STUDENTIDRETT

Over 2200 droppet ut av studentidrett under pandemien

— Det har vært en ekstremt vanskelig periode for studenter, sier Adrian S. Haugen, president i Norges studentidrettsforbund.

Innebandy er en av studentidrettene som har mistet flest medlemmer under pandemien. Da det åpnet opp igjen ved semesterstart var det mange som ville prøve seg på innebandy hos Bergen studentidrettslag.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hos de fem studentidretts-klubbene med størst frafall har 2200 medlemmer gitt seg, ifølge medlemstall fra Norsk studentidrett.

642 medlemmer forsvant fra Oslostudentenes idrettslag fra 2020 til 2021 etter et år med korona og nedstengt studentidrett. Og slik har trenden vært i resten av landet også.

— Falt mellom to stoler

— Vi merket at studentidretten falt mellom to stoler når alt stengte ned. På et tidspunkt var idrett åpent for de opp til 19 år, men har du et lag med 20 personer så er det kanskje bare en eller to som er unge nok. Så da stengte klubbene ned trening uansett. Det har vært en ekstremt vanskelig periode for studenter, sier Adrian S. Haugen, president i Norges studentidrettsforbund.

Men nå kan de endelig se lyset i idrettshallene igjen.

18. juni ble breddeidretten åpnet opp og det ble lov med trening med kontakt. Da var det fortsatt sommerferie for de fleste studentklubbene som først ved semesterstart i august kunne starte rekruteringen av nye medlemmer.

— Nå ligger vi an til å komme oss opp på samme nivå som tidligere. Cirka 3000 etter en nedgang til 2394. Vi har opplevd en enorm pågang og at studentene lengter tilbake til idretten og det sosiale miljøet i OSI, sier daglig leder i OSI, Truls Vestnes.

Begynte under pandemien

I idrettshallen på studentsenteret i Bergen er kjedelige pasningsøvelser med koronasikker avstand endelig byttet ut med kontakt og angrep mot forsvar i innebandy. En ny hverdag for Sofie Svinø som meldte seg inn under pandemien i august 2020.

FAKTA

Klubbene med størst frafall

  • OsloMet IL: Mistet 331 medlemmer.
  • Studentspretten Sogndal: Mistet 359 medlemmer.
  • NTNUI Gjøvik: Mistet 535 medlemmer.
  • Kristiansand Studentidrettslag: Mistet 359 medlemmer.
  • Oslostudentenes idrettslag: Mistet 642 medlemmer.

Kilde: Tall fra Norges studentidrettsforbund

— Jeg savnet å være en del av noe. Jeg har vært student før, men da jeg begynte i fjor kjente jeg på savnet av samhold man får med klassen. Selv om jeg syns Zoom er greit så kjente jeg på et behov på en annen type sosial sammenkomst. Det tenkte jeg kunne være lettere her, forteller hun.

Mens Svinø valgte å begynne med studentidrett under korona, var det altså flere som valgte å bytte idrett, eller slutte helt.

— Vi mistet en del spillere som falt av under korona, men nå har det tatt seg veldig opp igjen, forteller Aurora Falck, ansvarlig for innebandy i BSI.

Tidligere har de vært rundt 13 spillere under kamp. Nå er de over 20.

— Vi merket en stor pågang da idretten åpnet opp igjen. Det var mange som ville være med, samtidig som det var veldig deilig for oss som spilte fra før og endelig spille ordentlig innebandy, smiler hun.

(Saken fortsetter under bildet).

Litteraturstudent Sofie Svinø savnet å møte andre ansikt til ansikt under korona. Derfor meldte hun seg på innebandy.

— Lettere å få venner på lagtrening

Den egne undersøkelsen som sjekket helse og trivsel blant studenter under pandemien (SHoT 2021) kom i april og viste at over halvparten av studentene følte seg ensomme etter et år med korona og nedstengte aktiviteter. 44 prosent sa at de savnet noen å være sammen med.

— Undersøkelsen viste også at studentene trente mer enn før, men det var mer egentrening alene. Man kan ikke konkludere ut ifra tallene, men det kan tyde på at trening sammen med andre er viktig for studenter, mener Haugen, og illustrerer med et eksempel:

— En tidligere styrekollega sa det så fint: «Jeg har aldri fått en venn på tredemøllen, men på fotballbanen har jeg fått mange.»

Frafallet i studentidretten gikk verst ut over kontaktidretter. Mest dramatisk er det for innebandy, dykking og beach/sandvolleyball. De har alene mistet over 1000 medlemmer siden korona startet.

Diverse friluftsliv og racketidretter har på andre siden av skalaen hatt en økning i medlemmer, melder Haugen.

Norges studentidrettsforbund er et særforbund tilsluttet Norges Idrettsforbund for studentidrett. Sistnevnte la i juni frem tall som viste at norsk idrett hadde mistet 185.000 medlemmer. Der kom Norsk studentidrettsforbund godt ut sammenlignet med 2019 til 2020 med bare 250 færre medlemmer. Det er første året på ti år at de ikke har medlemsvekst. Samtidig ser de store endringer mellom idrettene der folk har byttet til noe som har vært lov å drive på med under korona. Stagneringen av medlemmer ser de på som et tap av medlemmer, men antallet er vanskelig å estimere. Men de kan i hvert fall anslå at minst 2200 studenter sluttet.

— Jeg tror idretten er viktigere enn noen gang etter korona. Det er ikke gitt at du trives i klassen din eller de du bor med. Da kan en arena som studentfotball for eksempel være en fin plass å treffe likesinnede og få litt sosial input fra andre.

Adrian S. Haugen er president i Norges studentidrettsforbund. De er Norges største særforbund når det kommer til medlemmer i alderen 20-25 år.

Oppgang igjen i Oslo

Det var Universitas som i april meldte at Oslostudentenes idrettsklubb (OSI) hadde mistet en stor andel av medlemsmassen etter først å ha startet 2020 med rundt 3000 medlemmer.

— Nå ligger vi an til å komme oss opp på samme nivå som tidligere. Cirka 3000 etter en nedgang til 2394. Vi har opplevd en enorm pågang og at studentene lengter tilbake til idretten og det sosiale miljøet i OSI, sier daglig leder i OSI, Truls Vestnes.

Kun et fåtall har fått lov å holde oppe idrettsaktiviteten gjennom store deler av koronaperioden. Men det gjaldt kun de som drev med det som blir regnet for toppidrett. Resten har måtte nøye seg med digitale treninger eller aktiviteter med restriksjoner. Da blir det ikke like attraktivt å betale medlemskontingenten. Snaue to måneder etter idretten åpnet opp igjen kunne OSI og andre studentklubber begynne rekrutering av nye medlemmer i forbindelse med nytt semester.

— Når semesteret startet sto vi på stands flere steder enn vi vanligvis gjør, for å vise tilbudet vi i OSI har til flest mulig universiteter, høgskoler og fakulteter i Oslo, forteller Vestnes.

Kjørte kampanje fem steder

Treningssentrene ble stengt over en lengre periode i 2020, men åpnet opp igjen under visse restriksjoner. Breddeidretten var ikke like heldig. De var stengt fra første nedstenging til 18. juni 2021. Så for enkelte studenter har hverdagen vært forelesning på zoom og trening på zoom.

BSI innebandy er en av klubbene som etter over 16 måneder kan spille kamper igjen.

— Jeg snakket med noen i volleyballgruppen som har vært medlem under hele koronaperioden men det er først nå han får lov å trene. Så i praksis er han egentlig et helt nytt medlem. Det har vært en rar tid for studentidretten, innrømmer Simen Arnesen, leder for Bergen studentidrett (BSI), som først i november regner med å ha tall som viser frafallet deres.

Men når Norge stengte ned har klubbene og forbundet også prøvd å tenke nytt for å unngå det største frafallet. Det førte til at et initiativ fra NTNUI (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitets idrettsforening) gikk Norge rundt i høst.

I Oslo, Tromsø, Trondheim, Bergen og Sogndal ble det arrangert kickoff som de kalte for aktivcampus. Der fikk studentidrettslag som BSI være med å arrangere og vise frem mulighetene de tilbyr til studenter. Andre steder, som Gjøvik, hadde også samme arrangement, da i samarbeid med lokale aktører.

— For oss var det en fin måte å rekruttere folk til studentidretten igjen. Vi kunne se at det var stort etterspørsel til å bli med i et idrettslag, sier Marcus Aalen, fra styret til BSI.

I Trondheim har de holdt aktiviteten opp med å ro for verdensrekord. I Bergen ble fotball byttet ut med turgåing.

— Gjennom hele pandemien har vi prøvd å gjøre ulike ting som har vært lov for å holde aktiviteten oppe. Det viktigste har vært å gi en ny arena utenfor skolen der man kan møte folk, derfor gikk fotballgruppen på tur for eksempel, forklarer Arnesen.

Endringslogg 7.10.21 kl 11.47: La til følgende om medlemstallene hos Norges studentidrettsforbund: Det er første året på ti år at de ikke har medlemsvekst. Samtidig ser de store endringer mellom idrettene der folk har byttet til noe som har vært lov å drive på med under korona. Stagneringen av medlemmer ser de på som et tap av medlemmer, men antallet er vanskelig å estimere. Men de kan i hvert fall anslå at minst 2200 studenter sluttet.

08.10.21 kl 12.11: Gjøvik lagt til i teksten på steder som hadde aktivcampus.

Powered by Labrador CMS