Kartet viser hvilken type angrep som har skjedd i hvilke land de siste fire årene. Kartgrafikk: Scholars at Risk

333 angrep mot akademikere

Hver eneste uke de siste fire årene har det funnet sted angrep mot akademikere og studenter et eller annet sted i verden. — Urovekkende, sier direktøren i Scholars at Risk.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oktober 2014. Plutselig var Hong Kong i medienes søkelys. Opp mot 100.000 demonstranter blokkerte en av Hong Kongs hovedgater, og krevde frie og demokratiske valg. Politiet tok i bruk sterke virkemidler. Tåregass, batonger og pepperspray i et forsøk på å stanse demonstrasjonene, som etterhvert fikk navnet «paraply-revolusjonen». 

Minst 18 personer ble skadet på en og samme tid, ifølge NTB. Studentopprøret var et faktum. 

333 angrep 

Mellom 2011 og 2015 ble det ifølge en ny rapport, publisert av Scholars at Risk, utført tilsammen 333 angrep mot universiteter og høgskoler i 65 ulike land verden over. Rapporten ble lansert 23.juni og presenteres på en pressekonferanse og lunsjmøte i Oslo i dag, 24.juni, i regi av Studentenes og akademikernes internasjoanle hjelpefond (SAIH) og Scholar at Risk seksjon Norge

— Angrep mot universiteter og høyskoler foregår med urovekkende hyppighet. Det truer sikkerheten for akademikere, studenter, administratorer og ansatte, og svekker kvaliteten på og tilgangen til høyere utdanning, sier Robert Quinn, direktør i nettverket Scholars at Risk.

Angrep mot universiteter og høyskoler foregår med urovekkende
hyppighet.

Robert Quinn

Ifølge rapporten Free to Think dreier angrepene seg både om drap, vold og forsvinninger, urettmessige fengslinger, utvisninger fra læresteder, reiserestriksjoner og andre angrep som tydelig får konsekvenser for høyere utdanning. Trusler og usikkerhet gjør også at mange forskere ikke tør å publisere og uttale seg om forskningen sin.

— Studenter og akademikere er ofte de som først protesterer når et land beveger seg i feil retning. Denne rapporten viser at dette kan få svært alvorlige følger for de som våger å kritisere styresmaktene, sier Jørn Wichne Pedersen, leder i SAIH.

Globalt samarbeid

Marit Egner er en del av den norske delen av Scholars at Risk-nettverket, og forteller at det ligger mye hardt arbeid bak rapporten. 

— Rapporten bygger på et arbeid som gjøres av forskere over hele verden, som rapporterer om overgrep på andre forskere, studenter og høyere utdanningsinstitusjoner, sier hun. 

Hun oppfordrer norske utdanningsinstitusjoner til å bidra, særlig gjennom internasjonalt samarbeid. En stor trussel ligger i det å faktisk publisere forskningsresultatene sine, ettersom mye uavhengig forskning ofte kan være i strid med oppfatningen til myndighetene i land hvor det ikke er akademisk frihet. 

— Samarbeid med institusjoner over hele verden er viktig, og det å hjelpe partnerne sine både med å få publisert forskningsresultatene sine og samtidig være med på å beskytte dem, sier hun. 

I mars vedtok Stortinget en stortingsmelding om menneskerettigheter, hvor Stortinget oppfordret Utenriksdepartementet til å fortsette arbeidet for større akademisk frihet internasjonalt. 

— Stortinget har oppfordret Utenriksdepartementet (UD) til å støtte det internasjonale arbeidet for å fremme akademisk frihet og beskytte truede forskere, og jeg oppforder UD til å følge opp det vedtaket i Stortinget, avslutter Egner. 

Mexico, Myanmar og Kenya 

Den ferske rapporten går blant annet gjennom hendelsene som skjedde da 43 lærerstudenter forsvant i Mexico, da nærmere 70 studenter og aktivister ble arrestert etter en marsj for akademisk frihet i Myanmar og da over 40 studenter ble drept i et blodig angrep på en høgskole i Garissa i Kenya tidligere i år. 

Den rapporterer også om de groveste tilfellene med massedrap, tortur, forsvinninger vold og brutalitet, og har registrert 485 mord i 18 ulike land. Men det understrekes at oversikten langt fra er komplett og at det forekommer en betydelig underrapportering. 

Men rapporten forteller blant annet om hvordan ukjent revolvermenn skjøt og drepte professorer og forskere utenfor sine hjem både i Pakistan og Irak. De minner om bombingen av Universitetet i Aleppo i Syria i 2013 der 80 sivile døde og minst 160 ble skadd, mange av dem var studenter som satt og hadde eksamen. Og det er eksempler fra Egypt, Senegal og Venezuela.

Al Quds, Japan og sexslaver

I rapporten kan vi også lese om hvordan en professor ved det palestinske Al Quds-universitetet fikk drapstrusler og ble truet fordi han tok med studenter på studietur til konsentrasjonsleire i Polen og lot israelske studenter oppleve hvordan det var å bo i palestinske flyktningeleire i Betlehem. 

Heller ikke Japan går fri, her er eksempler på trusler mot ledelsen ved et universitet og krav om at de må sparke to forskere og journalister som skriver om hvordan det japanske militæret benyttet seg av sexslaver under 2.verdenskrig. I Colombia truet paramilitære styrker universitetsledelsen til å utvise/kvitte seg med 10 studenter som angivelig skulle være medlemmer i en venstreorientert studentorganisasjon.  Dette er bare noen utvalgte eksempler på overgrep, angrep og trusler som rapporten beskriver. 

— Vi håper denne rapporten vil inspirere alle til å gjøre mer for å beskytte høyere utdanning og friheten til å tenke, sier Quinn.

Det er også opprettet en prøveordning for Students at Risk i Norge. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS