Lavere valgdeltakelse, men får ros for studentdemokrati
Det var færre som stemte ved årets Studentparlamentsvalg enn i fjor, og for få kandidater til alle plassene. Norsk Studentorganisasjon roser likevel studentdemokratiet på HiOA.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
De siste ukene har det vært avholdt valg på til Studentparlamentet ved HiOA. Sist torsdag var valget over og rundt 30 stykker møtte opp på valgvaken til Studentparlementet på Samfunnet Bislett. Her ble stemmene talt opp og valgresultatet offentliggjort.
Færre stemmer enn ifjor
Det var tilsammen 2.469 studenter som stemte under årets parlamentsvalg. Av totalt 17.640 registrerte studenter utgjør dette 14 prosent av studentmassen på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Det ble avgitt 137 færre stemmer ved årets valg enn i 2012.
Studentparlamentets leder, Eline Stølan synes situasjonen er helt greit.
— Vi har gitt muligheten, og de som ønsket å stemme fikk stemme. Vi har klart å oppnå 14 prosent valgdeltakelse, noe som etter min mening er nok for at dette ble et demokratisk valg. Valgdeltakelsen er faktisk høyere enn gjennomsnittet, så det er helt greit, sier Stølan.
Hun legger til at Studentparlamentet har vært flink til å formidle informasjon om valget til studentene gjennom tillitsvalgte, stander, sosiale medier og «fokusuka», som var en uke med ulike arrangementer for å engasjere studentene.
— For å øke engasjement blant studentene og tilrettelegge for mer aktivitet vektlegger vi nå opplæring av de tillitsvalgte. Det er disse som står nærmest fagmiljøene og som er mest synlig for studentene. Ved å gi opplæring til dem ønsker vi å engasjere flest mulig i studentpolitikk, sier studentlederen.
Bred enighet om studentpolitkk
Det har ikke vært synlig valgkamp mellom kandidatene. Eline Stølan forklarer dette med at det stort sett er bred enighet om hvilke saker kandidatene ønsker å ta opp.
— Det er ofte slik at kandidatene som stiller opp til valg ønsker å kjempe for de samme sakene. Derfor har det ikke så mye å si hvem som blir valgt inn til parlamentet. Samtidig er det ganske mange ledige plasser på parlamentet. Disse faktorene fører til at det ikke er behov for et skikkelig valgkamp mellom kandidatene, sier hun og legger til:
— Dersom det i framtida blir flere kandidater, kan vi få mer variasjon i sakene studentene vil ta opp og da kommer vi til å se mer valgkamp.
Manglende kandidater
På to av totalt fire fakulteter var det ikke nok kandidater til å fylle opp alle plassene på Studentparlamentet. Mens hele fire plasser står ledig på Fakultet for helsefag (HF), er det en plass ledig på Fakultet for samfunnsfag (SAM). På Fakultet for lærerutdanningen og internasjonale Studier (LUI) og Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) har de klart å fylle opp alle plassene.
— På de fakultetene det er ledige varaplasser er tanken at Studentenes Fakultetsråd (SRF) arrangerer allmøter på fakultetet og supplerer inn disse, kommenterer nestleder i Studentparlamentet, Torbjørn Jonassen.
— Forbilde for andre
Nestleder i Norsk Studentorganisasjon (NSO), Andre Almås Christiansen (bildet under) var en av de som møtte opp til valgvaken. Han holdt en tale for de nye studentrepresentantene på Studentparlamentet.
— I dag finnes det statlige organer som NOKUT som skal sikre kvalitet i høyere utdanning, men dette er ikke nok. Studentene må selv ta sin plass i systemet og si sin mening. Vi må være vaktbikkjer i campus og ta opp det vi synes er feil. Derfor er det veldig viktig å engasjere seg i studentpolitikk, sa Christiansen under talen han holdt.
Tross den lave deltakelsen på valget, er Christiansen likevel fornøyd med Studentparlamentets arbeid på HiOA. Han forteller Khrono at studentdemokratiet på HiOA er et forbilde for andre studentdemokratier.
— Studentparlamentet på HiOA er flinke til å ta opp saker og kjempe for dem. Det er også flott at de klarer å være uenig med høgskoleledelsen. Studentparlamentet på HiOA er et forbilde for andre studentdemokratier hos de ulike utdanningsinstitusjonene i Norge, sier han.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!