Utveksling i pandemitid
Rektor om utveksling:
— Vi måtte dykke dypt i hver enkelt «case»
VID vitenskapelige høgskole (VID) sender til sammen 132 studenter til blant annet India, Madagaskar og Tanzania dette semesteret. Flere av studentene har eller er koronasmittet.
— Vi har gjort oss mange nyttige erfaringer når det gjelder å håndtere ulike situasjoner som oppstår som følge av endrede forutsetninger, sier rektor ved VID vitenskapelige Høgskole, Bård Mæland, til Khrono.
I det vi nærmer oss det tredje året med pandemi, har utvekslingen til og fra norske utdanningsinstitusjoner igjen tatt seg opp.
De fleste fra helsefag
Flere av institusjonene har satt rekorder når det gjelder alle internasjonale studenter inn. Tallene viser at ikke like mange reiser ut, men ved VID er situasjonen relativt lik det den var før pandemien.
Til sammen 132 studenter, hele 128 av dem tilknyttet Fakultet for helsefag, skal eller har allerede reist ut dette semesteret.
65 av studentene dro i desember og januar, mens resten fordeler seg utover februar, mars og april.
Mye frem og tilbake
Rektor Bård Mæland sier at det har vært mye frem og tilbake i forbindelse med årets utveksling.
— Da omikron kom i slutten av november og begynnelsen av desember måtte vi vurdere situasjonen bortimot dag for dag. Tett opp mot jul konkluderte vi med at de fleste kunne reise ut slik vi hadde planlagt før omikron, forteller Mæland, før han utdyper:
— Vi måtte dykke dypt i hver enkelt «case», og kartlegge elementer som blant annet karanteneregler i de respektive landene.
— Vi gjorde en skikkelig risikovurdering rundt alt dette, understreker rektoren videre.
Selv om det etter hvert ble konkludert med at alle studentene kunne reise ut som planlagt var det en gruppe som var tilknyttet ett spesielt land som måtte vente inntil nylig på klarsignal.
— Her hadde vi faktisk avgjort å holde igjen studentene, men allerede en uke senere omgjorde vi avgjørelsen, forteller Mæland.
«Veldig giret»
Videre er han opptatt av å formidle at studentenes ord har veid tungt i avgjørelsene. Ifølge rektoren skal det være svært få som har vegret seg for å reise, og de fleste har virket «veldig giret» på å komme seg av gårde.
— Vi må ikke glemme at dette er voksne mennesker, sier Mæland.
De fleste studentene har reist til India, Madagaskar og Tanzania. Mæland er opptatt av å få frem at selv om mange kanskje har dannet seg et bilde av at helsevesenet i disse landene langt ifra kan måle seg med det norske, så er det ofte ikke slik man har sett for seg.
— Man finner mange kvaliteter i helsevesener også i andre land, og også i flere av disse landene, selv om tilstanden varierer. Studentene våre blir imidlertid svært godt ivaretatt, understreker rektoren.
— En krevende situasjon for mange
Flere av studentene som VID har sendt ut har vært eller er smittet av koronaviruset. Dette er noe man i ulik grad har vært forberedt på, sier Mæland, men legger samtidig til at det er noe man har regnet som uunngåelig.
— Ingen har vært alvorlig syke så vidt jeg kjenner til, sier rektoren.
— Men det har selvsagt vært en krevende situasjon for mange. Man går inn og ut av karantene og isolasjon og man kan ikke gå fritt rundt omkring hvor man ønsker. Noen steder har det også vært portforbud, sier Mæland.
— Hvordan jobber VID konkret med sikkerheten til studentene som reiser ut i disse tider?
— Rent konkret så handler det om å ha tett dialog med studentene underveis i prosessen, og forberede dem på det som venter dem. Vi har også hatt flere lærere til stede i noen av landene der vi sender studentene til. Det kanskje aller viktigste rent sikkerhetsmessig er at studentene har hverandre og at de er flere som er i samme situasjon, svarer VID-rektor Bård Mæland.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut