Kvinnelig imam får UiOs menneskerettighetspris
Pris. Den kvinnelige imamen Seyran Ates tildeles Universitetet i Oslos menneskerettighetspris for 2019.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Seyran Ates er jurist, forfatter og imam i den liberale Ibn Rushd-Goethe-moskeen i Berlin.
Prisen deles ut årlig som en anerkjennelse av personlig innsats og aktivt engasjement innenfor ett eller flere menneskerettslige områder, og prisvinneren mottar 10 000 euro og et litografi av Frans Widerberg.
— Sprenger fordomsfulle grenser
«Hennes innsats har utfordret oss alle fordi hun sprenger fordomsfulle grenser med sin tale og sine skrifter. Hun fører en modig frigjøringskamp med nesten ingen støtte fra sine egne,» heter det i nominasjonen fra priskomiteen.
Seyran Ates er født i Istanbul, med tyrkisk mor og kurdisk far. Som seksåring kom hun til Tyskland. Ates har gjennom en lang karriere jobbet for ytringsfrihet, menneskerettigheter og mot religiøse fordommer, og er spesialist i straffe- og familierett.
På 1980-tallet, mens Ates var jusstudent og rådgiver for tyrkiske kvinner, ble hun utsatt for et attentat. Fra 2006 til 2012 ble hun nødt til å stenge advokatpraksisen på grunn av gjentatte dødstrusler. I 2017 etablerte hun den liberale Ibn Rushd-Goethe-moskeen i Berlin.
Viktig å hedre
— Ates er en kvinne som gjennom en lang karriere har jobbet for ytringsfrihet og menneskerettigheter. Hun er grensesprengende og utfordrer oss alle med sin modige frigjøringskamp og sin motstand mot patriarkatet. Det er viktig at vi setter pris på denne innsatsen, sier UiO-rektor Svein Stølen til Aftenposten.
Universitetet i Oslos menneskerettighetspris – Lisl og Leo Eitingers fond – tildeles av universitetets styre, etter innstilling fra en priskomité. Prisen ble første gang delt ut i 1986, til Elie Wiesel. Tidligere prisvinnere inkluderer blant annet Deeyah Khan og Nora Sveaass.
Ble beveget til tårer
— Det er en stor ære å motta Universitetet i Oslos menneskerettighetspris! Jeg ble beveget til tårer da jeg hørte at jeg skulle motta prisen, sier Seyran Ates i en pressemelding.
— Menneskerettighetsaktivister som meg følger et indre kall i sin kamp for menneskerettigheter og verdighet. Dette indre kallet er det som holder oss i gang, også når det virker som om verden er imot oss. Men også vi trenger iblant en påminnelse om at vår kamp er anerkjent og at det er verdt det. Tusen takk for at dere er denne påminnelsen nå, på et tidspunkt da det var sårt behov for den. Tusen takk for støtten, sier Ates.
Universitetet i Oslos menneskerettighetspris deles ut i Gamle festsal torsdag 5. desember, under åpningen av Oslo Peace Days. Fredag 6. desember holder prisvinneren sitt foredrag om menneskerettigheter.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!