Ny tiltaksplan for realfag
Torbjørn Røe Isaksen vil etablere talentsentre for flinke elever.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Regjeringen vil etablere talentsentre i realfag for å gi høyt presterende elever et bedre opplæringstilbud.
— Talentsentrene er et av mange tiltak vi nå setter i gang for å øke barn og unges læring i matematikk, naturfag og teknologi, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, i en pressemelding.
Den nye tiltaksplanen for realfag er en oppfølging av realfagsstrategien «Tett på realfag» som ble lagt frem i august 2015. Tiltaksplanen for 2016 beskriver nasjonale realfagstiltak og gir forslag til lokale tiltak i barnehager og skoler.
— Målet er å få færre barn og unge på lavt nivå i realfag, og flere som presterer på høyt nivå. I dag går én av fem elever ut av ungdomsskolen uten å kunne regne skikkelig, og det er en utfordring vi må ta på alvor. Samtidig må vi gi talentene noe å strekke seg etter, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, i pressemeldingen fra departementet.
Et av tiltakene i 2016 er etablering av regionale talentsentre for realfag. Talentsentrene vil bli plassert i tilknytning til flere av landets vitensentre, og er inspirert av senteret Science Talenter ved Sorø Akademi i Danmark. Her får elever fra grunnskoler og videregående skoler delta i realfaglige nettverk, og dette har resultert både i økt motivasjon og mer tilpasset undervisning.
— I første omgang er regionale talentsentre for realfag et forsøksprosjekt. Her skal elevene få hjelp til å gå i dybden og få større faglige utfordringer, sier Røe Isaksen.
I realfagsstrategien «Tett på realfag 2015-2019» er et av målene at flere barn og unge skal prestere på høyt og avansert nivå i realfag. Norge har færre elever i toppsjiktet i matematikk enn alle de nordiske landene unntatt Sverige. 9 prosent av elevene i Norge presterte på de to høyeste nivåene i matematikk i den siste PISA-undersøkelsen og 7 prosent av elevene presterte på de øverste nivåene i naturfag.
Nye realfagstiltak i 2016:
- En ekstra time i naturfag på 5-7 trinn innføres høsten 2016.
- Det skal opprettes rundt 20 nye realfagskommuner. Kommuner som vil bli realfagskommuner kan søke om dette innen 1. mars i år.
- Fra høsten 2016 blir fordypning i matematikk et eget fag på ungdomsskolen, og kan tilbys som alternativ til 2. fremmedspråk, språklig fordypning og arbeidslivsfag.
- Koding blir eget valgfag i inntil 30 forsøkskommuner. Kommuner kan søke om å delta innen 1. mars i år.
- Nye læringsstøttende matematikkprøver på 5.-10. trinn.
- Øke kunnskapen om matematikkopplæring for svakt presterende elever.
- Etablere talentsentre i realfag – ressurssentre for høyt presterende elever.
- Virtuell matematikkskole for høyt presterende elever.
- Ny og større Matte-MOOC for lærere i grunnskolen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!