Rektor ved Universitetet i Agder, Frank Reichert, skålte i alkoholfri sjampanje for nye millioner til mekatronikk-lab. f.v: Anne-Grete Ellingsen (leder, GCE NODE), Frank Reichert (rektor, Universitetet i Agder), Bernt Inge Øhrn (daglig leder MIL) og næringsminister Monica Mæland (H). Foto: UiA

Innovasjonslab i Agder får 30 nye millioner

Rektor ved Universitetet i Agder er storfornøyd etter at næringsministeren lover 30 nye millioner til ny innovasjonslab på Sørlandet likevel.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Næringsminister Monica Mæland, som selv er oppvokst i Arendal, var på hjemtraktene på Sørlandet mandag og serverte lekkasjer fra revidert statsbudsjett, som legges fram torsdag 11.mai.

Universitetet i Agder (UiA) har totalt bedt om 100 millioner til Mechatronics Innovation Lab, men i statsbudsjettet som ble lagt fram sis høst, lå det ingen nye midler til laben. Mandag kunne Mæland og representanter for samarbeidspartene love de siste 30 millionene, til den prestisjefylte innovasjonslaben som etter planen skal åpne 16. august.

Kommer på Grimstad

— Er det ikke fantastisk, utbryter rektor ved UiA, Frank Reichert, når Khrono ringer for en kommentar.

— Vi drømte om 100 millioner, og med de siste 30 som ligger i det reviderte statsbudsjettet har vi fått alt vi har bedt om. Det er klart disse pengene utgjør en stor forskjell for oss, når alt går til utstyr og installeringen av det, sier Reichert (bildet under).

Vi er en region i omstilling og dette er en utrolig viktig lab for å bygge framtidens arbeidsplasser og holde norsk industri
konkurranse-
dyktig.

Frank Reichert

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

UiA har status som senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) innen offshore mekatronikk (et fagfelt som kombinerer mekanikk og elektronikk, i kompliserte system, som for eksempel roboter).

Sammen med Mechatronics Innovation Lab (MIL) som er under oppbygging på Campus Grimstad ved Universitetet i Agder, jobber de for å etablere et verdensledende senter for utdanning, forskning og innovasjon innen mekatronikk.

Reichert mener denne laben er viktig både regionalt og nasjonalt.

— Dette er en nasjonal lab for innovasjon og automatisering, som skal hjelpe vår industri. Vi er en region i omstilling og dette er en utrolig viktig lab for å bygge framtidens arbeidsplasser og holde norsk industri konkurransedyktig, mener han.

Skal drive innovasjonsarbeid

Senteret skal ifølge UiAs hjemmesider drive innovasjon, pilotering og teknologikvalifisering innen mekatronikk og andre nærliggende fagområder og Campus Grimstad skal blant annet utvides med to nye bygg.

Et stort industribygg til MIL som inneholder en robotlab, en såkalt «high force lab» som tåler krefter opp til 1000 tonn, et klimakammer, utstyr til materialtesting og en komponent-testlab med mye elektrisk og hydraulisk kraft.

Et bygg til UiA med kontorer, klasserom og forskningslaber innen IKT, multimedia og mekatronikk, som også er tilgjengelige for MIL. Blant disse labene er det også en forskningslab for tilstandsovervåking og tilstandsbasert vedlikehold som er tilknyttet Teknova.

Nytt utstyr

Rektor Reichert mener denne laben blir en del av et nasjonalt fellesskap:

— 80 prosent av utstyret i denne lab’en finnes ennå ikke i Norge, så det blir på mange måter et showcase for nye teknologier. Den blir et komplement til de andre forskningslabene, mener han, og har full tillit til at den blir ferdig i tide:

— Det er bare tre måneder til, men vi har holdt alle deadlines til nå, så det skulle forundre meg om vi ikke klarte dette også, sier han.

Adm. dir. for MIL, Bernt Inge Øhrn, viser rundt i den nye laben, f.v. rektor Frank Reichert, næringsminister Monica Mæland (H) og Petter Toldnæs (V). Foto: UiA

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS