Sporingsapp
Simula vil ikke tjene penger på smittestopp-app
Flere reagerer på at kildekoden til smittestopp-appen unntas innsyn på grunn av «mulige kommersielle forhold». Simula, som har laget appen, avviser at de vil tjene penger på den.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I dag lanseres Smittestopp, en app Norske myndigheter bestemte seg tidligere i vår bestemte seg for å lage for å samle inn innbyggernes bevegelser og forebygge smitte av koronaviruset ved hjelp av dataene.
Den siste tiden har det vært mye diskusjon om appen til 45 millioner offentlige kroner som utvikles av Simula Resarch Laboratory, et selskap eid av Kunnskapsdepartementet, bør ha åpen kildekode eller ikke. Åpen kildekode vil gjøre appen gjennomsiktig for allmennheten.
En av de som har engasjert seg, er Hallvard Nygård, en utvikler som blant annet har stått bak innsynsnettstedet norske-postlister.no. 31. mars ba han om innsyn i kildekoden, og i dag fikk han avslag på innsynsforespørselen.
Som del av begrunnelsen sto det at det var viktig å hemmeligholde kildekoden av «mulige kommersielle forhold». Det fikk Nygård til å steile på Twitter:
WTF?!
— Hallvard Nygård (@hallny) April 15, 2020
Simula har KOMMERSIELLE planer med appen vi betaler 48 millioner for 😡😱@Folkehelseinst: HVA FAEN ER DETTE FOR TULL?!@helse_og_omsorg @BentHHoyre @simula_research pic.twitter.com/9QTOQ5Szef
— Forkastelig
Ifølge avslaget har Simula møtt interesse fra andre land om bruk av koden og «mulige kommersielle forhold gjør at det foreligger et behov hemmeligholde kildekoden til appen. Simula er allerede invitert inn i et internasjonalt samarbeidsprosjekt hvor kildekoden kan bli stilt til disposisjon mot lisens», heter det.
Twitter-meldingen fra Nygård har skapt engasjement, og er i skrivende stund twitret videre av over 100 andre.
Nygård utdyper overfor Khrono at han er svært interessert i sikkerheten rundt appen og jevnlig sender inn innsynsforespørsler om systemer. Han er opptatt av personvernet i smitteappen, og reagerer på at Simula og Folkehelseinstituttet skal samle inn store mengder data.
Begrunnelsen om kommersielle forhold, synes han er forkastelig.
— Det jeg reagerer på i avslagsbrevet er at de ønsker å utnytte appen kommersielt. Det synes jeg er forkastelig all den tid offentlige penger har finansiert den, sier Nygård til Khrono.
Avkrefter kommersielle planer
Kyrre Lekve er viseadministrerende direktør i Simula. På spørsmål fra Khrono om han ser kommersielle muligheter i smittestoppappen svarer han:
— Nei, i og for seg ikke. Først og fremst handler dette om å beskytte koden mot fiendtlige aktiviteter.
— I et avslag om innsyn i kildekoden, nevnes at kommersielle forhold gir et behov for å hemmeligholde kildekoden. Hva innebærer det?
— Det er for eksempel mulig å lage lisenser. Når andre land ønsker å bruke appen, vil vi at de skal bidra til å sikre forskning og utvikling rundt smitteappen. Lisens er en god måte å lage veldig klare regler for bruk, for eksempel slik at den ikke spres videre, sier han.
— Så dere vil ikke vurdere å tjene penger på salg av lisenser til appen?
— Nei. Lisens vil typisk være for å få til ting rundt digital smittesporing, sier Lekve.
Mener det er vanskelig å anonymisere
Dette synes mannen bak tweeten, Hallvard Nygård, er ulne svar fra Lekve.
— Det er spesielt at de holder så mye tilbake og er så lite åpne. Det bør man ikke gjøre når man skal overvåke halve den norske befolkningen. I realiteten må de jo få 50-70 prosent av befolkingen til å benytte seg av appen for å få til effektiv smittesporing, sier han.
— Hvorfor tror du de ikke har valgt å gjøre det på denne måten?
— Slik jeg forstår det vil de og bruke dataene til flere andre formål enn smittesporing. De vil sjekke hvor godt befolkningen reagerer på tiltakene som blir iverksatt, og drive forskning i etterkant, sier han.
— Kan ikke det ha noe for seg da?
— Absolutt, men de burde ikke blande kortene så mye. De må ha folks tillit til at dette er greit. Det er mange som blir mer skeptiske når det er så liten åpenhet rundt dette, og man ikke har kontroll på egne data. Å anonymisere og forske på lokasjonsdata er svært vanskelig å få til å gjøre rett, sier han.
Nyeste artikler
Høflighetsstriden ved USN: — Lite gjennomtenkt og «litt hjelpeløst»
Konkurransedirektøren blir NHH-professor igjen
Sammen om kunnskapsutviklingen
Ingen vil utfordre Kvalbein
Har lagt om studietilbudet så mye at det tilsvarer 12-14 bachelorprogram
Mest lest
Ansatte reagerer på krav om høflighet på jobben i Sørøst
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Snart kan ingen lære norske elever fremmedspråk
Meiner NTNU-rektor må forklare seg om kontakt med PST. — Stalinistisk