• Penger til superdatamaskin

    Solveig Mikkelsen

    Sigma AS er tildelt om lag 200 millioner fra Forskningsrådets satsing på infrastruktur.

    To statsråder med blomster og penger til daglig leder.
    Oddmund Hoel og Karianne Tung besøkte denne uka Sigma2. Da hadde de med seg gode nyheter. Til venstre: Gunnar Bøe og Stein Ingen Knarbakk

    Pengene vil delfinansiere en ny nasjonal superdatamaskin. Den vil erstatte Norges kraftigste, Betzy, når den går ut av produksjon om vel to år, heter det i ei pressemelding fra selskapet.

    Samtidig understreker daglig leder Gunnar Bøe at 200 millioner er langt unna å dekke det reelle regnekraftbehovet til norske forskere framover.

    — 200 millioner er et steg i riktig retning, og nå håper vi på ytterligere finansiering, slik at vi kan møte det økende behovet for regnekraft fra norske forskere, sier Bøe i ei pressemelding.

    Sigma2 er ansvarlig for den nasjonale e-infrastrukturen for høykapasitetsberegninger og -datalagring i Norge. De samarbeider med fire universiteter.

  • Dobler antall studieplasser

    Elise Lystad

    Politihøgskolen får doblet antall studieplasser til studiet Mishandling i nære relasjoner, skriver Politiforum.

    — Vi har fått økte midler fra Politidirektoratet for å imøtekomme det store behovet for kompetanseheving i etaten, sier Rikke Krafft, fagansvarlig for studiet ved Politihøgskolen til magasinet.

    Det blir nå 48 studieplasser der det før var 24. Hvert semester får studiet rundt 200 søkere.

    — Det er veldig bra at vi kan gi flere politiansatte økt kompetanse på dette viktige fagfeltet. Saker som omhandler vold i nære relasjoner, og da inkluderer vi æressaker, er komplekse og krevende. Med bakgrunn i sakene vi har sett i år, er det et økende behov for mer kunnskap. Dessverre ser vi et økende antall saker, som omhandler mishandling i nære relasjoner, sier Krafft.

  • Endrer navn på fakultetet

    Elise Lystad

    Fra 1. oktober skifter Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet navn til Fakultet for naturvitenskap og teknologi, skriver Universitetet i Bergen i en pressemelding.

    — Navneendringen gjenspeiler fakultetets brede teknologiaktivitet, både innen forskning og utdanning, sier dekan Gunn Mangerud ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi i pressemeldingen.

    På engelsk er det nye navnet Faculty of Science and Technology. Fakultetet har hatt samme navn siden opprettelsen i 1946.

  • Ti år siden lærerstudenter forsvant

    Elise Lystad

    I dag er det ti år siden 43 lærerstudenter forsvant, melder Klassekampen.

    26. september 2014 forsvant 43 studenter fra lærerhøgskolen Isidro Burgos de Ayotzinapa i Mexico.

    Rundt 80 lærerstudenter var ombord i tre busser da de ble skutt på av politiet. Seks mennesker ble drept, tre av dem studenter. 43 studenter ble arrestert og har ikke blitt sett siden.

    Al-Jazeera skriver at tre av de 43 studentene har blitt DNA-matchet til menneskelige levninger, men ingen kan si med sikkerhet hva som har skjedd. Saken blusser jevnlig opp i Mexico på grunn av familiemedlemmer som krever svar.

  • Første norske vinner internasjonal hydrologi-pris

    Elise Lystad

    Professor Lena Merete Tallaksen er tildelt den internasjonale hydrologi-prisen for 2024, skriver avisa Lindesnes.

    — Det er veldig stas, selvfølgelig. Det finnes andre internasjonale priser innen hydrologi, men dette er den eneste prisen som inviterer til nominasjoner fra nasjonale komiteer over hele verden, så det er klart at den henger høyt, sier Tallaksen til avisa.

    Tallaksen jobber som professor i hydrologi ved Universitetet i Oslo. I begrunnelsen fra International Association of Hydrological Sciences står det at Tallaksen får prisen «for å ta den hydrologiske forståelsen av ekstreme værhendelser til nye fronter for å forbedre våre samfunn».

  • 15 studieplasser til medisin på Lillehammer

    Elise Lystad

    Regjeringen foreslår å bruke 1,5 millioner kroner til 15 nye studieplasser i medisin på Lillehammer, skriver NRK.

    – Det er viktig å rekruttere fagfolk i regionen vår, og vi vet at de som tar utdanning i regionen har større sjanse for å etablere seg der etterpå, sier Marit Knutsdatter Strand (Sp).

    Studieplassene inngår i et samarbeid mellom Universitetet i Oslo og Sykehuset i Innlandet, hvor de tre siste studieårene på medisinstudiet har base på Lillehammer. Dermed vet studentene allerede ved studiestart at de har praksisplass i Innlandet etter tre års studier i Oslo.

  • 1,3 milliarder til forskningsinfrastruktur

    Elise Lystad

    28 store prosjekt får penger til nye og oppdaterte laboratorium, utstyr, databaser og annen forskningsinfrastruktur, skriver Kunnskapsdepartementet på nettsiden sin.

    — Nå styrker vi infrastrukturen for forskning over hele landet. Denne milliardtildelingen er avgjørende for at Norge skal lykkes med omstilling, nyskaping og innovasjon. Sterk og moderne infrastruktur er en stadig viktigere forutsetning for at norske forskings- og innovasjonsmiljø skal hevde seg i den internasjonale konkurransen, sier forskings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp).

    Til sammen deler Forskningsrådet ut 1,3 milliarder kroner. Midlene går til 20 prosjekt som skal etablere ny eller oppgradere etablert forskningsinfrastruktur, samt åtte forprosjekter.

    Blant mottakerne er NTNU og Kavliinstituttet, Oslo universitetssykehus, Sigma2 og Norges geotekniske institutt. Hele listen kan ses her.

  • Kåret til årets mest attraktive arbeidsgiver for unge

    Elise Lystad

    Sintef er kåret til årets mest attraktive arbeidsgiver for unge av Academic Work, skriver Sintef på sin nettside.

    Academic Work står bak kåringen Young Professional Attraction Index, der Sintef går til topps.

    Alexandra Bech Gjørv, konsernsjef i Sintef, sier det er en stor anerkjennelse for Sintef å vinne denne kåringen.

    – Vi prøver hardt å leve opp til visjonen vår om teknologi for et bedre samfunn, og det ser ut som det er viktig også for studenter og nyutdannede, sier Gjørv.

    Undersøkelsen sendes til unge i utdanning, eller som er mindre enn fem år ut i arbeidslivet. Det er 1401 respondenter til årets undersøkelse.

    – Sintef er en klar vinner i årets kåring. De skiller seg ut fra de andre arbeidsgiverne på lista på flere punkter og unge ser nok både formål og selskapsverdier som attraktive, sier Mats Furulund, administrerende direktør i Academic Work.

  • 20 nye studieplasser til Vestlandslegen

    Elise Lystad

    Regjeringen oppretter 20 nye studieplasser til den desentraliserte studiemodellen Vestlandslegen ved UiB, skriver universitetet i en pressemelding.

    Dermed kan Universitetet i Bergen (UiB) fortsette satsning på Vestlandslegen. Hensikten med modellen er er å utdanne leger på og for Vestlandet. Det innebærer at medisinstudenter først studerer tre år i Bergen før de sendes videre til Stavanger, Førde eller Haugesund.

    Per Bakke, dekan ved Det medisinske fakultet på UiB, er svært glad for at regjeringen opprettholder sin støtte.

    — Nye studieplasser til Vestlandslegen i Førde vil bli bidra til å styrke rekrutteringen av leger til Sogn og Fjordane, både på sykehus og i primærhelsetjenesten. Det vil også bidra til å styrke samarbeidet mellom sykehusene på Vestlandet og Universitetet i Bergen. Dette er i sannhet en stor dag, sier Bakke i en pressemelding.

    Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) var tilstede da nyheten ble sluppet på en pressekonferanse på sentralsykehuset i Førde onsdag.

    — Vi ser at det er så viktig, at det er en nærhet til folk også når det gjelder høyere utdanning. Der man studerer, er det større sjans for at man bosetter seg. Og det skal skje uten at man går på kompromiss med kvaliteten, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp).

    Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) og kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) feirer tildelingen, her på sentralsykehuset i Førde.
  • Flere politiutdannede i jobb

    Elise Lystad

    I 2024 har tallene for politiutdannede i fast jobb gått opp, opplyser Politidirektoratet.

    Det har vært vanskelig for nyutdannet politi å få fast jobb. For et år siden hadde kun fire nyutdannede i 2023-kullet fått fast jobb i politiet.

    Nye tall viser at det nå er 60 fra samme kull som har fast jobb i politiet ved utgangen av august. Tilsvarende tall for 2024-kullet er åtte. Totalt er det 113 flere politiutdannede som har fast jobb ved utgangen av august i år.

    — Bevilgningen i revidert nasjonalbudsjett gir et bedre grunnlag for oppbemanningen i politiet og alle politidistrikt jobber nå aktivt for å rekruttere politiutdannede. Vår oversikt viser at distriktene har ambisiøse mål om å få flere politifolk i arbeid inneværende år, sier avdelingsdirektør Roger Bjerke i Politidirektoratet i en pressemelding.

    Det har vært et vanskelig jobbmarked for nyutdannet politi det siste året. Nå har trenden snudd.
  • Rektor frykter for Tromsø som studentby

    Elise Lystad

    UiT-rektor er bekymret for hvordan økt husleie vil påvirke studentmassen, skriver iTromsø.

    En ny renovasjonsforskrift gjør at hver hybel i Tromsøs studentboliger får samme gebyr ved avfallshåndtering som eneboliger.

    Samskipnaden sier de vil få 6 millioner i merkostnader fra den nye forskriften. Det gjør at husleien til studentene må økes.

    Rektor ved UiT — Norges arktiske universitet Dag Rune Olsen sier til iTromsø at ytterligere utgifter vil gjøre Tromsø mindre attraktiv for studentene.

    — Tromsø kommune har et ansvar som vertsby å tilrettelegge for studentene. Renovasjonsgebyret er nå så høyt at det risikerer å gjøre Tromsø til et mindre attraktivt studiested, sier Olsen til iTromsø.

    I en felles uttalelse har UiT sammen med Studentparlamentet i Tromsø og Samskipnaden bedt Tromsø kommune revidere renovasjonsforskriften:

    «Vi krever at Tromsø kommune reviderer renovasjonsforskriften slik at studenter behandles på en rettferdig måte som reflekterer deres faktiske avfallsproduksjon. Dette innebærer å fjerne den urimelige likestillingen mellom små hybler og store eneboliger».

    Rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, bekymrer seg for de økte kostnadene studenter møter i Tromsø, som allerede er en dyr studentby.
  • Equinor dropper UKA

    Elise Lystad

    Flere medlemmer av Samfundet ved NTNU ønsket å droppe Equinor som sponsor, men fikk ikke flertall. Nå har Equinor selv trukket seg, skriver Universitetsavisa.

    Uka er en kulturfestival i Trondheim som arrangeres av Studentersamfundet, en studentorganisasjon ved NTNU.

    Equinor sier de har endret sin sponsorstrategi.

    — Vi vil fokusere mer på å sponse de som leter etter bedre løsninger for energiomstillingen. NTNU og NTNU-studentene vil fortsatt være viktig for oss. Men vi ønsker å fokusere midlene inn på de som ser etter de bedre løsningene, sier Rikke Høistad Sjøberg, pressetalsperson for Equinor.

    Sjef for Uka, Selma Lindseth Lindeman, sier til Universitetsavisa det ble kommunisert tidlig fra Equinor at de skulle trekke seg. Dermed kan Uka justere budsjetter og finne andre muligheter.

  • Har startet forhandling om tariff

    Elise Lystad

    Parat har startet forhandlinger med NHO-foreningen Abelia om tariff, melder Parat24.

    Forhandlingene er på vegne av Parats medlemmer innen forskning og undervisning. Medlemmene inkluderer ansatte ved Handelshøyskolen BI og Noroff.

    — Parats krav knytter seg til å sikre en utvikling av avtalen som sikrer de tillitsvalgte bedre forutsetninger i fastsettelsen av det lokale rammeverket, og i lokale forhandlinger. I tillegg er det viktig å sikre alle medlemmer muligheten til å gjennomføre kompetansehevende tiltak, sier Parats forhandlingsleder Katrine Roald til Parat24.

  • Ny bachelor har dårlig kjønnsbalanse

    Elise Lystad

    Et populært nytt teknologistudium har svært skjev kjønnsfordeling blant studentene, melder Hamar Arbeiderblad.

    Denne høsten startet det første kullet på en ny bachelorgrad innen kunstig intelligens ved Høgskolen i Innlandet. Det var 74 studenter som fikk tilbud om studieplass. Av de 57 som møtte opp, var kun 9 kvinner. Det tilsvarer rundt 15 prosent.

    – Det er ikke overraskende. Det er som IT-bransjen ellers, sier Bård R. Gunnerud, undervisningsleder på programmet, til Hamar Arbeiderblad.

  • Vil gi 50.000 kroner til alle som fullfører studium

    Elise Lystad

    Venstre-nestleder og tidligere kulturminister Abid Raja (V) vil gi et flatt engangskutt på 50.000 kroner i studielånet til alle som fullfører et studium, skriver Aftenposten.

    — Mens regjeringen vil prioritere dem som bor lengst ute i distriktene, så vil dette forslaget omfatte alle, uavhengig av bosted. Det er også spesielt viktig å treffe dem som bor i byene. De har ofte mye høyere utgifter og mindre sjanse for å få stort boliglån hvis studiegjelden er høy, sier han til avisa.

    Raja annonserte forslaget på Venstres landskonferanse forrige helg til stor jubel. Han har spilt inn forslaget til stortingsvalgprogrammet Venstre skal vedta til våren.

    Regjeringen foreslo i forrige uke å slette studiegjeld for de som bosetter seg i de 212 minst sentrale kommunene i Norge, dersom man er bosatt der i minst et år og er i jobb.

    Abid Raja på kunnskapspolitisk toppmøte på Arendalsuka 2024.
  • Flere innfører parkeringsavgift

    Elise Lystad

    NMBU og UiT innfører parkeringsavgift. Det melder universitetene selv.

    UiT - Norges arktiske universitet innfører fra 1. oktober parkeringsavgift for alle plasser tilknyttet UiT i Alta. Det blir 5 kroner per time for studenter og ansatte, og for el-bil 2 kroner per time. Andre må betale 25 kroner per time. UiT har allerede parkeringsavgift på sine studiesteder i Harstad, Narvik og Tromsø.

    NMBU kunngjør i en pressemelding at de innfører parkeringsavgift fra sommeren 2025. Det opplyses ikke hva avgiften blir.

    — I antall hoder er vi med våre inntil 8-9000 mennesker på campus, på størrelse med mange norske kommuner. Det betyr at et tiltak som dette har stor betydning for miljøet lokalt, sier NMBU-rektor Siri Fjellheim.

    Universitetet i Stavanger planla fra våren 2024 en ny parkeringsavgift, noe som møtte protester blant studenter og ansatte. Det ble en timepris på 50 kroner i ukedager, men gratis på kveldstid og i helger. Ordningen har blitt utsatt til tidligst høsten 2024.

    Parkeringsplass ved Universitetet i Stavanger, der det i vår ble innført parkeringsavgift.
  • 19 millioner til jussforskere

    Elise Lystad

    To forskere ved Universitetet i Bergen får forskningsmidler fra Norges forskningsråd, melder universitetet på sin nettside.

    – Det er stor konkurranse om midlene fra Forskningsrådet, og da er det ekstra gledelig med tilslag på to prosjekter som vi har vurdert som gode og viktige, sier forskningsdekan Ragna Aarli.

    Førsteamanuensis Henriette N. Tøssebro får 7 millioner kroner til prosjektet Exploring Contemporary Legal Challenges to the Execution of Punishment (EX-PUN). Prosjektet utforsker rettslige utfordringer som oppstår ved gjennomføring av straff, og er et samarbeid med forskere ved Nalsar University of Law i India.

    Tøssebro tiltrådte ved UiB i august i år, og var en av fire søkere som fikk finansiering i kategorien «Forskerprosjekt for tidlig karriere».

    Professoren Linda Gröning får 12 millioner kroner for å forskere på hvordan barns rettigheter kan beskyttes når de begår kriminalitet, samtidig som man ivaretar samfunnets sikkerhet.

    Begge prosjektene har oppstart i løpet av 2025.

  • Han overtar etter to skandale­rektorer på elite­universitetet Sciences Po

    Kristin Nordby

    Fransk-uruguayaneren Luis Vassy (44) overtar jobben som rektor for et av Frankrikes mest prestisjefulle universitet Sciences Po, skriver La Libération.

    Universitetet er kjent for å utdanne mange blant den kulturelle og politiske eliten i Frankrike og utlandet. Statsminister Jonas Gahr Støre har sin utdannelse herfra. Det samme har den franske presidenten Emmanuel Macron.

    De siste årene har imidlertid universitetet vært preget av en rekke skandaler. Forrige rektor Mathias Vicherat måtte trekke seg, etter å ha blitt anmeldt for partnervold og må møte i retten for dette.

    Vicherat overtok i sin tid etter Frédéric Mion, som måtte gå av etter at det ble kjent at han visste om incestanklager mot en av professorene ved universitetet, uten at han tok dette videre.

    Portrett av Luis Vassy
    Dette bildet av Luis Vassy er fra da han ble utnevnt som Frankrikes ambassadør i Nederland i 2019

    Sciences po har det siste året hatt store utfordringer med å håndtere Gaza-protester, som har ført til flere politiintervensjoner og anklager om antisemittisme.

    Luis Vassy er en diplomat, som siden 2022 har ledet kontoret for utenriksministeren i Frankrike. Han gikk på samme kull som Emmanuel Macron på École nationale d'administration (ENA) og han har vært tidligere Frankrikes ambassadør i Nederland.

  • Nye institutt­ledere ved Universitetet i Oslo

    Mats Arnesen

    Fakultetsstyret ved Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Oslo vedtok før helgen sine innstillinger på fem nye ledere og ved Det norske instituttet i Roma. I tillegg ble det valgt én ny leder ved et institutt. Det skriver universitetet på sin hjemmeside.

    Dette er lederne:

    • Institutt for arkeologi, konservering og historie (IAKH): Eirinn Larsen, professor i historie
    • Institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS): Rune Svarverud, professor i Kina-studier
    • Institutt for lingvistiske og nordiske studier (ILN): Aasta Marie Bjorvand Bjørkøy, professor i nordisk litteratur
    • Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk (ILOS): Christine Meklenborg Nilsen, professor i fransk språk
    • Institutt for musikkvitenskap (IMV): Anja Nylund Hagen, seniorrådgiver i Kulturdirektoratet
    • Det norske instituttet i Roma (DNIR): Han Lamers, professor i latin
    • Ved Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk (IFIKK) ble det holdt valg på instituttleder, og valgets vinner ble Pål Fjeldvig Antonsen, førstelektor i filosofi.
    Portrett av Christine Meklenborg Nilsen
    Christine Meklenborg Nilsen går inn i sin andre periode som instituttleder ved UiO.
  • Rana inn i styret ved Universitetet i Stavanger

    Hege Larsen

    Shazad Rana går inn som styremedlem ved Universitetet i Stavanger etter at Murshid Hugberg-Ali trakk seg fra styret i mai.

    Kunnskapsdepartementet har nå oppnevnt Rana som styremedlem for perioden 3. september 2024 til og med 31. juli 2027.

    Rana er it-direktør i Northern Lights med ansvar for «Langskip»-prosjektet, som er regjeringens satsing på fullskala CO2-fangst.

    Før dette (2007-2023) var Rana teknologidirektør i Microsoft Norway, og har videre en bakgrunn som it-gründer, går det fram av nominasjonskomiteens begrunnelse.

    Han har omfattende styreerfaring, blant annet fra Høgskolen i Oslo og Akershus (nå OsloMet).

    Shazad Rana har blant annet sittet i styret ved Høgskolen i Oslo og Akershus og har vært aktiv i debatten om høyere utdanning og forskning i en årrekke.
  • Utdannings­avtale med Brasil fornya

    Sveinung Engeland

    Noreg og Brasil skal samarbeide meir om utdanning. Forskings- og høgare utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) signerte fredag ein fornya avtale mellom Kunnskapsdepartementet og det brasilianske utdanningsdepartementet.

    Målet er meir utveksling av elevar, studentar og tilsette, meir samarbeid mellom utdanning, forsking og næringsliv – og betre kvalitet i utdanningane.

    – Vi veit at fleire norske utdanningsinstitusjonar ønsker å bygge sterke og langsiktige partnarskap med Brasil. I tillegg reiser stadig fleire norske studentar til Brasil på utveksling. Vi vil gjerne ha meir slik utveksling – både til og frå Noreg. Det legg den fornya avtalen til rette for, seier Hoel i ei pressemelding.

  • Sparebank gir 40 millioner kroner

    Sveinung Engeland

    Sparebanken Sør gir 40 millioner kroner til forskning og forskningssamarbeid langs sørlandskysten.

    Senter for kystsoneøkologi ved Universitetet i Agder (UiA) får 10 millioner kroner til forskningssamarbeid, infrastruktur, en rekrutteringsstilling for en ung forsker, samt midler til pilotprosjekter.

    Innakva KLYNGE får 15 millioner kroner til etablering av kystobservatorier langs Agder-kysten sammen med Universitetet i Agder.

    Havforskningsinstituttet får 15 millioner kroner til oppgradering av en forskningsstasjon.

    – Det avgjørende er at disse tre miljøene vil jobbe sammen om å utvikle kunnskapen om kysten og havet. Tildelingen er en del av vår markering av at banken er 200 år, og vi håper midlene kommer til god nytte langs hele kysten, sier konserndirektør Eva Kvelland i Sparebanken Sør på Universitetet i Agders nettside.

    Leder av Senter for kystsoneøkologi (CCR) ved UiA Halvor Knutsen, konsernsjef for stab i Sparebanken Sør Rolf Søraker, administrerende direktør Nils Gunnar Kvamstø i Havforskningsinstituttet og daglig leder Jon Løvland i Innakva KLYNGE viser fram en stor sjekk på 40 millioner i et kystlandskap.
    Leder av Senter for kystsoneøkologi (CCR) ved UiA Halvor Knutsen, konsernsjef Rolf Søraker i Sparebanken Sør, administrerende direktør Nils Gunnar Kvamstø i Havforskningsinstituttet og daglig leder Jon Løvland i Innakva KLYNGE.
  • Tromsø­undersøkelsen sikret finansiering

    Espen Halvorsen Bjørgan

    Regjeringen spytter inn 20 millioner kroner i Tromsøundersøkelsen, skriver Nordlys fredag.

    Khrono har tidligere skrevet om hvordan de tre store norske befolkningsundersøkelsene sliter med å få finansiert datainnsamlingene sine.

    Med beskjeden fra statsråd Jan Christian Vestre er finansieringen for denne runden med datainnsamling på plass.

    Beskjeden kommer samtidig som at undersøkelsen starter 50-årsmarkeringen denne helgen.

  • De er Det Norske Videnskaps-Akademis nye ledere

    Sveinung Engeland

    Annelin Eriksen er valgt til preses i Det Norske Videnskaps-Akademi for de neste tre årene. Marit Westergaard blir ny generalsekretær.

    Valgene skjedde under et medlemsmøtettorsdag 19. september, skriver akademiet i en pressemelding.

    Giuditta Cordero-Moss og Annelin Eriksen stilte til valg som preses, og Eriksen fikk flest altså stemmer. Marit Westergaard var eneste kandidat til generalsekretærvervet.

    Annelin Eriksen er professor i sosialantropologi ved Universitetet i Bergen. Hun overtar som preses etter Lise Øvreås fra årsskiftet og er den fjerde kvinnen som er valgt til akademiets øverste leder siden stiftelsen i 1857.

    Valgperioden for preses er tre år, og det er ikke mulig med gjenvalg. Generalsekretøren er valgt for fire år og kan gjenvelges for en ny periode.

    Marit Westergaard er professor i lingvistikk ved UiT Norges arktiske universitet. Hun tar over for Gunn Elisabeth Birkelund som har hatt vervet siden 2021.

    Portrett av Annelin Eriksen (t.v.) og Marit Westergaard
    Annelin Eriksen (t.v.) er ny preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Marit Westergaard er ny generalsekretær.
  • Ketil Eiane får fire nye år som prorektor ved Nord universitet

    Jørgen Svarstad

    På torsdagens styremøte vedtok styret ved Nord universitet at Ketil Eiane tilsettes i stillingen i åremålsperioden 01.01.25 — 31.12.2028, skriver universitetet i en pressemelding.

    — Styret er fornøyd med at Ketil Eiane har takket ja til å fortsette den viktige jobben med å utvikle forskningsfeltet ved Nord universitet. Han har gjort en solid jobb og har klare tanker om hvordan arbeidet skal utvikles videre, sier Øyvind Fylling-Jensen, styreleder ved Nord universitet.

    Som prorektor for forskning og utvikling blir Eiane sentral i utviklingen av forskningsfeltet.

    – Nord universitet har mange fremragende forskningsmiljø som hevder seg godt nasjonalt og internasjonalt. Å arbeide med å løfte Nords eksternfinansiering av forskning blir viktig i tiden fremover, sier Eiane i pressemeldingen.

    Eiane har doktorgrad i biologi fra Universitetet i Bergen og er professor i marin økologi ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur ved Nord universitet.

    Han har siden 2021 vært prorektor for forskning og utvikling ved Nord universitet, og har tidligere vært prorektor for strategi og omstilling (2020) og dekan ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur (2017 — 2019).

    Ketil Eiane.

Kortnytt

Smått og stort om høyere utdanning og forskning

Sandvik blir ny redaktør i Salongen

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hannah Monsrud Sandvik blir ny redaktør i Salongen.no, et redaksjonelt uavhengig nettidsskrift for filosofi og idéhistorie. Hun vil samarbeide med Solveig Nygaard Selseth.

Solveig N. Selseth (t.v.) og Hannah Monsrud Sandvik. Foto: Vilde Pettersen / Salongen

Monsrud Sandvik har to mastergrader i både filosofi og vitenskap- og teknologistudier, og har jobbet for Teknologirådet og De nasjonale forskningsetiske komiteene. I år begynte hun på en doktorgrad i filosofi ved NTNU.

— Salongen er unikt fordi vi publiserer tekster som handler om både filosofi, idéhistorie, og også bredere kultur- og samfunnsspørsmål. Vi er et tidsskrift hvor filosofi og idéhistorie får leve på sine egne premisser, og tror det er derfor vi får så flinke folk til å skrive for oss og at vi når ut til det mangfoldige publikumet vi har. Vi mener også vi har en viktig funksjon å fylle i å omtale skandinaviske bokutgivelser, arrangementer og forskning som skjer i Skandinavia som ofte ikke blir skrevet om andre steder. I tillegg bidrar vi til å opprettholde de skandinaviske fagspråkene, noe vi mener er viktig i seg selv, sier Sandvik i en artikkel på Salongen.no.

(Amanda Schei / Khrono)

Powered by Labrador CMS