Klart for nye fusjonsplaner
Skal Høgskolen i Oslo og Akershus slås sammen med Universitetet i Oslo? Eller med andre høgskoler? Nye fusjonsdebatter er rett rundt hjørnet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Intervjuet med høgskoledirektøren ble gjort før sommerferien).
Høgskolen i Oslo og Akershus har bare såvidt rukket å konsolidere seg etter fusjonen i 2011, men skal allerede i gang med å finne nye fusjonspartnere.
Regionale fusjoner?
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (bildet under) har kalt inn Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Høgskolen i Hedmark, i Lillehammer og i Gjøvik, i tillegg til Kunsthøgskolen og Musikkhøgskolen i Oslo og Universitetet i Oslo til felles dialogmøte 23.september. Der skal temaet være framtidig struktur «med en særskilt vurdering av samarbeid, arbeidsdeling, konsentrasjon og sammenslåing».
Og kanskje er det nettopp disse utdanningsinstitusjonene som burde vært slått sammen, eller samarbeidet tettere for å nå Røe Isaksens kvalitetsmål i høyere utdanning?
Det er nærliggende å snakke med de som befinner seg i samme region som oss først.
Ann Elisabeth Wedø
I brevet understrekes det riktignok at institusjonene er kalt inn utifra geografisk nærhet og at gruppene ikke er ment å sette grenser for hvem som skal snakke sammen. Departementet oppfordrer til dialog både innad i regionene og utenfor.
Sjekker ut samme region først
— Hvem ser HiOA som den eller de mest aktuelle fusjonskandidatene framover?
— Det har vi ikke noen mening om foreløpig, men vi har laget et opplegg for den interne prosessen i høst, sier høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø. Hun har bedt alle fakulteter og sentra om innspill i løpet av august og så skal saken styrebehandles i slutten av oktober.
— Men av de dere er kalt inn på møte sammen med, vil det vel være naturlige kandidater til både samarbeid og sammenslåing?
— Det vil selvfølgelig være nærliggende å gå gjennom lista og snakke med de som befinner seg i samme region som oss først, sier Wedø, uten at hun ønsker å trekke noen konklusjoner av den grunn. Hun understreker også at dersom det skulle bli snakk om sammenslåinger, så betyr det ikke nødvendigvis automatikk i at de mindre høgskolene f.eks kommer til å bli nedlagt.
— Man kan ha campus og undervisningssteder flere steder i landet, sier hun.
— Og med HiOAs strategi om å bli et ledende profesjons- eller arbeidslivsuniversitet, så er det vel ingen dum tanke å være nasjonalt dekkende og geografisk spredt, heller?
— Det ønsker jeg så langt ikke å si noe om, svarer hun.
Utenlandske fusjoner?
Høgskolens strategi 2020 innebærer også en ambisjon om å bli internasjonalt ledende universitet i profesjonsstudier.
— Kan sammenslåinger med utenlandske universitet eller høgskoler også være en mulighet?
— Det er nok ikke aktuelt. Jeg tviler på om det er ønskelig eller mulig fra departementets side. Tettere samarbeid er selvsagt ønskelig, sier hun.
— Uansett: Kvalitet må være premisset, eventuelle sammenslåinger et virkemiddel, sier høgskoledirektøren.
— Vi vil ha et eksternt retta fokus, og spørre oss hva som tjener samfunnet best. Sammen med hvem vil lærerutdanningen, sykepleie- og helseutdanningen og ingeniørene hos oss kunne få til en kvalitetsheving, spør hun.
Bestillingsbrev fra departementet
Alle høyere utdanningsinstitusjoner mottok Kunnskapsdepartementets «bestillingsbrev» tidligere i år.
Les også: Kunnskapsdepartementets bestillingsbrev
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har benyttet enhver anledning i sine møter med sektoren det siste halvåret til å gi marsjordre om at kvaliteten på høyere utdanning må bli bedre, institusjonene færre og samarbeid og/eller sammenslåinger må bli flere. Det er hjemmeleksa og bestillingene som gjelder fra departementet.
Statsråden har bedt om innspill fra alle institusjoner om hvordan de tenker strategisk fram mot 2020 og hva slags konsekvenser det vil få for strukturen i høyere utdanning. Universiteter og høyskoler er bedt om å «skissere ønsket strategisk profil i 2020 og gi en kritisk vurdering av egne forutsetninger for å realisere denne», blant annet.
Den såkalte strukturmeldinga skal legges fram våren 2015 og ifølge brevet fra departementet blir institusjonene bedt om å forholde seg til nåværende økonomiske rammer i sine innspill, men regjeringen legger opp til å komme med positive økonomiske virkemidler i 2015 for å stimulere til sammenslåinger.
Flere fusjoner
NTNU-rektor Gunnar Bovim i Trondheim har allerede lansert tanken om et Universitet Midt-Norge, der han inviterer alle regionens høgskoler til dialog om samarbeid og eventuell sammenslåing.
Les også: NTNU vil fusjonere med flere høgskoler
Høgskolene i Buskerud og i Vestfold slo seg sammen ved sist årsskifte. Siden 2010 har det også vært gjennomført et større utredningsprosjekt og fusjonsforhandlinger mellom Universitetet i Agder og Høgskolen i Telemark. Men 18.juni i år sa begge styrene nei, etter storstilt skepsis fra samtlige institutter og andre høringsinstanser i Agder.
Rektor ved Universitetet i Agder, Torunn Lauvdal (bildet over), var opprinnelig for fusjon, men ombestemte seg til slutt.
Rektoren i Agder snudde
— Jeg har vært bekymret for at Universitetet i Agder skulle bli isolert i en relativt liten region med store aktører både øst og vest for oss. Nå har jeg hatt møter med alle 22 institutter og administrasjonen og møtt en samstemt skepsis og motstand mot fusjonen. Høringsuttalelsene er også nesten entydig negative til fusjon. Samtidig har kunnskapsministeren satt i gang en prosess for å gjennomgå strukturen i universitets- og høgskolesektoren. Dette har gjort at jeg har konkludert med at det er riktig å si nei til en fusjon nå, sa hun til Khrono da avisen var på besøk hos universitetet tidligere i juni.
Les også: Mer stas å være universitet
Rektor ved Høgskolen i Telemark innstilte på ja til fusjon, men i og med at styret ved Universitetet i Agder sa nei, sa også høgskolestyret i Telemark nei. De vedtok imidlertid en uttalelse om at de er prinsipielt åpne for fusjoner med andre.
Fristen for å sende innspill til departementet om hva som ønskes debattert på dialogmøtene er tre uker før møtene finner sted. Østlandets institusjoner, deriblant HiOA, skal møte statsråden 23.september. Frist for å sende inn er dermed 2.september.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!