Statsråd Iselin Nybø risler rundt 50 millioner kroner utover universiteter og høgskoler i revidert nasjonalbudsjett. I tillegg kommer drøyt 90 millioner til økte kostnadsrammer for studentboliger. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Statsråd Iselin Nybø risler rundt 50 millioner kroner utover universiteter og høgskoler i revidert nasjonalbudsjett. I tillegg kommer drøyt 90 millioner til økte kostnadsrammer for studentboliger. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Lærere, boliger, it-sikkerhet og vannteknologi får mer fra Nybø

Revidert. Lærere, datasikkerhet, vannforskning og studentboliger står på regjeringens liste over ekstra tildelinger på revidert nasjonalbudsjett til universitets- og høgskolesektor.

Publisert Oppdatert
Fakta

Revidert nasjonalbdusjett

Kunnskapsdepartementets justeringer for universiteter og høgskoler i revidert nasjonalbudsjett

  • 16 millioner til it-sikkerhet
  • 10 millioner til rekruttering av lærere
  • 17,5 millioner tilvannforskning
  • 6 millioner vitenskapelig utstyr, UiS og Svalbard
  • 93 millioner til studentboliger

Kilde: Kunnskapsdepartementet

Tirsdag 15. mai la regjeringen og finansminister Siv Jensen fram forslag til revidert nasjonalbudsjett.

Til sammen får universiteter og høgskoler nesten 50 millioner kroner ekstra gjennom budsjettforslaget. I tillegg kommer det drøyt 90 millioner til studentboliger.

Mer til NMBU og vannforskning

Nasjonalt kompetansesenter for vann- og avløpsinfrastruktur ved Campus Ås jobber med å finne løsninger på utfordringer med blant annet ekstremnedbør og ren og sikker vannforsyning. Senteret fikk 2,5 millioner kroner til å starte opp i 2017.

Gjennom revidert nasjonalbudsjett får senteret for vann og avløp ved NMBU ytterligere 17,5 millioner.

— Ved NMBU er vi veldig glade for valget av NMBU som vert for dette nye kompetansesenteret. Og vi er utrolig stolte over å få bidra til å løse denne utfordringen sammen med aktørene på feltet, sa rektor Mari Sundli Tveit i en pressemelding fa NMBU da forslaget ble offentlig i forrige uke.

Tveit la til:

— Dette et nasjonalt senter. Det betyr at universiteter, virksomheter og bedrifter fra hele landet er med i samarbeidet. Samarbeid av denne typen er veldig viktig for NMBU fordi det bidrar til å løfte våre egne fagmiljøer. Og det er slik vi best løser både store samfunnsutfordringer og faglige utfordringer samtidig.

15 millioner til it-sikkerhet

Regjeringen foreslår også 15 millioner kroner til å styrke forskningen og utdanningen innen it-sikkerhet og kryptologi.

Bevilgningen skal sikre flere med doktorgradsutdanning innenfor kryptologi ved NTNU og ved Simula i samarbeid med UiB.

I tillegg ønsker regjeringa å tildele en million kroner til Universitets- og høgskolerådet (UHR) for å sikre samarbeid i sektoren om it-sikkerhet i teknologiutdanningene.

Skal bli lettere å bygge studentboliger

I forbindelse med statsbudsjettet for 2017 lovte regjeringen å komme tilbake med innspill rundt rammene for bygging av studentboliger.

Mange prosjekter står på vent, fordi kostnadsrammene er for lave for entreprenørene.

Regjeringen foreslår å øke rammene og satsene for de 2200 nye studentboligene som Stortinget bevilget penger til i 2018. Kostnadene til dette tiltaket er beregnet til drøyt 90 millioner kroner.

10 millioner til å rekruttere lærere

Regjeringen foreslår også 10 millioner kroner til tiltak som kan bidra til å styrke rekruttering til grunnskolelærerutdanningen for trinn 1 – 7.

I arbeidet skal en legge vekt på å rekruttere menn og personer med innvandrerbakgrunn.

— Flere kvalifiserte lærere er nødvendig for å sikre god kvalitet i skolen. Erfaringene tilsier at det å støtte lokale rekrutteringstiltak ved universitet og høgskoler, er en god investering, sier statsråd Iselin Nybø i en pressemelding fra departementet.

Regjeringen foreslår også 6 millioner kroner til vitenskapelig utstyr til Universitetssenteret på Svalbard (UNIS), og 4 millioner til Universitetet i Stavanger (UiS).

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!