Fysioterapistudent Ingrid Moe Wold føler nøye med mens politihøgskolestudent Vilde Veum gjør skadeforebyggende øvelser. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Vilde Veum har en kneskade og har fått et spesiallaget treningsprogram. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Ingrid Moe Wold gjør klart behandlingsbordet til neste pasient. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Vilde Veum får behandling for kneplager av Ingrid Moe Wold. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Vilde Veum får behandling for kneplager av Ingrid Moe Wold. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Vilde Veum får behandling for kneplager av Ingrid Moe Wold. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Fysioterapiklinikken ligger i fjerde etasje i P44. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Bratt læringskurve for studenter på poliklinikkene for fysioterapi. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Fysioterapistudent Ingrid Moe Wold. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Student Ingrid Moe Wold jobber med Vilde Veums kne, mens veileder Hilde Sylliaas overvåker det hele. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
På mensendiecutdanningens klinikk har de for tiden rundt hundre pasienter. Linda Kvæle (t.v) og Eva Christina Ellingsen har travle dager. Foto: Ingvild Ytre-Arne Fjelltveit

Fysioterapi for en femtilapp

For femti kroner behandler studentene ved fysioterapi- og mensendieckutdanningen pasienter i alle aldre. Det gir dem en bratt læringskurve, og fornøyde pasienter.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolen i Oslo og Akershus er den eneste utdanningsinstitusjonen som har egne praksisklinikker for fysioterapibehandling.

Ingrid Moe Wold går tredje året på fysioterapiutdanningen, og er inne i sin andre praksisperiode på poliklinikken ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

— Vi får behandle alle typer skader her på praksisavdelingen. Det er et bredt spekter av mange forskjellige typer mennesker og behandlingsbehov, og det er veldig lærerikt, forteller hun.

Moe Wold behandler for tiden ni pasienter, og de fleste av dem har to behandlingstimer i uken.

— Jeg trives veldig godt i praksis. Det er litt overveldende i starten, man får egne pasienter med en gang. Men man lærer veldig fort hvordan man skal møte pasienten, og det er hele tiden veiledere i nærheten dersom man er usikker på noe, sier hun.

Jeg har lært veldig mye og sett et bredt spekter av pasienter. Det tror jeg er en stor fordel.

Ingrid Moe Wold

De får en bratt læringskurve og det er en hektisk periode med mye jobb for dem.

Linda Kvæle

Drop-in tilbud

Hver tirsdag ettermiddag er Skadepoliklinikken åpen. Dette er et drop-in tilbud, hvor hvem som helst kan møte opp uten avtale og få veiledning og behandling av studentene ved fysioterapiutdanningen. En av dem som benytter seg av denne tjenesten, er politihøgskolestudent Vilde Veum.

— Jeg leste om tilbudet i en brosjyre som hang på skolen. Jeg har i mange år slitt med kneskader, og på studentbudsjett blir det veldig dyrt å gå til «vanlig» fysioterapeut i lengde. Derfor prøvde jeg tilbudet her, og er veldig fornøyd, forteller hun.

Behandling og treningsplan

Veum stiller seg på en balanseball og tar knebøy, mens Moe Wold følger nøye med og passer på at øvelsen gjøres riktig.

— Siste runde på høyre ben, gå så langt ned du klarer. Bra, nå er du mer stabil i hoften. Trene, trene, trene på den, instruer hun.

For å bedre kneproblemene sine følger Veum et treningsprogram Moe Wold har gitt henne, ved siden av behandlingstimene på poliklinikken.

— Jeg har vært her fem ganger og jeg har blitt bedre i knærne, så det er veldig positivt, forteller Veum.

Positive tilbakemeldinger

Hilde Sylliaas er leder for poliklinikken og førsteamanuensis ved fysioterapiutdanningen. Hun opplever at pasientene er fornøyde med behandlingen de får av studentene.

— Jeg har inntrykk av at de som kommer her er veldig fornøyde. Den beste reklamen vi får er når fastleger henvise pasienter til oss og sier at her får man god behandling og man kommer til raskt. Det tar vi som er kompliment, sier hun.

Sylliaas mener praksistiden er viktig for studentene.

— Her får de arbeide variert, og de må jobbe selvstendig. De møter ulike pasienter og må selv finne ut hva som er galt og hvordan det skal behandles, sier hun.

På det meste er det femten studenter i praksis på klinikken.

— Vi har et mål om at alle studenter på fysioterapiutdanningen skal være innom poliklinikken. Slik det er i dag mangler vi økonomi til å få dette gjennomført, og noen studenter har praksis utenfor høgskolen. Men det er et mål å få til at flere skal ha praksis her, sier Sylliaas.

Mensendieck klinikk

Mensendieck er en egen retning innenfor fysioterapi, og også denne studieretningen driver egen poliklinikk. For tiden behandler studentene på klinikken rundt hundre pasienter. Konsulent Eva Christina Ellingsen forteller om hektiske dager.

— Nå på høsten har vi både tredje- og andreårsstudenter i praksis. Vi har mange pasienter og det er til tider veldig travelt, sier hun.

Koordinator Linda Kvæl ved mensendieckutdanningen tror praksistiden kan være utfordrende for studentene.

— De får en bratt læringskurve og det er en hektisk periode med mye jobb for dem. Det er studentenes ansvar å sette seg inn i relevant forskning og behandlingsmetoder. Men de lærer enormt mye i praksisperioden og er veldig fornøyd med ordningen, sier hun.

Lavterskeltilbud

For at studentene skal lære seg mest mulig, ønsker begge klinikkene seg stor variasjon i pasientgruppen.

— Vi har mange fornøyde pasienter, men ønsker oss enda flere. Så langt har vi flest pasienter utenfra høgskolen, så lærere og studenter med et vondt kne eller en stiv nakke er hjertelig velkommen, sier Hilde Sylliaas.

Også på mensendieck-klinikken ønsker de seg flere henvendelser.

— Akkurat nå har vi travle uker, men dette endrer seg fort. Så det er bare å henvende seg her dersom man har plager og ønsker behandling, forteller Eva Christina Ellingsen.

Viktige erfaringer

Vilde Veum er ferdig med dagens kneøvelser, og legger seg på behandlingsbenken. Fysioterapistudent Ingrid Moe Wold finner fram et apparat og presser det mot låret til Veum.

— Vilde har et stramt leddbånd, så vi jobber med å løsne det opp, forklarer hun.

Moe Wold tror praksisperioden gjør henne bedre forberedt på hverdagen som fysioterapeut.

— Jeg har lært veldig mye og sett et bredt spekter av pasienter. Det tror jeg er en stor fordel. Også er det veldig gøy når pasientene er fornøyde, sier hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS