God førjulstid med Khrono:

Lars Frers er professor i samfunnsfag ved Universitetet i Sørøst-Norge og i tillegg fersk styremedlem ved universitetet. Foto: Privat

Professoren ønsker seg flere universitet

Adventselfie. Professor Lars Frers går med seksåringen til skolen, og skulle gjerne jobbet utendørs i en nasjonalpark.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FAKTA

Juleselfie: Lars Frers

Stilling/studie:Jeg jobber på Universitetet i Sørøst-Norge, er professor i samfunnsfag, utvalgsleder for vårt doktorgradsprogram i kulturstudier og styremedlem valgt av de ansatte ved USN.

Alder: 46

Fødested: Cuxhaven i Tyskland

Bosted: Notodden

Hva er ditt beste klimatiltak i år?
Å gå eller sparkesykle til skolen sammen med seksåringen min – og å diskutere med han igjen og igjen hvorfor vi ikke tar bilen, selv om de fleste andre gjør det.

Hva ville du ha brukt en robot til, hvis du fikk en?
Spille bordfotball

Hvis du kunne valgt karriere helt på nytt, hva ville du ha valgt?
Å jobbe ute i en eller annen nasjonalpark, som jeg gjorde i siviltjenesten min i Tyskland.

Hva er du mest fornøyd med å ha oppnådd i året som har gått?
Å få mennesker jeg jobber sammen med til å bli glad over valgene vi har tatt sammen – og med å ha undervist mitt ph.d.-kurs i visuelle og multisensoriske metoder med Ilaria Sartori fra Barcelona og Phillip Vannini fra Kanada.

Hva er ditt flaueste minne fra studietiden din?
Oi, det er så mange. Men muligens da jeg storkoste meg med en sen frokost og plutselig oppdaget at jeg skulle ha min aller første faglige presentasjon som student akkurat nå!

Du får Iselin Nybø på overraskende julebesøk. Hva ville du snakket med henne om?
Hvordan man kan dyrke moten til å motstå og til å forandre strukturer som man vet ikke er bra (tenk for eksempel klima og kapitalisme), men som mange ikke ønsker å røre.

Bør vi ha flere eller færre universiteter om 10 år?
Jeg har akkurat vært på Høgskolen på Vestlandet og bidratt til evaluering av et av ph.d.-programmene de har. Hadde de vært universitet så kunne de endret og tilpasset programmet på en sprekere og mer åpen måte. Man blir jo fort så redd for Nokut at man ikke våger altfor mye. Nokut gjør en kjempejobb når det gjelder kvalitetskontroll og støtte i prosesser rundt det, men med universitetsstatus får flere institusjoner mulighet til å styre seg selv og ta egne valg. Det er grunnen til at jeg synes vi bør ha flere universiteter. Ellers er det mest et smykke og derfor ikke så veldig viktig.

Hva tenker du bør være de viktigste debattene i akademia de neste årene?
Hvordan vi kan bidra til samfunn som ikke preges av større og større splittelser. Jeg tror splittelsene vi ser i mange land er faktisk det største hinder for å iverksette nødvendige endringer angående klimaforandring og sosial ulikhet både lokalt og globalt. Det sier jeg fra et vestlig perspektiv – vi må ikke glemme at det finnes land rammet av krig og fattigdom som gjør det nesten umulig å tenke på noe annet enn det.

I hvilken grad er det ytringsmot på norske universiteter og høgskoler?
I overraskende liten grad. Det finnes så mange som har faste og sikre stillinger men som sier at de ikke orker å ytre seg kritisk til ledelsen. Men det finnes ulike veier til forandring og ikke alle går ut på å ytre kritikk i offentligheten. Det viktigste er altså å ikke gi opp og miste den indre gnisten, selv om man ikke orker eller vil ytre seg i offentligheten.

Hva gleder du deg mest til i jula?
Å se på The Muppets Christmas Carol på julaften. Jeg liker Gonzo nesten like mye som Charles Dickens.

(Intervjuet er gjennomført på e-post.)

Powered by Labrador CMS