Statsråd Iselin Nybø risler rundt 50 millioner kroner utover universiteter og høgskoler i revidert nasjonalbudsjett. I tillegg kommer drøyt 90 millioner til økte kostnadsrammer for studentboliger. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Lærere, boliger, it-sikkerhet og vannteknologi får mer fra Nybø

Revidert. Lærere, datasikkerhet, vannforskning og studentboliger står på regjeringens liste over ekstra tildelinger på revidert nasjonalbudsjett til universitets- og høgskolesektor.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag 15. mai la regjeringen og finansminister Siv Jensen fram forslag til revidert nasjonalbudsjett.

Til sammen får universiteter og høgskoler nesten 50 millioner kroner ekstra gjennom budsjettforslaget. I tillegg kommer det drøyt 90 millioner til studentboliger.

Mer til NMBU og vannforskning

Nasjonalt kompetansesenter for vann- og avløpsinfrastruktur ved Campus Ås jobber med å finne løsninger på utfordringer med blant annet ekstremnedbør og ren og sikker vannforsyning. Senteret fikk 2,5 millioner kroner til å starte opp i 2017.

Gjennom revidert nasjonalbudsjett får senteret for vann og avløp ved NMBU ytterligere 17,5 millioner.

— Ved NMBU er vi veldig glade for valget av NMBU som vert for dette nye kompetansesenteret. Og vi er utrolig stolte over å få bidra til å løse denne utfordringen sammen med aktørene på feltet, sa rektor Mari Sundli Tveit i en pressemelding fa NMBU da forslaget ble offentlig i forrige uke.

Tveit la til:

— Dette et nasjonalt senter. Det betyr at universiteter, virksomheter og bedrifter fra hele landet er med i samarbeidet. Samarbeid av denne typen er veldig viktig for NMBU fordi det bidrar til å løfte våre egne fagmiljøer. Og det er slik vi best løser både store samfunnsutfordringer og faglige utfordringer samtidig.

15 millioner til it-sikkerhet

Regjeringen foreslår også 15 millioner kroner til å styrke forskningen og utdanningen innen it-sikkerhet og kryptologi.

Bevilgningen skal sikre flere med doktorgradsutdanning innenfor kryptologi ved NTNU og ved Simula i samarbeid med UiB.

I tillegg ønsker regjeringa å tildele en million kroner til Universitets- og høgskolerådet (UHR) for å sikre samarbeid i sektoren om it-sikkerhet i teknologiutdanningene.

Skal bli lettere å bygge studentboliger

I forbindelse med statsbudsjettet for 2017 lovte regjeringen å komme tilbake med innspill rundt rammene for bygging av studentboliger.

Mange prosjekter står på vent, fordi kostnadsrammene er for lave for entreprenørene.

Regjeringen foreslår å øke rammene og satsene for de 2200 nye studentboligene som Stortinget bevilget penger til i 2018. Kostnadene til dette tiltaket er beregnet til drøyt 90 millioner kroner.

10 millioner til å rekruttere lærere

Regjeringen foreslår også 10 millioner kroner til tiltak som kan bidra til å styrke rekruttering til grunnskolelærerutdanningen for trinn 1 – 7.

I arbeidet skal en legge vekt på å rekruttere menn og personer med innvandrerbakgrunn.

— Flere kvalifiserte lærere er nødvendig for å sikre god kvalitet i skolen. Erfaringene tilsier at det å støtte lokale rekrutteringstiltak ved universitet og høgskoler, er en god investering, sier statsråd Iselin Nybø i en pressemelding fra departementet.

Regjeringen foreslår også 6 millioner kroner til vitenskapelig utstyr til Universitetssenteret på Svalbard (UNIS), og 4 millioner til Universitetet i Stavanger (UiS).

Fakta

Revidert nasjonalbdusjett

Kunnskapsdepartementets justeringer for universiteter og høgskoler i revidert nasjonalbudsjett

  • 16 millioner til it-sikkerhet
  • 10 millioner til rekruttering av lærere
  • 17,5 millioner tilvannforskning
  • 6 millioner vitenskapelig utstyr, UiS og Svalbard
  • 93 millioner til studentboliger

Kilde: Kunnskapsdepartementet

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS