Høgskolen i Oslo og Akershus får blandede karakterer i den nye internasjonale rangeringen av universiteter og høgskoler, U-Multirank, som ble offentliggjort tirsdag. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Høgskolen i Oslo og Akershus får blandede karakterer i den nye internasjonale rangeringen av universiteter og høgskoler, U-Multirank, som ble offentliggjort tirsdag. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

11 norske læresteder i global rangering

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) gjør det bra i internasjonal utveksling, men dårlig på publisering, viser ny internasjonal rangering.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 (Saken er oppdatert med karaktertabell). 

HiOA får toppkarakteren A på området internasjonal studentutveksling i den nye internasjonale rangeringen U-Multirank, som er et verktøy for å sammenligne 850 universiteter og høgskoler i 70 land. Høgskolen i Telemark har også kun èn toppkarakter, mens NTNU og Universitetet i Oslo får henholdsvis sju og åtte A’er.  

HiOA får karakteren D, det er lavest mulig score,  i vitenskapelig publisering. Fullføringsgraden på bachelornivå gir HiOA karakteren B, mens tilsvarende på masternivå gir karakteren C.

LES KARAKTERENE: 11 norske lærestedene er med på rankingen.

Fornøyd med internasjonalisering

— Vi er overrasket og glade for høye skår på internasjonalisering. Dette viser at vi har jobbet godt med å etablere engelske studietilbud, i tillegg til å motivere til mobilitet, sier rektor Kari Toverud Jensen på HiOA (bildet under).

Hun viser til at HiOA hevder seg godt når det gjelder kunstnerisk utviklingsarbeid, noe hun sier er positivt for høgskolen.

Hun kommenterer bunnkarakteren i vitenskapelig publisering slik:

— U-Multirank peker på kjente utfordringer,spesielt innen vitenskapelig publisering. HiOA har allerede satt i gang flere tiltak for å styrke disse områdene, sier hun.

At høgskolen sliter med å øke den vitenskapelige publiseringen er ingen overraskelse. Tallene som ble publisert 1. april i år viser at HiOA bare økte antall publikasjonspoeng per faglig årsverk marginalt til 0,4 poeng, noe som var godt under målsetningen.

HiOA får også karakteren D på sin evne til å skaffe ekstern finansiering av forskning. Det samme gjelder inntekter fra private kilder, og inntekter fra regionale kilder.

LES OGSÅ prorektor Sandnes blogg: U-Multirank gir store muligheter for HiOA

Ingen tradisjonell ranking

Den nye internasjonale universitetsrangeringen gjør det mulig for studenter å sammenligne læresteder etter mange forskjellige kriterier. Den gir ikke en tradisjonell rangering i form av en liste over de 100 beste universitetene og høgskolene, basert på en totalkarakter. I stedet kan man gå inn og skreddersy en rangering etter hvilke områder man er interessert i.

11 norske universiteter og høgskoler deltar i rangeringen. Disse er Universitetet i Agder, Universitetet i Bergen, Universitetet i Nordland, Norges Idrettshøgskole, NTNU, HiOA, Kunsthøgskolen, Universitetet i Oslo, Universitetet i Stavanger, Høgskolen i Telemark og Norges Handelshøyskole.

U-Multirank er finansiert av EUs Lifelong Learning Programme. Neste undersøkelse offentliggjøres 15. mars 2015.

Her er nettstedet: http://www.umultirank.org/

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS