkortet med et år. Jeg har anledning til å søke en ny periode. Jeg stortrives i jobben min i dag, og jeg er meget motivert og kommer til å søke den nye stillingen, sier hun i en e-post.

Søker ikke

To dekaner er helt klare på at deres navn ikke vil bli å finne på søkerlistene. Det er dekan Hans Hodne ved Fakultet for humaniora og pedagogikk, som svarer Khrono at han ikke kommer til å søke en ny periode. Hans åremål ble utvidet et halvt år for at alle dekanene skal kunne starte samtidig på nytt åremål fra 1. januar 2024.

Ved Fakultet for samfunnsvitenskap er Anne Halvorsen dekan, men hun sier at hun ikke søker og opplyser at hun fyller 67 år neste år.

Vurderer å søke

Dekan Anders Johan Wickstrøm Andersen ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap er i tenkeboksen.

Dekan Anders Johan Wickstrøm Andersen er i tenkeboksen.

— Jeg har forstått at jeg kan søke om en ny periode, men har ikke landet det ennå, sier han i en e-post.

Roger Normann, dekan ved Handelshøgskolen, vurderer også om han skal søke.

— UiA Handelshøyskolen har hatt en meget god utvikling de siste årene og vi har mange spennende utviklingsmuligheter og valg fremover. Så dekanjobben er absolutt interessant. Personlig skal jeg bruke tiden frem til søknadsfrist til å vurdere ulike alternativer, sier han.

Dekan Michael Rygaard Hansen ved Fakultet for teknologi og realfag har foreløpig ikke svart på Khronos henvendelse.

Særegen form

UiA har hatt en særegen styringsform på fakultetene med ansatte dekaner som kun har faglig ansvar, mens fakultetsdirektøren har hatt det overordnede administrative ansvaret.

I november vedtok universitetsstyret, etter forslag fra Whittaker, å gå over til enhetlig ledelse på fakultetene, noe som ble vedtatt med 10 mot 1 stemme.

— På denne måten kommer vi på linje med de andre institusjonene som har ansatte dekaner, og vi skal jo fortsette med fakultetsdirektører som vil rapportere til dekan, sier hun.

— Vil det kreves en annen type kompetanse av de nye dekanene?

— Det er i hvert fall en kompetanse som ikke direkte er blitt etterspurt før, sier Whittaker.

Ifølge utlysningene er dekan fakultetets daglige leder, med ansvar for faglig og administrativ virksomhet i samsvar med de rammer og pålegg som er gitt av rektor, universitetsdirektør og fakultetsstyret.

For alle stillingene gjelder et krav om førstekompetanse innen fakultetets fagområde, at man har relevant ledererfaring og god økonomi- og organisasjonsforståelse.

Powered by Labrador CMS