Befolkningsundersøkelse

Pengene sikrer gjennomføring, sa regjeringen. Holder bare til oppstart, svarer UiT

Regjeringen var klar i sin beskjed da forslaget til statsbudsjett for 2025 ble lansert: 12,5 millioner ville sikre gjennomføringen av Tromsøundersøkelsen. Men det holder bare til oppstarten, svarer UiT.

Bilde av Ingvild Kjerkol som avduker et banner med informasjon om Tromsøundersøkelsen.
Daværende statsråd Ingvild Kjerkol åpnet de nye lokalene til Tromsøundersøkelsen i mars i år. Men pengene undersøkelsen fikk over statsbudsjettet er bare nok til at «tør starte opp», ifølge UiT-rektoren.
Publisert

Misnøyen med høstens forslag til statsbudsjett har vært stor, men blant de tilsynelatende lyspunktene var regjeringens beskjed om at de nå sikrer gjennomføringen av en av de tre store befolkningsundersøkelsene vi har her på berget, Tromsøundersøkelsen.

Men mens regjeringen i en pressemelding skrev at den vil gi 20 millioner til undersøkelsen, hvorav 12,5 millioner som «sikrer at Tromsøundersøkelsen blir gjennomført for åttende gang.», er UiT Norges arktiske universitet sitt syn på saken noe annerledes.

I sitt budsjettinnspill til helse- og omsorgskomiteens kapitler i statsbudsjettet benytter rektor Dag Rune Olsen anledningen til å gjøre «komiteen oppmerksomme på» at pengene til Tromsøundersøkelsen «sikrer ikke gjennomføringen av denne viktige befolkningsundersøkelsen.»

I tillegg påpeker han at de pengene som er satt av til Saminor, den andre av de tre store befolkningsundersøkelsene, ikke vil være nok til at undersøkelsen, som samler inn helsedata fra den samiske befolkningen, får gjennomført innsamlinger i Finnmark.

UiT skriver at «12,5 millioner over statsbudsjettet for 2025 ikke sikrer gjennomføringen av Tromsø8. Av et totalbudsjett på 106 millioner kroner for Tromsø8 har UiT søkt om 45 millioner fordelt over statsbudsjettene for 2025 og 2026. Tildelingen for 2025 gjør bare at vi tør starte datainnsamlingen som planlagt i mars 2025.»

Videre skriver rektoren at hvis det ikke kommer mer penger over statsbudsjettene for 2025 og 2026, så vil undersøkelsen levere data fra et begrenset antall deltakere, noe som vil redusere aktualiteten og kvaliteten på undersøkelsen.

Samisk undersøkelse stopper i Finnmark

For Saminor sin del skriver Olsen at de «står nå på grensa til Finnmark, men kan bare inkludere noen få kommuner i landets nordligste fylke med den foreslåtte tildelingen».

«UiT må gjøre komiteen oppmerksom på at SAMINOR3 må få mulighet til å dekke hele Finnmark. Først da får Norge oppdatert kunnskap om helse og levekår, inkludert mental helse, for samisk og kvensk befolkning i distriktene.»

Avhengige av statsbudsjettet

Saminor og Tromsøundersøkelsen er sammen med (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag) de tre store befolkningsundersøkelsene i Norge. De samler inn data om henholdsvis den samiske befolkningen, byfolk i Tromsø og bygdefolk i gamle Nord-Trøndelag.

Dataene fra undersøkelsen brukes til å forske på folkehelsen, men alle tre undersøkelsene er prisgitt bevilgninger over statsbudsjettet, da det ikke er mulig å søke om midler til innsamling av data gjennom Norges forskningsråd. De gir kun midler til forskning på dataene i bakkant.

Da Khrono skrev om undersøkelsene i mars, manglet de to nordligste rundt halvparten av finansieringen.

Powered by Labrador CMS