Iselin Nybø kom ens ærend for å gratulere Simula med stor suksess på IKT-sikkerhet og prosjektstøtte. Her får Leon Moonen og Ahmed Elmokashfi kake i anledning dagen. Foto: Sverre Christian Jarild / Simula

Simula og NTNU får mest når 11 prosjekter deler 196 millioner til IKT-sikkerhet

Sikkerhet. Forskningsrådet deler ut 196 millioner til 11 ulike prosjekter innen IKT-sikkerhet. Simula og NTNU deltar med tre prosjekter hver.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskningsrådet gir støtte til 11 forskningsprosjekter som skal redusere digital sårbarhet i samfunnet. Prosjektene dekker viktige samfunnsområder som IKT-sikkerhet innen helse, energi, nettverk og samferdsel.

Simula og NTNU er de to institusjonen som får mest støtte, og til flest prosjekter. På NTNU er det Institutt for informasjonteknologi og kommunikasjon som får støtte til tre prosjekter med ramme på til sammen 43 millioner kroner.

Simula får støtte til to egne prosjekter med ramme på 34 millioner, samt et samarbeidsprosjekt med OsloMet gjennom Senter for digital engeering. I tillegg er de involvert i et fjerde prosjekt som er koordinert av Universitetet i Oslo. Til sammen er Simula involvert i 60 millioner av de 196 millioner som er delt ut. I tillegg er det med i et fjerde prosjekt der Universitetet i Oslo og Institutt for informatikk er koordinator.

Våre forskere har jobbet med it-sikkerhet veldig lenge, og nå får vi uttelling for det arbeidet vi har gjort over lang tid.

Kyrre Lekve

Stolte på Simula

Direktør på Simula, Kyrre Lekve, forteller at det er en bra dag på jobben i dag den 26. oktober.

— Når du spør om vi er litt stolte, så er det ikke dekkende, vi er veldig stolte over hva forskerne våre her har fått til, understreker Lekve, og han legger til:

— Våre forskere har jobbet med it-sikkerhet veldig lenge, og nå får vi uttelling for det arbeidet vi har gjort over lang tid. Pengene gjør at vi nå kan øke vår forskningsaktivitet på dette veldig viktige området. Så håper vi at vårt arbeid vil resultere i viktige funn som beslutningstakerne i samfunnet igjen kan bruke i sitt arbeid.

Lekve understreker at Simula har jobbet mye med denne type problematikk fordi de forsker veldig mye på internett i seg selv.

— Digital sikkerhet og sårbarheter i samfunnskritiske infrastrukturer er en stor utfordring, både nasjonalt og internasjonalt, understreker Lekve og legger til:

— Forskningsmessig er dette spennende av mange årsaker, men det er altså veldig viktig med en grunnleggende forståelse av hvordan nettrafikken faktisk fungerer for å vite om hvordan man kan etablere et digitalt grenseforsvar, eksempelvis.

Kyrre Lekve sammen med forsknings- og høyereutdanningsminister Iselin Nybø. Foto: Sverre Christian Jarild / Simula

Trenger kompetente miljøer

— Digital sikkerhet blir stadig viktigere når mer og mer blir digitalt og koblet til nett. Vi trenger kompetente forskningsmiljøer som samarbeider godt med næringsliv og offentlig sektor for å skape løsninger som beskytter samfunnet mot digitale trusler. Derfor har regjeringen trappet opp forskningsinnsatsen på IKT-sikkerhet, og jeg er glad for at Forskningsrådet kan gi støtte til 11 nye viktige prosjekter i dag, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø, i en pressemelding om utdelingen.

I pressemeldingen understrekes det at arbeidet krever samarbeid mellom forskningsmiljøer og på tvers av fagområder. Det krever også at næringsliv og offentlige virksomheter som har ansvar for de kritiske infrastrukturene involveres.

Og det blir trukket fram at alle de 11 prosjektene som får støtte evner å få til denne koplingen. Prosjektene finansierer 18 PhD- og 13 postdoktorstipend og bidrar til å utdanne flere med spisskompetanse innenfor digital sikkerhet.

Glad for gode prosjekter på mange felt

— Forskningsrådet har prioritert IKT-sikkerhet høyt siden 2014 og har bidratt til å bygge gode forskningsmiljøer innenfor digital sikkerhet, sier administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen om dagens utdeling, i pressemeldingen.

Røttingen fortsetter:

— Med de 196 millionene vi deler ut nå ønsker vi å koble forskningen med de områdene hvor samfunnet trenger det mest. Vi er glade for at vi har fått gode prosjekter innenfor blant annet helse, energi, nettverk og samferdsel, hvor forskerne har relevante partnere fra både næringsliv og offentlig sektor.

Lover ytterligere satsing på IKT-sikkerhet fremover

Regjeringen legger opp til å bruke 800 millioner kroner på et teknologiløft de neste fire årene. Eksempler på satsingsområder som kan være særlig aktuelle er muliggjørende og industrielle teknologier, spesielt grunnleggende IKT-forskning og IKT-sikkerhet. Regjeringen vil også trappe opp innsatsen til FoU i næringslivet med 450 mill. kroner over fire år.

— For å få til et teknologiløft må vi også satse på forskning og utvikling i næringslivet. Den totale forsknings- og utviklingsinnsatsen i Norge ligger på rundt to prosent av brutto nasjonalprodukt. Det ønsker regjeringen å øke til tre prosent innen 2030. Selv om tallene peker i riktig retning, så må bedriftene forske mer. Derfor har regjeringen blant annet foreslått å bevilge mer penger til de teknisk-industrielle forskningsinstituttene i 2019-budsjettet, slik at de kan være en aktiv samarbeidspartner for bedrifter i nye næringer, sier Iselin Nybø.

Disse prosjektene får støtte

Fakta

196 millioner til 11 prosjekter innen ikt-sikkerhet

Disse prosjektene får støtte:

Simula Research laboratory

  • Tsar: AI-drive testing of false data injection attacks against transport infrastructure, 9,995 millioner
  • Digital vulnerability and national autonomy, 24,018 millioner

Simula og OsloMet / Center for digital engeneering AS

  • SecureIT: Reducing Digital Vulnerabilities by Providing Software Engineers with Intelligent Automated Software Security Assessment Technology, 24,987 millioner

Universitetet i Oslo, Institutt for informatikk (Simula deltar)

Universitetet i Oslo, Institutt for privatrett

  • Vulnerability in the Robot Society (VIROS), 24,997 millioner

NTNU, Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi

Institutt for energiteknikk, avdeling Halden

  • CybWin: Cybersecurity Platform for Assessment and Training for Critical Infrastructures – Legacy to Digital Twin, 24,5 millioner

Sintef Digital

  • Cyber-Physical Security for Safety-Critical Aviation Operations, 12,049 millioner

OsloMet – storbyuniversitetet

  • RELINK: Relinking the weak link. Building resilient digital households through interdisciplinary and multilevel exploration and intervention, 14,222 millioner
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS