Studiestart på OsloMet med velkomstseremoni på St. Hanshaugen. Foto: Ketil Blom Haugstulen

SHoT 2018: Nye tall for studenters helse og trivsel

Studenthelse. Onsdag 5. september presenteres resultatene fra den tredje og hittil største helse- og trivselsundersøkelse for studenter. Over 50.000 studenter har svart, og i år også om seksuell trakassering. Følg presentasjon fra 10.30 her.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken blir oppdatert med resultater fra SHoT som presenteres fra 10.30, følg framleggingen her.)

Den store helse- og trivselsundersøkelsen for studenter, også kalt SHoT er i 2018 gjennomført for tredje gang.

Nytt av året er at man i 2018 har fire ganger så mange svar som i 2014. I år er det også inkludert spørsmål om seksuell trakassering.

Resultatene presenteres her fra 10.30:

En av tre melder om ensomhet

De første resultatene fra undersøkelsen ble presentert under Arendalsuka, og det var tallene rundt ensomhet som ble presentert.

En av seks studenter føler seg ofte eller svært ofte isolert og like mange oppgir at de ofte eller svært ofte føler seg utenfor. Nesten en av tre studenter (29 prosent) svarer «ofte» eller «svært ofte» på minst ett av disse tre spørsmålene, mens én av ti studenter (10 prosent) svarer «ofte» eller «svært ofte» på alle de tre spørsmålene som måler ensomhet.

Les også: Khronos artikler om tallene på ensomhetstallene fra SHoT 2018

I forrige SHoT-undersøkelse (2014) kommer det frem at de som er med på fadderuken har flere nære venner på studiestedet enn de som ikke deltok i fadderordningen, skriver NSO.

NSO oppfordrer alle studenter til å delta på det som tilbys av aktiviteter i studiestart, både faglige og sosiale.

— I studiestart og utover i året er det mye som skjer både arrangert av studentene selv, av institusjonen og studentsamskipnaden. Vi vet hvor viktig fadderuken kan være og vi oppfordrer alle studenter til å være med i studiestart og finne ut hvilke aktiviteter eller foreninger som finnes der hvor de studerer, sier Mikaelsen.

Har spurt om seksuell trakassering

Nytt i årets undersøkelse er at studentene er spurt blant annet om seksuell trakassering.

Les også: Spør norske studentar om seksuell trakassering

— Vi vil kartlegger både hvilke former for seksuell trakassering studentene er utsatt for, far det verbale til vold og voldtekt, og vi spør om hvem det er som trakasserer, sa seier professor og seniorforsker Børge Sivertsen ved Folkehelseinstituttet, til På Høyden da årets undersøkelse ble sendt ut.

Her finnes svarene fra 2014

Har firedoblet antall svar

Studentenes Helse- og Trivselsundersøkelse (SHoT 2018) er Norges største undersøkelse av studenters helse- og trivsel og omhandler blant annet studenters fysiske og psykisk helse, livskvalitet og studiemestring.

SHoT har tidligere vært gjennomført i 2010 og 2014.

I 2014 var det 13.600 studenter som svarte, mens 2018-undersøkelsen har svar fra hele 50.055 som har svart.

SHoT-undersøkelsen er initiert av Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit), Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) og Studentsamskipnaden på Vestlandet (Sammen).

Det er Folkehelseinstituttet som gjennomfører undersøkelsen og analyserer resultatene i 2018.

Lave forventninger om bedring

Daværende leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Mats Johansen Beldo, uttalte tidlig i år at han ikke trodde det ville være noen positiv utvikling som kommer ut av årets undersøkelse, og viser til at de to tidligere undersøkelsene har vist at 1 av 5 studenter sliter med alvorlige psykiske lidelser.

— Man kan si at man gleder seg til tallene, men det blir rart - jeg tror ikke vi vil se en bedring av studentenes helse, sier han, og fortsetter:

— Når man sammenligner med andre i samme aldersgruppe som ikke er studenter, så sliter studentene i større grad med psykiske helseplager. Da må det være noe med studentenes livssituasjon.

Bekymringsfull kombinasjon

​Styreleder Mari Sundli Tveit i Universitets- og høgskolerådet er enig med Beldo i at det må bygges opp sterkere støttemekanismer rundt studentene.

— SHoT er veldig viktig, og studentenes fysiske og psykiske helse er noe som bekymrer meg. Dette er generasjonen som skal løse store globale utfordringer, og som samtidig påvirkes av stress og depresjoner. Det er en bekymringsfull kombinasjon, sa hun til Khrono i januar, og la til:

— Når jeg som rektor tar imot nye studenter forsøker jeg å formidle at deres bidrag er viktig, at de er bra nok - og at de må vite det.

Les også: Alle saker og innlegg i Khrono om SHoT

Fakta

Studentenes helse- og trivsels-undersøkelse (SHoT)

Norges største undersøkelse av studenters helse- og trivsel og omhandler blant annet studenters fysiske og psykisk helse, livskvalitet og studiemestring.

SHoT har tidligere vært gjennomført i 2010 og 2014.

I 2014 var det 13.600 studenter som svarte, mens 2018-undersøkelsen har svar fra hele 50.055 som har svart.

Her er resultatene fra 2014:

SHoT-undersøkelsen er initiert av Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit), Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) og Studentsamskipnaden på Vestlandet (Sammen).

Det er Folkehelseinstituttet som gjennomfører undersøkelsen og analyserer resultatene i 2018.

Den første shot-undersøkelsen ble gjort i 2010. Her finner du presentasjon av hovedtallene fra den gangen.

Kilde: studenthelse.no

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS