Vil bli flere etter 20 år med kor for samhold

Landets største høgskole har sitt eget kor, Bislet-bækkens (u) blandede. De vil gjerne ha flere medlemmer, og i dag torsdag er det konsert i Festsalen, Pilestredet 52.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Åååå ja. Åja Åja. Takk. Takk takk. Takk for sist. Ssssssssssss. Jajaja. JA! Jaaa. 

Vi er ikke på norsk-kurs eller i terapisamtale, men på oppvarming på korøvelse.

Bislet-bækkens (u) blandede er Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) sitt eget kor, med for tiden 25 kvinner i rekkene. To av korets mange entusiaster understreker at alle er velkomne, uansett alder og stilling eller institutt på høgskolen. Og også kjønn.

— Vi er for tiden et damekor, men hadde med 3-4 menn i starten. Vi ser gjerne på om vi skal ta inn mannstemmer igjen, så det er bare å ta kontakt, men mannfolka bør helst komme i flokk så det kan bli en hel stemmegruppe ut av det, forklarer Leikny Øgrim og Liv Bjørgum. Øgrim er leder for koret, Bjørgum styremedlem.

20 år gammelt kor

Øgrim og Bjørgum forteller at koret fyller tyve i år. Det ble startet på initiativ fra Åsulv Frøysnes som en del av en integreringsprosess for å prøve å skape samhold på tvers av fakulteter og fellesadministrasjonen på det som etterhvert ble  Høgskolen i Oslo (HiO) og så HiOA.

To resultater kom ut av dette: Koret og storbandet.

Vi blir flinkere etter hvert, det hjelper faktisk å øve.

Leikny Øgrim

Vi sang i to kirker i Irland, og ellers var det sightseeing og en og annen tur på pub.

Liv Bjørgum

Det er onsdag og nest siste dag i april og klokken nærmer seg 16.15. 11 kvinner står i en halvsirkel rundt dirigenten, og plutselig starter det opp. Dirigenten først og kormedlemmene etter.

De snakker høyt og lavt, mumler og nynner. Oppvarming av stemmebånd må til før man kommer til sangene. Det kommer etterhvert flere sigende inn i halvsirkelen og kaster seg inn i oppvarming og etterhvert sanger.

Ikke oppmøteplikt

Mange travle menneskers om ikke alltid klarer å bli ferdig med dagens jobb i tide til å rekke korøvelsen som starter et lite kvarter over fire. 

— I vårt kor kan man ikke regne med at alle kommer til alle øvinger, understreker Bjørgum, og legger til:

— Mange er på reiser, har undervisning eller veiledning seint. Da er det ekstra fint med lydfiler som vi kan bruke til forberedelse hjemme.

Ikke alle kan noter

Bislet-bækkens (u) blandede har blitt et voksent kor i mer enn en forstand. De ønsker seg flere medlemmer og gjerne blant høgskolens yngre ansatte.

— Må man ha sunget i kor før for å få være med? 

— Nei. Det er mange som ikke kan noter, og det er ingen opptaksprøver. Vi blir flinkere etter hvert, det hjelper faktisk å øve. Og så får vi lydfiler med stemmene våre fra dirigenten, forklarer Øgrim.

Hun legger til at de blir glad for rekruttering også i yngre aldersgrupper.

— Men vi blir glade for alle som vil synge, sier hun.

Tur til Irland

Bislet-bækkens (u) blandede har nettopp vært på tur til Irland. Bjørgum og Øgrim forteller entusiastisk om turen.

— Det var en strålende tur. Vi sang i to kirker, og ellers var det sightseeing og en og annen tur på pub. Det er fint for å få andre impulser og bli enda bedre kjent med hverandre.

De to forteller at de har vært to ganger på korfestival i Bornholm, og at de ellers pleier å ha seminar over en helg de semestrene man ikke er på tur. Seminarene er av og til i Oslo, og av og til av gårde, sist var de i Strømstad.

Stor variasjon i reportoar

Når Bislet-bækkens (u) blandede opptrer er det ikke lett å forutse hvilke sanger som kommer. De synger det meste, og beskriver selv:

— Vi synger vel det meste, en del viser og folketoner fra Norge og Norden, noe engelskspråklig, litt pop.

I november fikk koret ny dirigent, og Øgrim og Bjørgum ikke bare regner med, men håper hun etterhvert også vil sette litt preg på hvilke sanger de skal synge.

Thea Gjærum Kjeve (bildet over) er utdannet pianist med videreutdanning i kordireksjon, og har flere års erfaring som kordirigent. Hun bekrefter at kormedlemmene kan glede seg til flere nye ting framover. Nye sanger, hun vil bruke mer piano, store krav, men enda bedre prestasjoner.

Stiller krav 

Kjeve er kordirigent nå heltid og har for tiden ansvar for fem ulike kor. Denne siste onsdagen i april får Khrono være med på en øvelse, og vi merker oss at det blir pirket og terpet og linjer og strofer blir gjentatt og gjentatt til det sitter og Kjeve er fornøyd.

— Her er det mange flinke folk det er morsomt å jobbe med. Derfor vil jeg også stille krav til ytterligere forbedringer når vi synger sammen. Det er fint å synge, men vi trenger alle noe å strekke oss etter, og jeg tror alle synes det blir enda morsommere når de ser at terpingen hjelper, og sluttresultatet blir bedre, sier Kjeve.

Vi er tilbake hos Øgrim og Bjørgum, og spør:

— Hvorfor burde folk bli med å synge hos dere? 

— Fordi vi er Norges hyggeligste kor. Fordi vi blir kjent med kolleger fra hele høgskolen på tvers av fakultet og vitenskapelig/administrativ. Fordi det gir energi og glede å synge. Fordi det er gøy på øvelser, og det hender vi møtes utenom på et hyggelig sted.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS