Over 5000 har takket ja til studieplass
Etter første runde av hovedopptaket har 5190 studenter takket ja til å begynne på HiOA. Statistikken forteller at rundt 10-15 prosent av disse aldri møter opp til semesterstart.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det var 19. juli at hovedopptaket for høyere utdanning ble offentliggjort. 7481 studenter fikk tilbud om studieplass ved høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Det er 43 prosent flere enn det skolen egentlig har plass til.
Studentene har uttrykt bekymring, mens høgskolens ledelse sier de jobber etter nøye statistikker og med solide erfaringer i bunn og at de har svært god kontroll på det de kaller «overbooking».
— Det blir lett dessverre endel misforståelser knyttet til disse tallene, forklarer studiedirektør Marianne Brattland.
Hun sier det blir feil når man kaller det frafall de antall studenter som enten takker nei til studietilbudet eller aldri møter opp til studiestart.
— Frafall blir det først når studentene har startet sine studier og så slutter, understreker hun.
— Vi har dyktige studenter ved HiOA. Hele 89,5 prosent av de som begynner på et studie ved HiOA fullfører sine studier, sier hun.
Oppklaringsmøte
Den siste ukers artikler i Khrono der studentene har uttrykt bekymring for opptaket og ledelsen har poengtert at de har stålkontroll, medførte en informativ formiddagskaffe mellom studentleder Eline Stølan, studiedirektør Marianne Brattland og seksjonssjef Martin Halvorsen. Khrono fikk være med på samtalen.
— Det blir viktig at vi sammenligner epler med epler når vi diskuterer disse tallene, sier seksjonssjef Martin Halvorsen. Han er fungerende sjef på seksjon for Opptak og veiledning ved høgskolen.
— Av de 7481 som fikk tilbud om studieplass hos oss så er det 5190 som nå har takket ja. Dette er helt i overenstemmelse med tall fra tidligere år, sier han. Han poengterer at det blir helt feil å si at disse drøyt 2300 studentene har falt fra studiene.
— De har valgt å takke nei til studieplass og må ikke omtales som «frafall», poengterer han.
— I tillegg til alle disse som sier nei, har vi altså en andel på en 12-15 prosent hvert år som sier ja til plass, men som aldri møter opp til semesterstart. Denne andelen ligger også relativt fast hvert år, sier Halvorsen.
Han poengterer at HiOA har gode programmer og rutiner for opptaket, og at de som regel treffer meget godt med at det til semesterstart møter ganske nøyaktig så mange studenter som høgskolen vil skal starte opp.
Utfordringer ved semesterstart
Leder for Studentparlamentet på HiOA, Eline Stølan, synes det er oppklarende med innsyn i alle tallene, og er enig i at det blir feil hvis man blander tallene for de som takker nei, med de som faktisk faller fra etter at de har startet på studiene.
— De studentene vi er bekymret for er selvsagt de som starter på studiene, men som av en eller annen grunn faller fra underveis. Vi synes å se at det i starten på studieåret alltid er mange overoppfylte forelesninger, og at studentene ikke alltid føler at det er tid og plass til dem, sier Stølan.
— Det er dette frafallet vi er bekymret for, og det her vi mener man må se på finansieringsmodellen for utdanningsinstitusjonene, sier hun.
I dag får høgskolene 60 prosent av tilskuddet når studentene starter opp studieåret, 40 prosent når de avslutter.
— At såpass stor andel av finansieringen er koblet opp mot sluttfinansiering tror vi kan friste endel høgskoler til å ta inn flere enn de burde for å få flere gjennom systemet, sier Stølan.
Bedre plan for belegg av lokaler
Semesterstart høsten 2013 er første gang det nye timeplansystemet ved HiOA er i fullt bruk. Studiedirektør Brattland har stor tro på at det vil gi bedring for studentene.
— Vi kommer til å få en bedre utnyttelse av våre lokaler og mindre trengsel og sitting i trapper, sier hun.
— Men systemet er nytt og tvinger fram nye rutiner både for de som skal undervise, studentene og vi som har ansvaret for organiseringen av dette. Slike endringer blir aldri helt smertefrie, men jeg ser at vi har et uutnyttet potensial i form av ledig kapasitet, og det vil vi få bedre av nytte av nå.
Brattland er som studentleder Eline Stølan veldig fornøyd med å komme i dialog på dette temaet.
— Vi er alle avhengige av at studentene trives hos oss og fullfører studiene sine. En god dialog er et bra grunnlag for å få dette til, sier Brattland og nikker i kor med Stølan.
Halvorsen har forsvunnet for å jobbe med det supplerende opptaket som pågår mandag 29. juli. Fra 5. august kan høgskolene starte etterfyllingsopptakene.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!