Se, her danser de en doktoravhandling

Skal vi danse ph.d.? Er det mulig å danse en doktorgrad om hjerneutviklingen til sebrafisk? Eller lage en musikal om superledere. I «Dance Your Ph.D» er alt mulig.

Publisert Oppdatert

Khrono (Brussel): «Early life social experiences shape social avoidance kinematics in larval zebrafish».

Nei, det er ikke en låt av Bee Gees. Men er det dansbart? Døm selv. Det er en navn på en doktoravhandling, og, kan vi legge til, på en dans oppkalt etter doktoravhandlingen med samme navn.

Dansen hentet nylig hjem seieren i konkurransen «Dance Your Ph.D.». Aldri hørt om, sier du? Vel, denne akademias svar på «Skal vi danse?» er en årlig konkurranse med tidsskriftet Science og American Association for the Advancement of Science (AAAS) som vertskap.

Vi pleide å fleipe med at doktorgraden min var lett dansbar fordi den handlet om bevegelse.

Antonia Groneberg

Hvert år ber de folk lage en moderne fortolkende dans av egen doktoravhandling for å kjempe om heder, ære og tusen amerikanske dollar.

Sebrafisklarvedans

Forskeren som feide konkurrentene av dansegulvet i den tolvte utgaven er Antonia Groneberg, som er postdoktor ved universitetssykehuset Charité i Berlin, som er knyttet til Humboldt Universtität zu Berlin og Freie Universität Berlin.

Øverst i saken kan du se hele videoen (gjengitt med tillatelse fra Science). Om du sliter med å tolke dansen kan Science fortelle at Groneberg i sin avhandling gransket hvordan bevegelsene til en gruppe sebrafisklarver påvirket hjerneutviklingen og atferden til hvert enkelt dyr.

— Vi pleide å fleipe med at doktorgraden min var lett dansbar fordi den handlet om bevegelse. Noen kolleger beskyldte meg for å ha valgt tema for oppgaven på grunn av det, sier Groneberg til Science.

For ordens skyld: Tidsskriftet kan fortelle at hun har danset siden hun var liten, og at hun har undervist studenter i jazz og moderne dans mens hun jobbet med å bli doktor i nevrovitenskap ved forskningsstiftelsen Champalimaud i Lisboa. Videoen ble filmet der, blant annet med noen av hennes egne danseelever.

Og hun imponerte altså dommerne. «Antonia Groneberg’s choreography, inspired by zebrafish larvae, merged dance and science for an aesthetically stunning and intellectually profound masterwork of art», sier Alexa Meade, en av dommerne, til Science.

Flere kategorier, flere danser

Men vent nå, dette er ikke alt. Groneberg vant hovedprisen, i tillegg er det delt priser i fire kategorier: Biologi, kjemi, fysikk og samfunnsvitenskap. Alle vinnerne kan ses her. Kåringen vakte blant annet begeistring ved Universitet i Helsinki, der skogforsker Samuli Junttilas holder hus.

«Dette er første gang prisen kom til Finland», skriver universitetet etter at Junttilas hentet hjem seieren i fysikk med denne rappen/dansen om skanning av trær.

Og før vi gir oss. Det er mange videoer der ute, fra tidligere år. Vi skal ikke ta alle her, men la oss koste på oss en siste, en musikal om superledere, fra fjorårets vinner, fysiker Pramodh Senarath Yaps ved University of Alberta i Edmonton, Canada.

Ifølge NPR brukte han seks uker på å koreografere og skrive sangene til elleve minutter lange «Superconductivity: The Musical!», basert på avhandlingen «Non-Local Electrodynamics of Superconducting Wires: Implications for Flux Noise and Inductance».

Med musikalen vant han 1000 dollar og «immortal geek fame», som kanadiske University Affair skriver i et av mange intervjuer med fysikeren. Selv sier han til Science at veien fra forskning til dans var kort: «Straks jeg begynte tenke på elektroner som usosiale folk som plutselig ble glade straks de ble koblet sammen, var det en no-brainer å se dem for seg som dansere».

Ok da, en siste, vinneren i kategorien kjemi fra 2017, og «peoples choice»: Natália Oliveira fra Federal University of Pernambuco i Recife, Brazil, med «Development of biosensors for forensic sciences applications».

Powered by Labrador CMS